Γράφει ο Πάνος Αμυράς
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. βρίσκονταν αντιμέτωποι με πρόστιμα για ανασφάλιστα αυτοκίνητα ακόμη κι αν τα είχαν πουλήσει στο παρελθόν, ενώ στις πόλεις σχηματίζονταν βουνά από σκουπίδια, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους.
ΣΤΟ ΘΕΜΑ των ανασφάλιστων Ι.Χ. το Υπουργικό βρήκε μία λύση ανακαλώντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει «ξαφνικό» πρόστιμο 250 ευρώ και δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία, μετά το σάλο των αντιδράσεων. Ομως, στο ζήτημα των απορριμμάτων οι υπουργοί τα έχουν κάνει μαντάρα αποδεικνύοντας ότι στον τομέα της διακυβέρνησης τα πηγαίνουν χειρότερα και από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι απεργοί ανέσυραν παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τότε που διαδήλωνε μαζί τους έξω από τα υπουργικά γραφεία, στις οποίες έλεγε ότι ως αντιπολίτευση θα κατέθετε πρόταση νόμου προκειμένου να μονιμοποιηθούν και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
«ΑΥΤΑ ΠΟΥ έλεγες τότε στην αντιπολίτευση, υλοποίησέ τα τώρα που είσαι κυβέρνηση» διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό οι απεργοί. Μόνο που η λύση δεν είναι τόσο απλή. Οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων δεν επιτρέπονται από το Σύνταγμα. Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός σκοντάφτει σε όσα έλεγε πριν αναλάβει την εξουσία. Τώρα θα έχει καταλάβει ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο μέτωπο της καθημερινότητας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΟΜΩΣ, ΔΕΝ έχει αλλάξει τακτική. Εξακολουθεί να πλάθει «αυταπάτες», προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να ξεγελάσει τους πολίτες. Αυτό έπραξε και με τα αποτελέσματα του Eurogroup. Παρά το γεγονός ότι εκτός από τη δόση έχασε τα πάντα και δέσμευσε τη χώρα για νέο γύρο σκληρής λιτότητας, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η συμφωνία αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Ο νέος εθνικός στόχος, που είναι η προσφυγή στις αγορές, δεν σημαίνει και τέλος της επιτροπείας, όπως υποκριτικά υποστηρίζουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ακούγεται παράδοξο, η έξοδος στις αγορές δεν σηματοδοτεί την απεξάρτησή μας από τους δανειστές, αλλά είναι η «λύση» προκειμένου οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν να δανειοδοτούν τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη φροντίσει να δέσει χειροπόδαρα τη χώρα μέχρι το 2060. Ακόμη και αν τα καταφέρουμε να βγούμε το 2018 στις αγορές, η χώρα έχει ήδη υπογράψει ότι θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα το 2019 με τη μείωση των συντάξεων και την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, ενώ η λιτότητα θα ενταθεί την περίοδο έως το 2024, όταν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3% με 3,5%.
ΤΟ ΜΟΝΟ που θα επέλθει με την έξοδο στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα θα αναχρηματοδοτεί τα δάνειά της με ακριβότερα επιτόκια (4%-5%) σε σχέση με τα αντίστοιχα των Μνημονίων. Και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, όταν το 2014 η Ελλάδα είχε βρει το δρόμο των αγορών, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε υπογράψει Μνημόνιο για να μειωθούν 2-4 συντάξεις αλλά διαπραγματευόταν το mail Χαρδούβελη, που τελικώς αποδείχθηκε… παιδική χαρά μπροστά σε όσα δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας, για να θυμηθούμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ο χρόνος της κυβέρνησης ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018. Αλλά για να φτάσει μέχρι εκεί θα περάσει από μεγάλες δυσκολίες, λόγω των προαπαιτούμενων που θα κληθεί να υλοποιήσει αλλά και της ανικανότητάς της να διαχειρισθεί την καθημερινότητα των πολιτών. Από την ασφάλιση των Ι.Χ. μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου