Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι «δεν ήταν κάτι ευχάριστο» και τόνιζαν με έμφαση: «Προχωράμε μπροστά». Οι κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας». Η διευκρίνιση έρχεται ενόψει προϋπολογισμού αλλά και των δημοσιευμάτων εάν και κατά πόσο βουλευτές που συνομιλούν με τον διαγραφέντα πρώην πρόεδρο της ΝΔ συνταχθούν μαζί του.
Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα σε ομιλία του στο Bloomberg τόνισε: «Αυτό που έγινε έγινε και η απόφαση εξηγήθηκε με καθαρό τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κοιτάξω το μέλλον. Έχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι λάθος να παίζουμε με την πολιτική σταθερότητα. Ήταν μια λυπηρή στιγμή αλλά την αφήνουμε πίσω μας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
«Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης, «οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί δεν έχει ρίσκο». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων εφόσον συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τη φοροδιαφυγή» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ««θα τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι περιμένουν κάποιοι ως προς την ανάπτυξη».
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
«Ο κ. Σαμαράς επέλεξε αντί να δει το 2024, να γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει σχέση με το 1993», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο Mega. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν βουλευτές να παίξουν το ρόλο που έπαιξαν άλλοι βουλευτές το 1993.
«Η ΝΔ άντεξε 50 χρόνια ως η μόνη παράταξη η οποία έμεινε μεγάλη. Έκανε λάθη. Ποτέ δεν έβαλε το εγώ πάνω από το συμφέρον της χώρας. Οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές, είναι εθνικά επιζήμια», υπογράμμισε.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «είναι χρέος μας πάνω στην πολιτική σταθερότητα να προχωρήσουμε τα υπόλοιπα που περιμένουν οι πολίτες».
Σημείωσε ότι δεν θα αναλύσει τον πρώην πρωθυπουργό και είπε ότι αυτή η εξέλιξη βασίζεται σε διακίνηση fake news που υιοθέτησε, όπως είπε, ο κ. Σαμαράς. «Δεν μπορεί να λες ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα όταν κανείς δεν έχει ποτέ βάλει στο τραπέζι ζητήματα κόκκινων γραμμών, ζητήματα κυριαρχίας. Ας δείξει κάποιον που είπε ότι υπάρχει οποιαδήποτε άλλη διαφορά πέραν της μίας που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε.
Ο Παύλος Μαρινάκης συμπλήρωσε πως η ΝΔ θα συνεχίσει να είναι υπερήφανη για όλα τα κομμάτια της ιστορίας της. «Παρά τα όσα συνέβησαν το 1974 και όσα πέρασε η Κύπρος μας, υπήρξαν συνομιλίες του Εθνάρχη Κωνσταντινου Καραμανλή με τον Ντεμιρέλ. Και ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν τέσσερις φορές. Συνομιλούμε σημαίνει ότι διεκδικούμε», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο σύστασης νέου πολιτικού φορέα από τον κ. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν είναι δική του δουλειά να απαντήσει. Αναφερόμενος στα περί woke ατζέντας είπε ότι η κυβέρνηση είναι απέναντι και ότι αυτό δεν είναι κωλοτούμπα. «Η Ελλάδα δεν έγινε παράδεισος το 2024, αλλά είναι καλύτερη από ό,τι ήταν το 2019. Αυτή η προσπάθεια έγινε από πολλούς. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε παρακάτω», υπογράμμισε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Εκτός από τις ταμπέλες, να αφήσουμε στην άκρη και τα τσιτάτα. Τι είναι κεντροδεξιά πολιτική; Να θεωρούμε αυτονόητο ότι ο νόμος είναι για όλους, ότι δεν υπάρχουν άβατα. Αυτή η κυβέρνηση κάνει πράγματα που δεν έγιναν επί δεκαετίες. Είμαστε υπόλογοι μόνο στους Έλληνες. Μόνο σε αυτούς λογοδοτούμε», ανέφερε.
Έντονη ενόχληση στην Κύπρο για τις δηλώσεις Σαμαρά: «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Η Κύπρος αντέδρασε στις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά περί «χαριεντισμάτων» στη Βουδαπέστη στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ερντογάν, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μιλώντας το μεσημέρι στην κρατική τηλεόραση, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν σχολιάζει εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών, πολύ δε μάλλον της Ελλάδας. Ωστόσο, όσον αφορά τα περί «χαριεντισμάτων» τα οποία αφορούσαν και το Νίκο Χριστοδουλίδη υπογράμμισε ότι επρόκειτο για συζήτηση με ουσία και απέρριψε την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά.
Για πρώτη φορά από το 1963, Τούρκος Πρόεδρος κάθισε να συζητήσει έστω και σε έναν καφέ με τον Πρόεδρο της Κύπρου, σχολίασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι κυπριακή επιδίωξη στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο και από εκεί που μείναμε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, «να μιλούμε απευθείας με την Τουρκία» η οποία και αρνείται το διάλογο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ήταν χαριεντίσματα τόνισε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ήταν συζήτηση.
Ερωτηθείς για τις αναφορές Σαμαρά για μαγειρέματα και κινήσεις παρασκηνιακές ώστε να επιβληθεί άδικη λύση στο Κυπριακό, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως τίποτα δεν υπάρχει στο παρασκήνιο. Υπάρχει μόνο, τόνισε, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία βοήθησε και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει στο Κυπριακό. Όπως υπάρχουν όμως, υπογράμμισε, οι συνεχείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης πάντα εντός της διαδικασίας του ΟΗΕ και μόνον αυτής αλλά και η διασύνδεση πλέον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό, κατόπιν ακριβώς αυτών των προσπαθειών αυτών και της στρατηγικής που εφαρμόζεται.
Πενήντα χρόνια είναι πολλά, κατέληξε, για να εξηγήσει πως κάθε μέρα που περνά δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Υποδεικνύοντας παράλληλα πως τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες διενέξεις».
Τι λένε κορυφαία στελέχη κυβέρνησης και ΝΔ για τις εξελίξεις
Κορυφαίοι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις τους έσπευσαν να «αδειάσουν» μεγαλοπρεπώς τον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη τη διαγραφή του. «Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης, η οποία πηγάζει από τη δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και είναι αδιατάρακτη», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι «σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά», και κάλεσε τις «υγιείς δυνάμεις να πάμε απέναντι στον λαϊκισμό». «Υπέφεραν οι φτωχοί Έλληνες από τους λαϊκιστές, αυτούς που έλεγαν ψέματα στις πλατείες, αυτούς που έγιναν 10 κόμματα και τώρα εμφανίζονται διάφοροι που λαϊκίζουν και λένε ψέματα για να αποπροσανατολίσουν τον λαό», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Είναι πολύ λυπηρή η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με στενοχώρησε και είμαι ακόμα πολύ λυπημένος», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο κ. Σαμαράς ήταν ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός, που κράτησε τη χώρα στο ευρώ κι αυτό έχει γραφτεί στην ιστορία, η ιστορία δεν διαγράφεται», σημείωσε αλλά πρόσθεσε: «Δεν ξέρω και κανέναν που να πιστεύει ότι μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει κάτι άλλο από αυτό που έκανε». Όσο για τις επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Ελπίζω ότι δεν θα κάνει κάτι που θα βλάψει ακόμα περισσότερο την υστεροφημία του». Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί διεγράφη τώρα ο κύριος Σαμαράς, παρόλο που εδώ και αρκετό καιρό επικρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα, επισήμανε πως «είναι άλλο να λέει “ακούω διάφορα” και άλλο να κατηγορεί ως μειοδότη τον υπουργό Εξωτερικών».
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο («Κοινωνία Ώρα Mega») για «μία πολύ στενάχωρη εξέλιξη» ωστόσο προσέθεσε πως «η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία του τοποθέτηση διαφώνησε συνολικά με την πορεία της κυβέρνησης. Οριζοντίως διαφώνησε και διαφώνησε και σε επιμέρους ειδικά ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά. Αυτό δεν άφηνε κανένα περιθώριο, καμία άλλη επιλογή. Δυστυχώς», είπε για να προσθέσει: «Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα σε σχέση με την στάση που ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει. […] Η ΝΔ είναι μια συμπαγής ΚΟ. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «δυσάρεστη εξέλιξη αυτή για μας στην παράταξη και σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά ήταν και αναπόφευκτη όμως». Ο Νικήτας Κακλαμάνης (Mega), παλαιός συνομιλητής του Α. Σαμαρά εκτίμισε ότι δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει νέο κόμμα μετά τη διαγραφή του και θα ήταν λάθος κίνηση. «Συνομίλησα το Σαββατοκύριακο με 30 βουλευτές, δεν είδα φυγόκεντρες τάσεις», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης στο Mega και πρόσθεσε: «Έχει ανοίξει μια πληγή στη βάση της ΝΔ, πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ για να κλείσει. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, όχι για να ανακόψουμε το ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά που δεν το βλέπω, αλλά για να ανακόψουμε όσους είναι δεξιότερα της ΝΔ και να φέρουμε τον κόσμο πίσω. Πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Να ανοίξει η βεντάλια όσον αφορά την αξιοποίηση προσώπων από τη ΝΔ, επιμένω στην ανάγκη δομικού ανασχηματισμού μετά τα Χριστούγεννα». Ο βουλευτής είπε ότι η διαγραφή Σαμαρά ήταν αναγκαία απόφαση και σημείωσε ότι «το πρώτο θέμα που ενόχλησε ήταν ό,τι είπε για τη φωτογραφία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη-Ερντογάν. Το ότι για πρώτη φορά ο Ερντογάν κάθισε μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου την οποία δεν αναγνωρίζει έχει μια πολιτική σημασία. Το δεύτερο ήταν η επίθεση κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη. Κανένα συνυποσχετικό δεν μπορεί να πάει στη Χάγη αν πρώτα δεν περάσει από τη Βουλή. Επομένως όποια μυστική διπλωματία και αν υπάρχει, το συνυποσχετικό πρέπει να έρθει στη Βουλή». Όσον αφορά τον Κώστα Καραμανλή, είπε ότι «έχω συζητήσει μαζί του, ξέρω ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε (ΕΡΤ-Συνδέσεις) πως «μετά τη συνέντευξη που δόθηκε στο κυριακάτικο «Bήμα» από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά ότι πλέον υπάρχει μια πλήρης διαφωνία όχι μόνο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική». Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί ότι μπορεί να διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα, η κ. Συρεγγέλα απάντησε: «Το 2024 δεν είναι 1993. Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι απόλυτα αρραγής και αυτό θα φανεί και στην ψήφιση του προϋπολογισμού».
Τέλος, νωρίτερα απόψε, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Πατριωτισμός επιδεικτικός, οικειοποιήσεως, μονοπωλήσεως και πολύ περισσότερο τιμωρητικός και εκδικητικός, δεν είναι πατριωτισμός, είναι υποκρισία και βαρβαρότητα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τα αποκαλυπτήρια του έργου «Ο Συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής 1974» του χαράκτη Α. Τάσσου που πλέον φιλοξενείται στο κεντρικό κτίριο. Πολλοί ερμήνευσαν την εν λόγω δήλωση ως αιχμή κατά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με την πρόσφατη συνέντευξή του προκάλεσε τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως, συνεργάτες του Κωνσταντίνου Τασούλα διαβεβαιώνουν ότι η δήλωση δεν αφορά τον Αντώνη Σαμαρά.
Ειδήσεις σήμερα
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ;
Μητσοτάκης σε εκδήλωση Bloomberg: Η πλειοψηφία μας είναι σταθερή, εκλογές θα γίνουν το 2027