Αποκάλυψε μάλιστα ότι 40 γυναίκες τη μέρα καταγγέλλουν σύντροφο ή σύζυγο για βίαιη συμπεριφορά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, δεσμεύτηκε ότι το αποτέλεσμα της Διοικητικής Έρευνας θα βγει πολύ σύντομα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν προθεσμίες στο κράτος δικαίου και θα τις τηρήσουμε» αλλά και ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας «θα έχουμε συμπεράσματα».
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021 για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, επισημαίνοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ασφάλεια του πολίτη που κινδυνεύει να πέσει θύμα επίθεσης, αλλά και πως «όταν έχεις έναν θάνατο σε ΑΤ δεν φαίνεται τα πράγματα να πήγαν καλά».
Διευκρίνισε πάντως ότι το τι ακριβώς συνέβη «θα το μάθουμε όταν τελειώσει η έρευνα». «Υπάρχουν προβλήματα στην Αστυνομία η οποία έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις εξελίξεις», παραδέχθηκε επίσης.
Σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τη βία μεταξύ ανηλίκων και τη βία κατά γυναικών. «Έχουν συλληφθεί 300 παιδιά το τελευταίο τρίμηνο για επιθέσεις κατά άλλων ανηλίκων. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο (safe house) σε κάθε περιοχή για γυναίκες που κινδυνεύουν. «Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα safe house για όσες γυναίκες κινδυνεύουν που θα το ξέρει μόνο η αστυνομία και θα μπορεί να μένει 2-3 μέρες» πρόσθεσε.
Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα, με 2.500 αστυνομικούς, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η ασφάλεια του θύματος. Τα άλλα (τα ποινικά) είναι λυμένα».
Όσον αφορά τις ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που τον καλούσαν να παραιτηθεί, ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε: «Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της αλλά πρέπει να την κάνει υπεύθυνα».
ΕΛ.ΑΣ.: Τα 4 μέτρα για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-αστυνομικών
ΕΛ.ΑΣ.: Σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σειρά μέτρων σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την αντιμετώπιση των καταγγελιών από την ΕΛ.ΑΣ. αποφασίσθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σήμερα.
Η ανακοίνωση της Θεοδώρα Τζάκρη: «Το Σάββατο θα αποχωρήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ» [βίντεο]
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε σε πάνω από 2.500 αστυνομικούς μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, στον απόηχο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον σύντροφό της, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και τους κάλεσε να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση και να τους παρέχουν κάθε υποστήριξη.
Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», τόνισε.
ΕΛ.ΑΣ.: Οι οδηγίες Χρυσοχοΐδη προς τους αστυνομικούς
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.
Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.