Δύο γκολ πέτυχε ο Σάκα (43΄, 62΄) και από ένα οι Μπέλιγχαμ (35΄), Στέρλινγκ (45+1΄), Ράσφορντ (71΄) και Γκρίλις (90΄), ενώ για τους Ιρανούς σκόραρε ο Ταρεμί στο 65΄ και στο 13ο λεπτό των καθυστερήσεων με πέναλτι.
«Μελανό» σημείο του αγώνα, ο τραυματισμός του τερματοφύλακα της ασιατικής ομάδας, Αλί Μπεϊρανβάντ, ο οποίος αποχώρησε με φορείο. Επειδή ο τραυματισμός του ήταν στο κεφάλι, ο Κάρλος Κεϊρόζ έκανε χρήση του νέου κανονισμού και προχώρησε σε έξι αλλαγές στο σύνολο, αφού αλλαγή που γίνεται επί υποψίας διάσεισης δεν προσμετράται στις πέντε που έχει δικαίωμα να κάνει κάθε ομάδα στον κανονικό αγώνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παίκτες της εθνικής Ιράν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους πριν την έναρξη της αναμέτρησης, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη υποστήριξης στους διαδηλωτές που εδώ και δύο μήνες διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης της χώρας.
Το 6-2 επί του Ιράν στην Αλ Ραγιάν του Κατάρ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη νίκη της εθνικής Αγγλίας σε αγώνα τελικής φάσης παγκοσμίου κυπέλλου. Τα “Τρία Λιοντάρια” «άγγιξαν» το απόλυτο ρεκόρ τους, το οποίο είχε σημειωθεί στην προηγούμενη διοργάνωση, καθώς το 2018 στη Ρωσία είχαν νικήσει 6-1 τον Παναμά.
Πριν από αυτόν τον αγώνα, όμως, η μοναδική φορά που είχαν καταφέρει να σημειώσουν τουλάχιστον τέσσερα γκολ ήταν στον τελικό του 1966 και μάλιστα στην παράταση, όταν επικράτησαν 4-2 της Δυτικής Γερμανίας. Στην παράταση είχε κριθεί κι άλλο ένα ματς, στο οποίο η Αγγλία σκόραρε τέσσερις φορές, με αντίπαλο το Βέλγιο το 1954 και σκορ ισόπαλο 4-4.
Εκείνο που καθιστά ιδιαίτερη τη νίκη επί του Ιράν στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του Κατάρ είναι ότι για πρώτη φορά η Αγγλία έχει πέντε διαφορετικούς σκόρερ σε ένα ματς: Σακά (2), Μπέλιγχαμ, Στέρλινγκ, Ράσφορντ και Γκρίλις.
Στο 2018 στο Νόβγκοροντ τα γκολ εναντίον του Παναμά είχαν πετύχει τρεις: Χάρι Κέιν (3), Στόουνς (2) και Λίνγκαρντ. Στον τελικό του 1966 χατ τρικ είχε πετύχει ο Τζεφ Χαρστ και ένα γκολ ο Πίτερς, ενώ το 1962 εναντίον του Βελγίου δύο γκολ είχε σημειώσει ο θρυλικός Νατ Λόφτχαους και άλλα δύο ο Άιβορ Μπρόουντις.
Η πρώτη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 30΄, όταν το σουτ του Μάουντ κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ δύο λεπτά αργότερα, η κεφαλιά του Μαγκουάιρ μετά από κόρνερ του Τρίπιερ σταμάτησε στο δοκάρι. Τελικά, η υπεροχή των Άγγλων καρποφόρησε στο 35ο λεπτό, με τον Σο να κάνει τη σέντρα από τα αριστερά και τον Μπέλιγχαμ να πετυχαίνει με κεφαλιά το 1-0.
Δύσκολες ώρες για τη Νάντια Κομανέτσι - Πέθανε ο πρώην προπονητής της, Μπέλα Κάρολι
Οι παίκτες του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ δεν αρκέστηκαν στο πρώτο γκολ, συνέχισαν να πιέζουν και «καθάρισαν» το παιχνίδι πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο. Στο 43΄ ο Σο εκτέλεσε κόρνερ προς το ύψος του πέναλτι, ο Μαγκουάιρ πήρε την κεφαλιά με δύο αντιπάλους και η μπάλα στρώθηκε στον Σάκα, ο οποίος με αριστερό σουτ «έγραψε» το 2-0. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων (από τα 14 που υποδείχθηκαν), τα «τρία λιοντάρια» βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Κέιν έκανε το γύρισμα και ο Στέρλινγκ με προβολή σημείωσε το τρίτο γκολ της ομάδας του.
Όπως ήταν φυσικό, η Αγγλία «έριξε στροφές» στο β΄ ημίχρονο, αλλά έστω κι έτσι κατάφερε να φτάσει σε άλλο ένα γκολ στο 62΄, με τον Σάκα να παίρνει τη μπάλα μέσα στην περιοχή και, μετά από διαδοχικές προσποιήσεις, να σουτάρει και να πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό τέρμα του. Το Ιράν κατάφερε να μειώσει στο 65΄, με ωραίο σουτ του Ταρεμί στην κίνηση, μετά από κάθετη μπαλιά του Γκολιζαντέχ, αλλά στο 71΄ ο νεοεισελθών Ράσφορντ πήρε την πάσα από τον Κέιν, ελίχθηκε και με ωραίο πλασέ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 5-1. Το έκτο γκολ της Αγγλίας σημειώθηκε στο 90΄, με τον Γουίλσον να βγαίνει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και να «σερβίρει» έτοιμο γκολ στον Γκρίλις.
Στις καθυστερήσεις, κι αφού πρώτα ο Αζμούν είχε δοκάρι (98΄), οι Ιρανοί κέρδισαν πέναλτι μέσω VAR για τράβηγμα φανέλας του Μαγκουάιρ στον Πουραλιγκαντζί και ο Ταρεμί στο 103΄ (!) διαμόρφωσε το τελικό 6-2.
Κίτρινες: Τζαχανμπάκς, Πουραλιγκαντζί
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Στόουνς, Μάουντ (71′ Φόντεν), Μαγκουάιρ (70′ Ντάιερ), Τρίπιερ, Μπέλινγχαμ, Ράις, Σο, Στέρλινγκ (70′ Γκρίλις), Σακά (70′ Ράσφορντ), Κέιν (75′ Γουίλσον).
ΙΡΑΝ: Μπεϊρανβάντ (20′ Χουσεϊνί), Μοχαραμί, Μοχαμάντι, Χοσεϊνί, Χατζισαφί, Τσεσμί (46′ Κανανί), Τζαχανμπάς (46′ Γκολιζαντέχ), Πουραλιγκάντζι, Καρίμι (46′ Εζατολάχι), Νουρολαχί (78′ Αζμούν), Ταρεμί.
Ειδήσεις σήμερα
Αριστοτέλης Ωνάσης – Σοκαριστική αλήθεια: Γιατί δεν παρευρέθηκε στην κηδεία του γιου του
Την έπιασε από τα μαλλιά στο Ποσειδώνιο – Ο άγνωστος καυγάς της Καίτης Γαρμπή με την Δέσποινα Βανδή
Καλλιστεία 2022: Πρώην παίκτρια του «Big Brother» αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς