Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ορκίστηκε προφορικά στο όνομα «Μακεδονία» προκαλώντας την οργή της Ελλάδας, της Ε.Ε, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Ακολούθησε ο -επόμενος- πρωθυπουργός της χώρας Χρίστιαν Μιτσκόσκι, που επανέλαβε ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν και αν δεν μας αρέσει υπάρχει και η Χάγη. Η απάντηση είναι απλή: Αν επιμείνουν σε αυτόν τον δρόμο, στη Χάγη μπορεί να βρεθούν, στις Βρυξέλλες και στο ΝΑΤΟ αποκλείεται. Γιατί μπροστά τους θα βρουν την Αθήνα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα νομικό κείμενο που παράγει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θα έλυνε, και το κυριότερο, που δεν έχει σαφείς προβλέψεις κυρώσεων παρά μόνο αοριστίες και αργόσυρτες διαδικασίες. Ωστόσο παραμένει μια διεθνής συνθήκη στην οποία δεσμεύθηκε η Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να γίνει ποτέ συμβούλιο πολιτικών αρχηγών). Η Νέα Δημοκρατία ως τότε αντιπολίτευση είχε διαφωνήσει ρητά, αλλά είχε επίσης ξεκαθαρίσει πως ως κυβέρνηση θα την τηρήσει διότι το κράτος έχει συνέχεια. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγάλη διαφορά μεταξύ της χώρας μας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατία που υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αποτελεί σημείο σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια που φλέγονται. Κάτι που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς εταίρους μας, σε αντίθεση με τους εσωτερικούς «συντρόφους» που βρήκαν ευκαιρία να πιάσουν τους ζουρνάδες.
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Ένας νέος κόσμος
Θυμίζουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα από αυτά που η Συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε, όπως την αντικατάσταση δημοσίων εγγράφων με την συνταγματική ονομασία της. Αν κάτι τέτοιο δεν ολοκληρώθηκε τα προηγούμενα έξι χρόνια, θα γίνει τώρα από τους εθνικιστές του VMRO; Αυτό μόνο στην Κουμουνδούρου μπορεί να το πιστεύουν, αποδεικνύοντας ξανά ότι διαβάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη των Βαλκανίων με τις ικανότητες συνοικιακής χαρτορίχτρας. Αλλιώς δεν δικαιολογείται η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των Μνημονίων, που ισοδυναμεί με απεμπόληση του πιο δυνατού εργαλείου πίεσης που διαθέτουμε.
Η διατριβή που έκανε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα το μακρινό 1978 για να λάβει το μεταπτυχιακό της ήταν σχεδόν προφητική: «Ανάμεσα σε κανόνες και πραγματικότητα» ήταν ο τίτλος, κάτι που περιγράφει άριστα την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Δεν της αρέσει η πραγματικότητα που έπεσε στο κεφάλι της όπως εύστοχα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες αν θέλει να οδηγήσει την χώρα της στην Ευρώπη και στην οικονομική ανάπτυξη. Εκτός και αν η νέα κυβέρνηση νομίζει πως μπορεί να ξαναστήσει τον Βουκεφάλα στην πλατεία των Σκοπίων, όπως νομίζει ο Βελόπουλος ότι έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή. Πως το είχε πει ο Τσώρτσιλ; Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν. Λαϊκισμό και υποκρισία έπρεπε να πει.
Ειδήσεις σήμερα
Maestro: Όσα θα δούμε αναλυτικά στο δεύτερο επεισόδιο
Μαρία Αναστασοπούλου – Γιώργος Παπαδάκης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου