Το τέλος του 2024 με βρίσκει κουρασμένη και ξεζουμισμένη από ενέργεια, με διάθεση να χωθώ κάτω από ένα πάπλωμα και να μπω σε χειμερία νάρκη μέχρι το καλοκαίρι. Γνωρίζω, ωστόσο, πως ΕΝΑ είναι το “γιατρικό” για να νιώσω καλύτερα: να τρυπώσω σ’ ένα θέατρο. Αν είστε στην ίδια κατάσταση με μένα, να μερικές αγαπημένες επιλογές για θεατρική έξοδο (ή, μάλλον, απόδραση!) μέσα στις γιορτές.
Σπαρταριστές Κωμωδίες
“ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ Ή ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΟΝΗΤΗ” – Θέατρο Βρετάνια
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης διασκευάζει και πρωταγωνιστεί στην κωμωδία της Σάρα Ρουλ για ένα από τα μεγαλύτερα, διαχρονικότερα ταμπού: τη σχέση με το σώμα μας. Στην πουριτανική Βικτωριανή Νέα Υόρκη, ο αφοσιωμένος γιατρός και οικογενειάρχης, Δρ. Γκίβινγκς, ανακαλύπτει μια πρωτοποριακή συσκευή για τη θεραπεία της “υστερίας” των γυναικών: τον ηλεκτρικό δονητή. Κι ενώ ο καταξιωμένος επιστήμονας είναι σε θέση να διεγείρει τους ασθενείς του, αποτυγχάνει να κάνει το ίδιο για τη γυναίκα του. Η άφιξη μιας νέας “υστερικής” ασθενούς με την οικογένειά της, αναγκάζει το ζεύγος Γκίβινγκς να αναθεωρήσει τη δική του σχέση, καθώς και τί σημαίνει, τελικά, να αγαπάς κάποιον πραγματικά.
“Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ” – Θέατρο Γκλόρια
Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί, Στέλιος Μάινας και Θοδωρής Σκυφτούλης, πρωταγωνιστούν στη διαχρονική αστική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ “Ο Επιθεωρητής”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Σε μια επαρχιακή πόλη στα βάθη της Ρωσίας, οι αρχές του τόπου παρεξηγούν έναν ιδιόμορφο τυχοδιώκτη για τον αναμενόμενο κρατικό Επιθεωρητή, εντεταλμένο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων της πόλης επιδίδονται σε κολακείες και απόπειρες δωροδοκίας, πέφτοντας, έτσι, θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης, που αποκαλύπτει την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.
“ΚΑΝΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ” – Θέατρο Εμπορικόν
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τη νέα κωμωδία εξαπάτησης του Γιάννη Τσίρου, μια “μαύρη κωμωδία λαμέ καταστάσεων” ανάμεσα σε ένα ζευγάρι στελεχών τράπεζας, ένα ζευγάρι Ρομά, και δύο όργανα της τάξης. Ο Κωνσταντίνος έχει στα χέρια του κάτι ομόλογα που καταρρέουν και διατηρεί μια απαγορευμένη σχέση με την Κλαίρη. Ο Χρόνης είναι έμπορος ναρκωτικών και αρραβωνιασμένος με την Ρουμπίνη, που θέλει να διακανονίσει ένα δάνειο. Μια σύμπτωση θα τους φέρει όλους μαζί σ’ ένα λοφτ στο κέντρο της Αθήνας, για ένα αλησμόνητο βράδυ παροξυσμού και παρεξήγησης, με μόνο κοινό στόχο να ξεφορτωθούν τα ομόλογα πριν βαρέσουν τα “κανόνια”.
“Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ” – Θέατρο Λαμπέτη
Αθήνα, 1958. Δύο κατάδικοι δραπετεύουν από τις φυλακές Δραπετσώνας και σχεδιάζουν να κλέψουν ένα διαμάντι αμύθητης αξίας, που φυλάσσεται σε περιφερειακή τράπεζα επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο σκηνοθέτης, Νικορέστης Χανιωτάκης, κι ένας μεγάλος θίασος νέων ηθοποιών διασκευάζουν το έργο “The Comedy about a Bank Robbery” της ομάδας “Mischief Theater”, τα έργα των οποίων βασίζονται στη συνθήκη “όλα πάνε στραβά”. Έξι εντελώς ανίκανοι κλέφτες, ένας αιώνια μαθητευόμενος ταμίας, κι ένας απελπισμένος φύλακας που κοιμάται όρθιος, κάνουν τη “ληστεία της χρονιάς” να μοιάζει με “ληστεία της συμφοράς”.
Δυνατά Δράματα
“ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ” – Θέατρο Βεάκη
Χαλκιδική: Αναβιώνει από τις 5 Ιανουαρίου το έθιμο της «Καμήλας» και της νύφης στη Γαλάτιστα
Πώς θα ήταν ο Δον Ζουαν στο σήμερα; Ο δημοφιλής ηθοποιός Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτιδα Λητώ Τριανταφυλλίδου, εμπνέονται από το αρχέτυπο του επιπόλαιου καρδιοκατακτητή και συνθέτουν μια νέα αφήγηση γύρω από τον εμβληματικό αντιήρωα, επανεξετάζοντας τη θέση του άντρα στον σύγχρονο κόσμο. Από τον Μολιέρο μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα, ο Δον Ζουάν συμβολίζει την απόρριψη των παραδοσιακών αξιών και την αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας. Ωστόσο, σε μια κοινωνία έντονων αντιπαραθέσεων και ιδεολογικής σύγχυσης, ο Δον Ζουάν επιβιώνει αναπαράγοντας ιδεολογήματα που εξυπηρετούν τις δικές του φιλοδοξίες και επιθυμίες. Σε αυτήν την αναθεωρημένη εκδοχή, ο Δον Ζουάν έρχεται να αναφωνήσει: “Πόσο δύσκολο να είσαι άντρας!”
“ΤΗΕ DOCTOR” – Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου
Το πολυβραβευμένο θρίλερ ιδεών του Ρόμπερτ Άικ ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με την Στεφανία Γουλιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όταν μία έφηβη μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ινστιτούτο Ελίζαμπεθ, μετά από αυτοσχέδια έκτρωση, η Καθηγήτρια Ρουθ Γουλφ αρνείται την είσοδο ενός ιερέα στο θάλαμο του κοριτσιού, διότι δε διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ασθενούς. Γύρω από αυτήν την απόφαση ξεσπά ένα σκάνδαλο που σύντομα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και φέρνει στο φως τα όρια της ηθικής, της εξουσίας, και του αυτοπροσδιορισμού.
“ΟΞΥΓΟΝΟ” – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής μεταγράφει στο 2024 το “Οξυγόνο” του Ιβάν Βιριπάγεφ, βάζοντας στο επίκεντρο την “ψυχοπολιτική ασφυξία” της Generation Z. Έργο-μανιφέστο της γενιάς των 00s, το “Οξυγόνο” γράφτηκε ως θεατρική πρόζα ειπωμένη από δύο πρόσωπα –ένα κορίτσι κι ένα αγόρι με το ίδιο όνομα– συνοδεία live dj-set. Η παράσταση είναι δομημένη σε δέκα κεφάλαια, σαν μια μεταγραφή των Δέκα Εντολών, μια νέα Καινή Διαθήκη. Ξεκινά από το ανάποδο του “Ου φονεύσεις” και καταλήγει σε μια βιβλική Αποκάλυψη, ενώ τη διατρέχει το εναγώνιο ερώτημα: “Τί είναι για σένα οξυγόνο;”
Όπερα & Μουσική
“ΜΠΟΕΜ” – Εθνική Λυρική Σκηνή
Μια από τις αγαπημένες μου όπερες, η “Μποέμ” του Τζάκομο Πουτσίνι, ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική με την Κορεάτισσα υψίφωνο Άννα Σον ως “Μίμι” και τον Ιταλό τενόρο ‘Ιβαν Μαγκρί ως “Ροδόλφο”. Η μποέμικη ζωή και οι αδιέξοδοι έρωτες μιας ομάδας καλλιτεχνών στο Παρίσι, ντύνονται με τις μαγικές μελωδίες και δυνατές άριες του κορυφαίου μουσικού, σε μια εντυπωσιακή διεθνή παραγωγή που φέρνει το έργο στο σήμερα.
29 & 31 Δεκεμβρίου, 2 & 5 Ιανουαρίου, 16, 19, 23 Μαρτίου – www.nationalopera.gr
ATHENS BIG BAND με την Veronica Mortensen και τον Niels HP
Θέατρο Ολύμπια – Μαρία Κάλλας
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων αποχαιρετά το 2024 με μία, μοναδική συναυλία στις 30 Δεκεμβρίου. Η βραβευμένη Ελληνοδανή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, Veronica Mortensen, συνεργάζεται ξανά με την μπάντα και μάς χαρίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε τζαζ ρυθμούς.
30 Δεκεμβρίου – www.oly.gr