Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για την υποδοχή στο Ισραήλ, σημειώνοντας «είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας». «Πρόκειται για μια στρατηγική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε, και πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ώστε να επαναφέρουμε την ειρήνη στην περιοχή μας».
«Θέλω να εστιάσω και στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Επομένως, ανυπομονώ πραγματικά για τη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντα πολύ ειλικρινείς και ανοιχτές αλληλεπιδράσεις και σας ευχαριστώ πολύ που με υποδέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ».
Ο Νετανιάχου καλωσόρισε τον «καλό» του «φίλο Κυριάκο», σημειώνοντας πως «πρόκειται για δύο γαλανόλευκους που συναντιούνται». «Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουν κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό ενδιαφέρον αλλά και κοινές προκλήσεις. Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε πολλές ευκαιρίες, ανυπομονώ να τις συζητήσουμε μαζί» ανέφερε ο Νετανιάχου.
«Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας αυξάνονται συνεχώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».
«Ανυπομονώ να έχω την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι θέλετε» υποστήριξε.
«Έτσι, από μια δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθατε φίλε» κατέληξε.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Χέρτσογκ: Σκληρή γλώσσα για τη Χαμάς από τον Ισραηλινό πρόεδρο
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, σε μια δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, συνάντηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει απο λεπτό σε λεπτό. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο.
Με θερμά λόγια καλωσόρισε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ τον Πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για μια σημαντική επίσκεψη. Με σκληρά λόγια μίλησε για τη Χαμάς, τονίζοντας ότι βασανίζει ολόκληρο το έθνος, «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όλο αυτό είναι απαράδεκτο». Εξήγησε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και μια άκρως συγκινητική στιγμή, κάλεσε σε συνομιλίες τους γονείς του Ιωνά Καρούση, του νέου που δολοφονήθηκε στη Τζάφα. «Ελπίζουμε ότι η μνήμη του θα είναι ευλογία για όλους μας και ελπίζουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα κυριαρχήσει στην περιοχή που έχει ήδη βασανιστεί από τον τρόμο» κατέληξε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, με τη χώρα μας να προστίθεται, όπως είπε, στις φωνές όσων ζητούν άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Το συντομότερο να υπάρξει νέα εκεχειρία στη Γάζα αλλά και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την επόμενη μέρα, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.
Μάλιστα, προανήγγειλε πρόγραμμα υποτροφίας στη μνήμη του Ιωνά Καρούση, «για να φέρει πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη μνήμη του.
Αναλυτικά η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ
Ισαάκ Χέρτσογκ: Καλώς ήρθατε, κ. Πρωθυπουργέ. Είστε αγαπητός φίλος μου και του κράτους του Ισραήλ. Θέλω να σας καλωσορίσω σε αυτή την πολύ σημαντική επίσκεψη. Έρχεστε στο Ισραήλ την ώρα που κατακλυζόμαστε από ανησυχία και πόνο για τους ομήρους μας στη Γάζα, δεκάδες Ισραηλινούς και μη Ισραηλινούς που βρίσκονται εκεί, στα μπουντρούμια της Γάζας, ζωντανοί και νεκροί εν μέσω μιας βάρβαρης μεταχείρισης. Λαμβάνουμε πολύ ανησυχητικές αναφορές για την κατάσταση της υγείας τους. Και βέβαια, η σκληρότητα που είναι ο τρόπος συμπεριφοράς της Χαμάς, βασανίζει οικογένειες και ολόκληρο το έθνος.
Επομένως, αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα για το έθνος μας. Όπως έχουμε συζητήσει, θα συζητήσουμε και πάλι εδώ, με ποιον τρόπο τα έθνη μπορούν να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν. Πρέπει να είναι σαφές στην οικογένεια των εθνών, ότι αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διεξάγουμε τώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι σήμερα, που είναι το Eid al-Fitr, η γιορτή των μουσουλμάνων πολιτών μας εδώ και των μουσουλμάνων στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, είναι η ώρα να τους απελευθερώσουν όλους ως ένδειξη της ευλογίας αυτής της γιορτής, και βέβαια, αυτό είναι κάτι που αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων τους.
Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε και είστε στο πλευρό μας σε αυτή την εξαιρετική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία αποτυπώνεται επίσης σε μια άλλη τραγωδία, της οικογένειας Καρούση, της οποίας ο γιος, ο Ιωνάς, ένα υπέροχο αγόρι, σκοτώθηκε σε μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα. Η ζωή τους συνδέεται τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Ελλάδα. Με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, αλλά φυσικά και με την Ελλάδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μιλήσατε και που συναντήσατε τους γονείς του Ιωνά και ασφαλώς είμαστε πολύ συγκινημένοι που είστε και οι δύο εδώ, ελπίζοντας ότι η μνήμη του θα είναι ευλογία για όλους μας και ελπίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα κυριαρχήσει ποτέ στην περιοχή που μαστίζεται από την τρομοκρατία. Σας ευχαριστώ πολύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε, για την πολύ θερμή υποδοχή και που με τιμάτε με τη φιλία σας. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία δίνουμε στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Και, πράγματι, έρχομαι στο Ισραήλ, για άλλη μια φορά, σε πολύ δύσκολους, σε πολύ ταραγμένους καιρούς.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αλλά επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που εκφράζουν την ειλικρινή ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι, επιτέλους, η απελευθέρωση των ομήρων θα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλους μας να σκεφτούμε την επόμενη μέρα.
Επιτρέψτε μου, επίσης, και πάλι, να εκφράσω την ειλικρινή συμπόνια μου και, εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους γονείς του Ιωνά. Είχα την ευκαιρία να τους συναντήσω στην Αθήνα και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα να ανακοινώσουμε πολύ σύντομα ένα πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά για να φέρουμε πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και πάλι για την πολύ θερμή υποδοχή και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχω τόσο με εσάς όσο και με τον Πρωθυπουργό.
Ειδήσεις Σήμερα
- Με δασμούς έως 50% στο ρωσικό πετρέλαιο προειδοποιεί ο Τραμπ: «Είμαι θυμωμένος με τον Πούτιν»
- Κορωπί: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που ο 51χρονος καρφώνει με κατσαβίδι τον επιβάτη στο λεωφορείο
- Πέθανε ο θρυλικός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
- Πολύ μεγάλος σεισμός τώρα στα νησιά Τόνγκα στον Ειρηνικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι
- Αναστασία Σιάπκα: Ποια είναι η λαμπρή επιστήμονας για την οποία μίλησε ο Μητσοτάκης
- Σπέτσες: Κόντρα πολλών μποφόρ στο παλιό λιμάνι – Το παρασκήνιο της υπόθεσης που αναστατώνει το νησί