Μιλώντας στον ANT1, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν ο σεισμός μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα και στον ελλαδικό χώρο, σχολίασε ότι «προς το παρόν δεν μας απειλεί. Και το λέω αυτό (ότι ο σεισμός δεν απειλεί την Ελλάδα) για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι για να υπάρξει αυτή η δυναμική διέγερση, όπως χαρακτηριστικά με τον σεισμό του 1999, χρειάζεται μεγαλύτερα μεγέθη. Ο σεισμός δεν είχε ικανό μέγεθος» πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το σενάριο να επηρεαστεί και ο ελλαδικός χώρος από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. «Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που περνάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά και ενεργοποίησε το σημερινό σεισμό συνεχίζεται και διακλαδίζεται στο Βόρειο Αιγαίο. Ενδεχομένως αυτή η μετακίνηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να διεγείρει τα ρήγματα στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα», σημείωσε ο σεισμολόγος.
Σε ερώτηση για το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός του ρήγματος, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή είχε δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως χαρακτηριστικά ο φονικός σεισμός του 1999. Κατά συνέπεια, σε ορίζοντα ετών αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, είναι μαθηματικά βέβαιο. Άρα, δεν είναι αυτός ο μεγάλος σεισμός. Όλοι οι σεισμολόγοι στον κόσμο συμφωνούν ότι αναμένεται ένας μεγαλύτερος σεισμός».
Ειδήσεις Σήμερα
- Τα ζώδια την Πέμπτη 24 Απριλίου
- Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 84-72: Με στυλ και άνεση το πρώτο «ερυθρόλευκο» βήμα προς το Final Four
- Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Νύχτα – θρίλερ για τους Τούρκους – Περισσότεροι από 120 μετασεισμοί
- Λευκός Οίκος για Ουκρανία: «Η υπομονή εξαντλείται» – Νέα επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι