Ηταν το 1980 όταν ο ίδιος ο Τσιτσάνης εξέφρασε σε μια συναυλία του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μουσείο αφιερωμένο στο λαϊκό τραγούδι. Περίπου σαράντα χρόνια μετά η πόλη των Τρικάλων κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα. Στο Μουσείο Τσιτσάνη παρουσιάζονται στοιχεία και ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού αναδεικνύοντας το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έζησε και τον ενέπνευσε δημιουργικά. «Η απόφαση της δημιουργίας του Μουσείου από τον Δήμο Τρικκαίων ήταν μια οφειλόμενη τιμή και μια πράξη αναγνώρισης στον μεγάλο λαϊκό δημιουργό και μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού πολιτισμού», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη, Στέλιος Καραγιώργος, και μας συστήνει λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2024 το σπουδαίο εγχείρημα της μετατροπής του κτιρίου των παλιών φυλακών στα Τρίκαλα σε μια κυψέλη πολιτισμού, «στην κιβωτό του έργου του Τσιτσάνη».
Προσωπικά αντικείμενα του Τσιτσάνη, όπως το σακάκι του, τα γραμμόφωνά του, η πένα του, το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς του συνομιλούν με την τεχνολογία και δημιουργούν μια αυθεντική ρεμπέτικη ατμόσφαιρα… Στη μόνιμη έκθεση, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τους δίσκους που περιλαμβάνουν τα 538 τραγούδια του, ενώ παράλληλα περιδιαβαίνει τα γεγονότα της εποχής μέσα από τη ζωή του ρεμπέτη δημιουργού. Οπως μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «ο Τσιτσάνης είχε την τύχη το έργο του να αναγνωριστεί όσο ήταν ακόμα εν ζωή και να τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο του λαού και του χρόνου». Από τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου τον Ιούνιο του 2024, η επισκεψιμότητα παραμένει εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργο, από την 1η Δεκεμβρίου έως σήμερα -που γράφονται αυτές οι γραμμές- περισσότεροι από 8.500 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του Τσιτσάνη και τη μουσική του κληρονομιά.
«Τα τραγούδια του Τσιτσάνη περνούν από γενιά σε γενιά σαν τα ιερά κειμήλια», λέει ο κ. Καραγιώργος, «και μας συντροφεύουν σε κάθε στιγμή στη ζωή μας. Εζησε όλα τα μεγάλα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν την πατρίδα μας, άντλησε έμπνευση από αυτά και έγραψε για όλα εκείνα που ο λαός μας ήθελε πολύ και δεν τα έζησε, και για όλα εκείνα που δεν τα ήθελε, αλλά δυστυχώς τα έζησε. Με σεβασμό πήρε τους καημούς και τις μεγάλες προσδοκίες του λαού και με το μεγάλο του δημιουργικό ταλέντο, τα έκανε τέχνη και τραγούδι και τα επέστρεφε στην κοινωνία , χωρίς ποτέ να βάλει τον εαυτό του πάνω από την τέχνη που υπηρέτησε».
Σε ένα από τα διασημότερα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη κεντρικός ήρωας είναι ο φυλακισμένος Σακαφλιάς, ο οποίος βρίσκει άδοξο τέλος «στα Τρίκαλα, στα δύο στενά». Και κάπως έτσι γίνεται και η σύνδεση των 110 χρόνων ζωής τους, των φυλακών Τρικάλων που χρησιμοποιήθηκαν για τον εγκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων. Από ληστές των βουνών της περιόδου της ληστοκρατίας των αρχών του 20ού αι. μέχρι ποινικούς κρατουμένους της πρώτης δεκαετίας του 2000.
Η Πόλη της Μουσικής
Η πόλη των Τρικάλων διεκδικεί δικαιωματικά τον τίτλο της «Πόλης της Μουσικής», όπως μας λέει ο κ. Καραγιώργος. Μέχρι το τέλος του 2025, το Μουσείο των Τρικαλινών Δημιουργών θα προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη μουσική ιστορία της πόλης, αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Δημήτρης Μητροπάνος και Γιώργος Σαμολαδάς.
Ειδήσεις σήμερα
Η απόλυτη συνταγή για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς – Κότσι με θεϊκή μαρινάδα
Τουρισμός για όλους 2025: Αιτήσεις και κλήρωση για επίδομα διακοπών από 200 έως 600 ευρώ
Τζίμι Κάρτερ: Οι καμπάνες στην Κύπρο και τα φιστίκια Αιγίνης
Αποκλειστικό: Γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός παντρεύεται κρυφά σήμερα
Αρκάς: Ο Θανασάκης μας λέει τα κάλαντα [σκίτσο]
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Καλός ο καιρός την τελευταία ημέρα του χρόνου
Πρωτοχρονιά: Πώς θα κινηθούν Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ παραμονή και ανήμερα