Η χώρα έχει οριστικά αλλάξει σελίδα και πλέον από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης έχει εξελιχθεί σε δυναμικό εταίρο-πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Δεν γίναμε παράδεισος, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά έχουμε πετύχει πολλά. Απόδειξη τα χθεσινά γενναιόδωρα εύσημα που απέδωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Πασκάλ Ντόναχιου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Μίλησε για εντυπωσιακή επιτυχία και χαρακτήρισε την Ελλάδα ηγέτιδα στην ανάπτυξη και «πηγή περηφάνιας για ολόκληρη την ευρωζώνη», κάτι που ούτε δεδομένο ήταν ούτε απλό. Ηταν μια αναγνώριση της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις θυσίες και τη σκληρή δουλειά των πολιτών, αλλά, την ίδια στιγμή, οι θυσίες αυτές θα πήγαιναν χαμένες αν δεν συμβάδιζαν με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας αγορεύει στο Χάρβαρντ και περηφανεύεται που το πρώτο σεμινάριο που παρουσίασε αφορούσε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Μίλησα για τις αιτίες που οδήγησαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, τα αδιέξοδα και τις επιπτώσεις των δύο πρώτων προγραμμάτων, τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα του 2015 και την έξοδο της χώρας από την κρίση με ρύθμιση του χρέους», έγραψε.
Αλήθεια, τι να είπε, άραγε, για εκείνο το δραματικό Γιούρογκρουπ της 27ης Ιουνίου του 2015, μερικές ώρες, δηλαδή, μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, για το οποίο επαίρεται; Να είπε, άραγε, ότι στο τραπέζι βρέθηκε το plan B για το Grexit; Οτι οι Ευρωπαίοι προειδοποίησαν για το οικονομικό χάος που ερχόταν; Οτι έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια και, όταν είδαν ότι έχαναν, έκαναν πίσω, αλλά η ζημιά είχε πια γίνει; Αλλά δέκα χρόνια πέρασαν από τότε. Κανείς δεν θέλει να τα θυμάται αυτά, μάλλον ούτε και ο ίδιος.