Καθώς στις 25 Οκτωβρίου θα υπάρξει Νέα Σελήνη, το μικρό φεγγάρι θα αφήσει αρκετά σκοτεινό τον ουρανό, επιτρέποντας μια καλή παρατήρηση, αν δεν υπάρξουν σύννεφα. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα– εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.
Ονομάσθηκαν έτσι επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ κατά την περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου 76 χρόνια.
«Συμβαίνει περίπου μία φορά στη ζωή ενός ανθρώπου, μία φορά κάθε 76 χρόνια, οπότε όλοι έχουν μία ευκαιρία να δουν τον κομήτη του Χάλεϊ», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Μετεωροειδών της NASA, Μπιλ Κουκ.
«Η παρατήρηση της βροχής των διαττόντων είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Θα πρέπει να προγραμματίσετε να μείνετε έξω γύρω στις δύο ώρες- δεν είναι μια υπόθεση 15 λεπτών», συμβουλεύει ο Κουκ.
Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την παρατήρησή της, καθώς θα είναι ορατή σε όλο τον κόσμο, εάν βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει το CNN, η τελευταία φορά που ήταν ορατός ο κομήτης του Χάλεϊ ήταν το 1986 και η επόμενη το 2061, αλλά οι Ωριωνίδες εμφανίζονται κάθε χρόνο.
Από το 2006 έως το 2009, ο αριθμός των διαττόντων σχεδόν τριπλασιάστηκε- από 20 ανά ώρα σε 40 – και μερικές φορές έως και 70 ανά ώρα. Ήταν μια απροσδόκητη συμπεριφορά που προκλήθηκε από τη βαρυτική έλξη του Δία, εξήγησε ο Κουκ.
«Οι βροχές διαττόντων μπορεί να σας εκπλήξουν», πρόσθεσε. «Φέτος, προβλέπεται ότι η συμπεριφορά των Ωριωνίδων θα είναι κανονική, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», πρόσθεσε.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Υπάρχουν πέντε ακόμη βροχές διαττόντων που μπορείτε να δείτε στο υπόλοιπο του 2022, σύμφωνα με τον ιστότοπο EarthSky:
– 5 Νοεμβρίου: Νότιες Ταυρίδες
– 12 Νοεμβρίου: Βόρειες Ταυρίτες
– 18 Νοεμβρίου: Λεοντίδες
– 14 Δεκεμβρίου: Διδυμίδες
– 22 Δεκεμβρίου: Ουρσίδες
Επίσης, θα έχουμε δύο ακόμη πανσέληνους σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac:
– 8 Νοεμβρίου: Πανσέληνος του Κάστορα
– 7 Δεκεμβρίου: Ψυχρή Πανσέληνος
Τέλος, θα δούμε δύο ακόμη εκλείψεις – μία ηλιακή και μία σεληνιακή.
Η μερική ηλιακή έκλειψη στις 25 Οκτωβρίου θα είναι ορατή σε τμήματα της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας, στην Ευρώπη, στη βορειοανατολική Αφρική και στη δυτική και κεντρική Ασία. Η ολική έκλειψη της Σελήνης στις 8 Νοεμβρίου θα είναι ορατή στην Ασία, την Αυστραλία, τον Ειρηνικό, τη Νότια Αμερική και το δυτικό μισό της Βόρειας Αμερικής.
ΠΗΓΗ: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών της ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο