Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης
Μπορείτε να λάβετε ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αφήσει τη Θεσσαλονίκη χωρίς νερό για πέντε μέρες. Και, φυσικά, κανείς δεν παραιτήθηκε… Η πολυπόθητη συγγνώμη ήρθε πολύ αργά. Εύλογα αναρωτιούνται οι Θεσσαλονικείς αν θα ίσχυε το ίδιο στην περίπτωση της Αθήνας…
Αυτό που βίωσαν οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης δεν έχει προηγούμενο. Ούτε στις υποχασάριες χώρες της Αφρικής τέτοια αντιμετώπιση. Ενα εκατομμύριο πολίτες έμειναν για πέντε μέρες χωρίς νερό και η αντιμετώπιση των αρμοδίων ήταν θαρρείς και επρόκειτο για το πιο φυσιολογικό πράγμα.
Πρώτα από όλα, ευθύνη έχει η διοίκηση της ΕΥΑΘ. Επιχείρησε από την αρχή να υποβαθμίσει τη βλάβη στον αγωγό της. Μετά, απλά «έχασε την μπάλα». Ενώ ο αγωγός καλύπτει το 30% της κατανάλωσης, η ανικανότητα των διοικούντων της Εταιρίας οδήγησε στο να στεγνώσουν όλες οι δεξαμενές της και να στερέψουν οι βρύσες από όλα τα σπίτια. Φυσικά, η διοίκηση επέρριψε την ευθύνη στους… προηγούμενους διοικούντες. Ομως, δεν μας έχει πει τι έκανε αυτή τα δύο τελευταία χρόνια για να βελτιώσει το δίκτυο διανομής και τις υποδομές της, ενώ την ίδια ώρα πανηγυρίζει για αυξημένη κερδοφορία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ευθύνες έχουν και οι εποπτεύοντες υπουργοί της ΕΥΑΘ. Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Επίσης και ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η ΕΥΑΘ Παγίων φιγουράρουν στη λίστα των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υποδομών στη «Διαύγεια». Κανείς από τους τρεις δεν έκανε το παραμικρό τα τρία τελευταία χρόνια για την επαναδημοπράτηση της επέκτασης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, η οποία θα επέτρεπε στη Θεσσαλονίκη να υδροδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από τον ποταμό και θα διατηρούσε ως εφεδρική τη γραμμή της Αραβησσού Πέλλας, όπου σημειώθηκε η πρόσφατη βλάβη.
Ευθύνες έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υψηλόβαθμα στελέχη των δήμων και της Περιφέρειας αναλώθηκαν σε σφιχτούς εναγκαλισμούς με τον Αλέξη Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο, την ώρα που οι βρύσες στο πολεοδομικό συγκρότημα στέρευαν η μία μετά την άλλη.
Ευθύνη δεν έχει -αλλά ξαφνικά βρέθηκε εμπλεκόμενη- η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η διευθύντρια του Μεγάρου Μαξίμου Θεσσαλονίκης, δηλαδή ενός εξωθεσμικού φορέα ο οποίος δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή στην ΕΥΑΘ, βρέθηκε να καλεί σε «έκτακτη» σύσκεψη τους εμπλεκόμενους τέσσερις μέρες μετά την εμφάνιση της βλάβης. Προφανώς, η ανάληψη της πρωτοβουλίας έγινε μετά από σχετική εντολή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμμέσως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη του φιάσκου και «αδειάζει» Δραγασάκη, Κόλλια-Τσαρουχά και Σπίρτζη.
Ευθύνη δεν έχουν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι είπαν το νερό… νεράκι και «πλήρωσαν τα σπασμένα» όλων των ανεύθυνων. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς της ΕΥΑΘ. Πέντε μέρες χωρίς νερό και να σου έρχεται και ο λογαριασμός. Πόση ψυχραιμία να επιδείξεις; Ομως, δύο πράγματα τους «πόνεσαν» περισσότερο. Το πρώτο είναι η καθυστερημένη συγγνώμη. Το δεύτερο είναι ότι κανείς δεν υπέβαλε παραίτηση. Για όλο αυτό το μπάχαλο, για όλο αυτό το φιάσκο, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]