Θα αλλάξει ο Μανωλιός αν βάλει τα ρούχα του αλλιώς;
ΟΧΙ. Ο συντηρητικός ισλαμιστής Ερντογάν και ο μοντέρνος Ευρωπαϊστής Ιμάμογλου μπορούν εύκολα να αλλάξουν πολιτικά προσωπεία ανάλογα με τις συνθήκες, τις διεθνείς ισορροπίες και τις ευκαιρίες που θα βρεθούν μπροστά τους. Μπορεί η ρητορική να αλλάζει, δεν αλλάζουν όμως οι Τουρκικές διεκδικήσεις. Όπως έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Ιμάμογλου «τα εθνικά συμφέροντα πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα».
ΝΑΙ. Σε ένα προσωποκεντρικό καθεστώς όπως είναι η Τουρκία και με τις υπερεξουσίες που έχει φροντίσει να δώσει ο Ερντογάν στο αξίωμα του, όποιος βρεθεί στην θέση του προέδρου θα έχει την δύναμη να παίξει διαφορετικά το παιχνίδι. Πολύ πιθανόν ο Ιμάμογλου να οδηγήσει την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Δύση. Αυτά έχουν ως προϋπόθεση τα ήρεμα νερά με την Ελλάδα, με την οποία όπως επίσης έχει πει ο ίδιος, θέλει να έχει φιλικές σχέσεις.
Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει και την Τουρκία;
ΌΧΙ. Αλλωστε ο Ερντογάν δεν έχασε τώρα την Κωνσταντινούπολη, την έχει χάσει από το 2019 και μάλιστα πάλι από τον Ιμάμογλου. Η ήττα στις αυτοδιοικητικές δεν τον εμπόδισε να κερδίσει τις εκλογές του 2023 με ένα ξεκάθαρο 52%, παρόλο που τον οδήγησε σε αναγκαστική συγκυβέρνηση με τους εθνικιστές. Όπως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα έτσι και Τουρκία δεν είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη.
ΝΑΙ. Ακόμα και αν χρειαστεί να περιμένει μερικά χρόνια, όποιος κερδίζει την Πόλη φθάνει κάποια στιγμή και στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του, εκεί πρωτοδοκίμασε τους κεφτέδες που του σέρβιρε ο τότε ταπεινός εστιάτορας Ιμάμογλου. Τότε βέβαια δεν του πήρε λεφτά, αλλά όπως φαίνεται τώρα του στέλνει τον λογαριασμό.
Θα αποχωρήσει ο Ερντογάν από την πολιτική, όπως ο ίδιος υπονόησε;
ΌΧΙ. Έχει μπροστά του σχεδόν τέσσερα χρόνια εξουσίας για να προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα και κυρίως, το Σύνταγμα ώστε να μπορέσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Πολλοί εκτιμούν πως ο έμπειρος πολιτικός το είπε για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ και δεν το εννοούσε πραγματικά, αφού κατά βάθος θεωρεί εαυτόν ισόβιο πρόεδρο της Τουρκίας.
ΝΑΙ. Το 2028 ο Ερντογάν θα είναι 74 ετών και ο Ιμάμογλου μόλις 57. Αν και η ηλικία δεν είναι ποτέ πραγματικό εμπόδιο για έναν πολιτικό, παραμένει ένα υπολογίσιμο νούμερο. Ούτως ή άλλως, ο Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι νίκησε τον μοναδικό Τούρκο με τον οποίο πραγματικά αναμετριόταν: Τον Μουσταφά Κεμάλ. Στο τέλος της θητείας του θα έχει κυβερνήσει τη χώρα επί 26 χρόνια, σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τον πατέρα των Τούρκων (Ατατούρκ). «Στο τέλος, ο Ερντογάν δεν θα έχει μόνο ασκήσει την εξουσία, αλλά θα έχει μεταμορφώσει τη χώρα, επιβάλλοντας το όραμά του όσον αφορά το τι θα έπρεπε να είναι η Τουρκία», όπως τονίζει ο ειδικός στην Τουρκική πολιτική ζωή, Μουσταφά Ακιόλ.
Αλλάζει κάτι άμεσα στα ελληνοτουρκικά;
ΟΧΙ. Ο Ερντογάν παραμένει πρόεδρος της Τουρκίας και τους επόμενους μήνες θα συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Υπάρχει ήδη ένα συμφωνημένο πλαίσιο διαλόγου το οποίο προχωρά κανονικά και δεδομένων των δύο πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά -Ουκρανία και Γάζα- κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει νέα εστία σύγκρουσης.
ΝΑΙ. Ένας πληγωμένος, ανασφαλής Ερντογάν μπορεί να γίνει ακόμα πιο απρόβλεπτος από όσο ήδη είναι. Αν πιστέψει ότι οδεύει προς την έξοδο, μπορεί να προβάλλει ξανά το δίλημμα του εξωτερικού εχθρού για να συσπειρώσει γύρω του τον Τουρκικό λαό. Αν επιπλέον, τα ευρήματα των ερευνών νοτίως της Κρήτης «είναι τέτοια που να ανοίγουν την όρεξη της Τουρκίας» όπως γράφει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης (Καθημερινή, 31/3), τότε μπορεί το κλίμα να στραβώσει και άλλο.
Ήταν η οικονομία η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν;
ΝΑΙ. Πάντα είναι η οικονομία ανόητε, όπως θα απαντούσε ο Τζέιμς Κάρβιλ (επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον και πατέρας της περίφημης φράσης). Με πληθωρισμό στο 67% και με την κεντρική τραπεζίτη της χώρας, την Χαφιζέ Ερκάν να παραδέχεται πως μένει ακόμα με τους γονείς της επειδή τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη είναι απλησίαστα, φανταστείτε πως ζορίζονται οι απλοί Τούρκοι. «Οι πιο σημαντικές αλλαγές στην Τουρκία γίνονται όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να διασφαλίσουν την καθημερινότητά τους, όταν δεν μπορούν πλέον να φάνε», όπως σοφά γράφει ο Αλί Φάικ Ντεμίρ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γκαλατάσαραϊ της Κωνσταντινούπολης.
Τα παραπάνω πέντε ερωτήματα με τις εννιά απαντήσεις τους κινδυνεύουν από ένα ΙΣΩΣ. Αυτό που είχε υποδείξει ο βρετανός πρωθυπουργός Μακμίλαν, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τι φοβάται περισσότερο από όλα: «Τα γεγονότα αγαπητέ μου, τα γεγονότα».
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη για τα Τέμπη: Σωρεία λαθών, έλλειψη τηλεδιοίκησης, χρονικό κενό στις συνομιλίες
Σκάνδαλο Rolexgate: Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε καταθέτει στις εισαγγελικές αρχές
Χρυσοχοΐδης: 40 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν τον σύντροφό τους για βίαιη συμπεριφορά