Την προηγούμενη εβδομάδα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής προχώρησε σε μία καταγγελία η οποία ακόμη έχει μείνει αναπάντητη από την κυβέρνηση και αφορά την επιστροφή των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την αγορά ελληνικών ομολόγων τα χρόνια κορύφωσης της κρίσης. Τότε οι κεντρικές τράπεζες είχαν αγοράσει ομόλογα στο 40% με 60% της αξίας τους, ενώ η Ελλάδα τα εξοφλεί στο ακέραιο της τιμής τους (100%), προκύπτοντας έτσι τεράστιες υπεραξίες.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το 2012 επί κυβέρνησης «Σαμαροβενιζέλων» το Eurogroup είχε αποφασίσει την επιστροφή των «υπεραξιών» που είχαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ανάλογα με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. Το 2013 δόθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας, ενώ το 2014 λόγω των πολιτικών εξελίξεων η διαδικασία επιστροφής είχε παγώσει. Ωστόσο, το θέμα παρέμενε ανοιχτό και η κυβέρνηση ΣΤΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε εγγράψει στον Προϋπολογισμό του 2016 ποσό 1,691 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Κομισιόν είχε εισηγηθεί εγγράφως στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 να αποδοθούν πλήρως τα χρήματα στην Ελλάδα, ύψους 8 δισεκατομμυρίων.
Οπως κατήγγειλε ο κ. Χουντής, σε αυτό το Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκρυψε το γεγονός αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα χρήματα αυτά θα αποδοθούν αναδρομικά από το 2018.
Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ (που είχε εκλεγεί το 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ) επικαλείται απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών-μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα αφού εξέπνευσε το πρόγραμμα του ΕΤΧΣ».
Οπως προκύπτει από την απάντηση Μοσκοβισί, «στις 25 Μαΐου 2016 η Ευρωομάδα εξέφρασε την προσδοκία να εφαρμοσθεί πιθανή δέσμη μέτρων μετά την εφαρμογή του νεοπαγούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από το οικονομικό έτος του 2017 εάν κριθεί αναγκαίο για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών». Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά δεν χάθηκαν. Ωστόσο, νομικά δεν δεσμεύεται κανένας.
Πολύ απλά ο κ. Τσίπρας απεμπόλησε το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει της απόφασης του Eurogroup του 2012, να εισπράξει πάνω από 6 δισ. από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά για την κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα άλλαζε την Ευρώπη και θα κατατρόπωνε τους τοκογλύφους δανειστές.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, σε συνέντευξή του πάλι στο «Κόκκινο», ο «κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δημοσιογράφοι, αντί να ασκούν το λειτούργημά τους, υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Είναι κατανοητό αλλά οι εργαζόμενοι σε κάθε σταθμό θα πρέπει να κοιτάξουν στα μάτια τις ιδιοκτησίες τους, τους εργοδότες τους», είπε ο κ. Παππάς σε ένα ρεσιτάλ θράσους, κυνισμού αλλά και ψεύδους. Πού είδε ο κ. Παππάς ότι ο κόσμος έχει συνταχθεί με το μέρος του; Η τελευταία έρευνα στο «Βήμα» δείχνει ότι πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δεν θέλει να κλείσουν κανάλια. Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους και όχι τους εργοδότες τους και η επιχείρηση διαστρέβλωσης των κινήσεών τους αρμόζει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ
Η κυβέρνηση μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει στην οικονομία έχει ενεργοποιήσει το τελευταίο της όπλο προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιώντας δημοσιογράφους και καταλύοντας βασικές αρχές της δημοκρατίας. Η περίπτωση Πολάκη δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας της κυβέρνησης και όσο οι υπόλοιποι υπουργοί σιωπούν ή ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές τότε την εγκρίνουν. Οσο για το Μαξίμου, το προσωπείο του «καλού παιδιού» χάθηκε και η εικόνα του μίσους απέναντι σε μία δημοσιογράφο αποτυπώθηκε για πάντα σε όσους παρακολούθησαν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου