Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τότε θα προσπαθήσει να παρουσιάσει το αφήγημα της δήθεν εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, και θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο ώστε να προλάβει τα επώδυνα μέτρα που θα ισχύσουν σε συντάξεις και φόρους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η κυβέρνηση Τσίπρα θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία, θα βρεθεί τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή από τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις της τάξης του 18% και την περικοπή του αφορολογήτου ορίου, που θα πλήξει όλους τους μισθωτούς. Δύσκολα θα το αντέξει, ιδίως όταν βρίσκεται σε αποδρομή.
Επομένως πιθανότερο σενάριο είναι να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2018, και είναι φυσικό ότι στη ΔΕΘ της επόμενης χρονιάς θα κυριαρχεί η προεκλογική σύγκρουση και όχι η ψύχραιμη ανάλυση οικονομικών θέσεων.
Για τον λόγο αυτό η φετινή ΔΕΘ είναι σημαντική, όχι όμως στον ίδιο βαθμό για τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας θα πάει στη Θεσσαλονίκη με πολύ χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας. Οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές και για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον πρωθυπουργό, ο οποίος από το βήμα της Εκθεσης έχει πει μεγάλα ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν είναι μόνο το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει το 2014 αλλά και πέρυσι, που όλοι γνώριζαν τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει φιλολαϊκές δεσμεύσεις όπως ήταν η διατήρηση των συντάξεων, η βελτίωση του ΕΝΦΙΑ και η σταδιακή εφαρμογή φοροελαφρύνσεων, που συνετρίβησαν από τα μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία ψηφίσθηκαν τον περασμένο Μάιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την αξιοπιστία του και για αυτό φέτος θα προσπαθήσει επικοινωνιακά να θολώσει τα νερά εξαγγέλλοντας την κατάργηση των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, όταν στην πράξη έχει δεσμευθεί για την κλιμάκωση της λιτότητας, ιδίως την περίοδο 2019-2022.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Για τον λόγο αυτό η φετινή ΔΕΘ είναι σημαντικότερη για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα. Κατ’ αντιστοιχία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φετινή ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιπροσωπεύει ό,τι η ΔΕΘ του 2014 για τον Αλέξη Τσίπρα.
Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πούλησε λαϊκισμό με ανύπαρκτες παροχές ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατάργηση μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο, εξαγγελίες που τον κυνηγούν και προδιαγράφουν το πολιτικό του τέλος.
Τώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τη μεγάλη δυνατότητα να απευθυνθεί στον λαό χωρίς να δώσει ακάλυπτες υποσχέσεις αλλά να αναλύσει το σχέδιό του για την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.
Οι πολίτες καταλαβαίνουν, ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό, ότι οι ψεύτικες υποσχέσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανεβάζουν τον λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν. Για αυτό θέλουν αλήθειες αλλά και μία προοπτική για το πού μπορεί να πάει η χώρα.
Η περίοδος κατά την οποία η ΔΕΘ είχε συνδεθεί με «πακέτα παροχών» πέρασε ανεπιστρεπτί, με τελευταία αναλαμπή τις άσφαιρες εξαγγελίες Τσίπρα πέρυσι.
Τώρα χρειάζεται πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μην κυλήσει η χώρα στις παθογένειες του παρελθόντος, όπως επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση για να καλύψει την αναποτελεσματικότητά της. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, τις οποίες ανέκοψε ο λαϊκισμός και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί στη φετινή ΔΕΘ να εδραιώσει την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και να θέσει οριστικά στο περιθώριο τον κ. Τσίπρα, όχι με παροχές, αλλά με αυτό που λείπει πραγματικά από τη χώρα. Παρουσιάζοντας πολιτικές, που θα μεταρρυθμίζουν το κράτος, θα δίνουν ευκαιρίες σε όλους και ιδίως τους οικονομικά ασθενέστερους και θα δημιουργούν εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου