Οι εποχές έχουν αλλάξει όμως και, παρά την επιθυμία της, δεν κατάφερε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά, όπως σχεδίαζε. Αν και είχε χρόνο να προσαρμοστεί στα δύσκολο έργο που ανέλαβε, λόγω των ημερών του εθνικού πένθους για το θάνατο της βασίλισσας, η Τρας μετατράπηκε πολύ γρήγορα στο μαύρο πρόβατο των Συντηρητικών και πέτυχε το ρεκόρ της μικρότερης παραμονής στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Χθες το μεσημέρι, ύστερα από πέντε χαοτικές εβδομάδες, ανακοίνωσε την παραίτησή της, λέγοντας πως «δεδομένης της κατάστασης, αναγνωρίζω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην εντολή για την οποία με εξέλεξε το Συντηρητικό Κόμμα». Μίλησε για την προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας, να υπηρετήσει «το όραμα για μια οικονομία χαμηλής φορολογίας και υψηλής ανάπτυξης, που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit».
Το ξεκίνημα
Η Τρας ξεκίνησε τη θητεία της με ένα σύντομο ταξίδι στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη. Σε σύντομη συνάντησή της με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν απέρριψε την προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Μετά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισε αμέσως η πτώση της, όταν παρουσίασε με τον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτεγκ, το μίνι προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ύφεσης. Ο Ρίσι Σουνάκ, μεγάλος της αντίπαλος και υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζόνσον, είχε ασκήσει κριτική στο οικονομικό της πρόγραμμα, (το οποίο χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως «Τρασονόμικς») μιλώντας για τα «οικονομικά της φαντασίας», ενώ άλλοι Τόρις έλεγαν ότι η Τρας «έκανε διακοπές από την πραγματικότητα».
Ο μίνι προϋπολογισμός του διδύμου Τρας – Κουάρτεγκ έβλαψε τη φήμη των Τόρις και ξεκίνησε μια τρελή πορεία προς τις χαμηλές δημοσκοπήσεις. Ο Κουάρτεγκ παρουσίασε το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης μέσα σε εκείνο το μοιραίο Σαββατοκύριακο στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά μόλις άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα, φάνηκε η καταστροφή, αφού η στερλίνα έπεσε στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 37 ετών και οι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί έκαναν λόγο για κρίση εμπιστοσύνης στη βρετανική οικονομία.
Πριν από το Συνέδριο των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ, η κυβέρνηση Τρας είχε προσκρούσει στα βράχια. Ακολούθησε η ταπεινωτική στροφή της πρωθυπουργού στα σχέδιά της να μειώσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή ενώ απομάκρυνε τον Κουάρτεγκ από το υπουργείο, αλλά αυτό δεν έσωσε την κυβέρνηση. Μέσα σε λίγες ώρες, η Τρας παρέδωσε σχεδόν όλη την εξουσία στον Τζέρεμι Χαντ, το νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πέταξε στα σκουπίδια όλη την οικονομική στρατηγική της. Η Λιζ Τρας είχε χάσει πια το παιχνίδι.
Εκλογή στους Τόρις
Ο επικεφαλής της περίφημης επιτροπής 1922 του Συντηρητικού κόμματος, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε πως οι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος θα πρέπει να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών ώστε να θέσουν υποψηφιότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι παρά μόνο τρεις οι επίδοξοι διάδοχοι, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 357. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Αν ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής. Αν οι υποψήφιοι είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών και θα περάσουν στον επόμενο γύρο οι δύο πρώτοι.
Οι υποψήφιοι διάδοχοι
Ο Μπόρις Τζόνσον παρακολουθεί από την Καραϊβική, όπου βρίσκεται, τις ραγδαίες εξελίξεις στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή, θεωρώντας ότι ήρθε η στιγμή να πάρει τη ρεβάνς από το κόμμα του. Ο πρώην πρωθυπουργός, που έχασε το θώκο του εν μέσω σκανδάλων, γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αν θέλει να επιστρέψει, ώστε να ανακόψει τη φόρα των άλλων διαδόχων της εξουσίας των Τόρις και της πρωθυπουργίας. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες -έως τις 28 Οκτωβρίου- και στο τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί ο διάδοχος της Λιζ Τρας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται ως καλύτερη επιλογή για το 32% των Τόρις και το 23% προτιμά τον Ρίσι Σούνακ.
Ο προσφάτως διορισθείς υπουργός Οικονομικών (και παλαιό στέλεχος των Συντηρητικών, που είχε περάσει από πολλά υπουργεία σε κυβερνήσεις), Τζέρεμι Χαντ, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την κούρσα διαδοχής, ωστόσο, παρά τις δηλώσεις του, πολλοί αναλυτές δεν έχουν πιστέψει πως θα παραμείνει θεατής. Η λίστα των πιθανών υποψηφίων δεν είναι μεγάλη, όπως την προηγούμενη φορά, μετά την παραίτηση Τζόνσον, ίσως γιατί η κατάσταση για τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας προδιαγράφεται πολύ αρνητική.
Ρίσι Σούνακ: Ο βρετανικός Τύπος έχει ήδη καταλήξει στο φαβορί, θεωρώντας ότι ο Σούνακ θα πάρει πίσω αυτό που του στέρησε η Λιζ Τρας στην ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ο πλουσιότερος πολιτικός στη βρετανική Βουλή, έχει ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών και είναι αμετακίνητος στην ιδεολογία του Συντηρητικού Κόμματος.
Πένι Μόρντοντ: Η επικεφαλής των Κοινοτήτων έχει επίσης δηλώσει έτοιμη για την πρωθυπουργία, αν και θεωρείται άπειρη από τα στελέχη του κόμματος. Είναι η πρώτη γυναίκα στη Βρετανία που έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας και παραμένει δημοφιλής στην κομματική βάση.
Μπεν Γουάλας: Ο υπουργός Αμυνας και πρώην στρατιωτικός δεν ήθελε να είναι υποψήφιος μετά τον Τζόνσον. Τώρα, πολλοί Τόρις τον πιέζουν να θέσει υποψηφιότητα, καθώς τον θεωρούν ιδανικό για την πρωθυπουργία. Ο Γουάλας είναι ο πιο δημοφιλής στην κυβέρνηση εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σουέλα Μπρέιβερμαν. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών, που παραιτήθηκε μόλις προχθές, είναι από τα στελέχη που ακούγονται στη μάχη της διαδοχής, αλλά χωρίς μεγάλες πιθανότητες.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών της ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Επίδομα θέρμανσης: Δεκέμβριο οι προκαταβολές