Ποια ήταν η αφορμή για να εκδοθεί το βιβλίο «Της Λένης η μ[i]λιά», εκδόσεις Νήσος;
«Της Λένης η μ[i]λιά» είναι η προσωπική μου κατάθεση στην αναγκαία φεμινιστική συζήτηση που πρέπει να προκύψει. Η περιρρέουσα σύγχρονη πραγματικότητά μας τοποθετεί συχνά το γυναικείο σώμα σε μια θέση πόνου. Αυτή η κατάσταση, η οποία μπορεί να διευρυνθεί σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει καθώς διεκδικεί το χώρο της διαφορετικότητάς του, απαιτεί τον επαν-ορισμό όχι μόνο της γυναικείας ταυτότητας, αλλά και του εαυτού. Οι πρακτικές της κακοποίησης, της βίαιης συμπεριφοράς, της απόρριψης, της διαστρέβλωσης της εμπειρίας και η συνθήκη της αντιμετώπισης του ανθρώπινου σώματος ως εμπορεύσιμο είδος καθιστούν απαραίτητη την αλλαγή της στάσης μας.
Πώς ξεκινά η προετοιμασία ενός βιβλίου;
Θέλησα να γράψω ένα έργο που να σχετίζεται με το δημοτικό τραγούδι. Αυτή τουλάχιστον ήταν η αρχική μου φιλοδοξία. Το όνομα Λένη, Ελένη, είναι ένα πολύπαθο όνομα που μεταφέρεται μέσα στους αιώνες αντικατοπτρίζοντας ένα πρόσωπο που παθαίνει χωρίς να μιλά. Αυτή η γυναικεία σιγή, στοιχείο που εμφανίζεται και στο δημοτικό τραγούδι, προκάλεσε τη δημιουργία αρχικά του μονολόγου της Λένης. Τα υπόλοιπα κομμάτια προέκυψαν ενώ έγραφα τη Λένη επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός πολυφωνικού έργου μέσα από το οποίο η μάχη για την ανεύρεση της αλήθειας θα αναδείκνυε τις πολλαπλές αναγνώσεις της ίδιας της ζωής.
Τι συμβολίζει ο τίτλος του βιβλίου;
Ο τίτλος του βιβλίου έχει διττή σημασία. Αρχικά αναφέρεται στη μηλιά της Λένης που αποτελεί και το κομβικό σημείο πάνω στο οποίο και γύρω από το οποίο χτίζεται όλη της η αφήγηση. Αυτό όμως που κυρίως διακυβεύεται είναι η μιλιά της Λένης, δηλαδή το δικαίωμά της να υπάρχει, να εκφράζεται και να διεκδικεί τα όρια του εαυτού της μέσα σε μια ισχυρά πατριαρχική κοινωνία.
Η Λένη είναι μια γυναίκα της ελληνικής επαρχίας που ζει μόνη και βιοπορίζεται από τη γη της. Το ότι ζει μόνη της την κάνει να σκέπτεται και να μονολογεί τον εσωτερικό της κόσμο;
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Η Λένη αναζητά τον τόπο της προσωπικής της έκφρασης. Ο μονόλογος και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση είναι δύο χώροι ασφαλείς μέσα στους οποίους η ηρωίδα δρα ελεύθερη χωρίς να κρίνεται. Η μοναξιά της και ο βιοπορισμός από τη γη της είναι δύο στοιχεία που εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία της. Η Λένη αισθάνεται διαφορετική και είναι. Φαίνεται να μην την ενδιαφέρει η συζήτηση, όσο την ενδιαφέρει η αφήγηση. Ο τρόπος δηλαδή που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να περιγράψει την προσωπική του αλήθεια, καταθέτοντας έτσι ένα κομμάτι από τον ίδιο του τον εαυτό.
Κάποιος ιδιοκτήτης αγοράζει το διπλανό χωράφι. Ισχυρίζεται ότι η μηλιά που βρίσκεται κοντά στο χωράφι του είναι δικιά του. Τι αντιπροσωπεύει η μηλιά για τη Λένη;
Η μηλιά είναι για τη Λένη ένας μη διαπραγματεύσιμος τόπος. Είναι η πατρογονική της κληρονομιά, αλλά και ο τόπος που έχει συλληφθεί και έχει θαφτεί το μυστικό της. Είναι το δικό της δωμάτιο, παραφράζοντας τη Βιρτζίνια Γουλφ, είναι το σημείο αναφοράς της ζωής της. Η μηλιά της Αρετής γίνεται η μηλιά της Λένης και η αφορμή για τη μιλιά της και της απαίτησης να υψώσει το ανάστημά της μέσα στον ανδροκρατούμενο κόσμο.
Η Λένη λέει ότι πάντα ως σήμερα είχα σύνορο την Αρετή. Χρόνια δεν μπόρεσε να αναμετρηθεί μαζί της. Τι συμβαίνει και αλλάζει ρότα. Γιατί δεν διαπραγματεύεται και σκέπτεται διαφορετικά;
Το σύνορο της Αρετής ήταν το παραδεδομένο, το οικείο, σύνορό της για χρόνια. Εστεκε εκεί και την έβαζε σε πειρασμό στον οποίο η Λένη επέλεγε να μην υποκύψει. Η βίαιη διεκδίκηση του συνόρου της όμως μεταμορφώνει το σύνορο της Αρετής σε τόπο της Λένης. Ο τόπος αυτός είναι ο ίδιος ο εαυτός της Λένης. Και η Λένη αρνείται να διαπραγματευτεί τα όρια του εαυτού της.
Πώς νιώσατε όταν η δουλειά σας βραβεύτηκε και ύστερα εκδόθηκε σε βιβλίο;
Ο Επαινος στα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Εργου 2022 του μονολόγου της Λένης ήταν η πρόκληση που μετασχημάτισε τον θεατρικό λόγο στη νουβέλα «Της Λένης η μ[i]λιά». Η έκδοσή του, του επιτρέπει να αναδείξει τις δικές του προθέσεις και να αναμετρηθεί με το αναγνωστικό κοινό χαράζοντας μια πορεία στο χώρο ανεξάρτητη από τις δικές μου επιταγές.
Ποιος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι της γης φτάνουν να διεκδικούν τα χωράφια τους και μερικές φορές με ακραίους τρόπους συμπεριφοράς;
Η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη, και κυρίως με τη γη που ονοματίζει δική του, είναι μία δυναμική κατάσταση που εξασφαλίζει τον τόπο μέσα στον οποίο μπορεί ο άνθρωπος να υπάρχει ασφαλής και να αναπτύσσεται. Αυτή η σύνδεση δεν είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων της γης. Είναι δικαίωμα των κατοίκων μιας περιοχής, μιας χώρας που αναγνωρίζουν ως δική τους. Οταν αυτή η πεποίθηση πλήττεται, τότε ο άνθρωπος αντιστέκεται. Η Λένη απειλείται από έναν γείτονα που αρνείται να της αναγνωρίσει το δικαίωμά της στην πατρογονική της γη. Στις μέρες μας αυτή η βίαιη εισβολή έχει επιφέρει έναν πόλεμο, που φτάνει τα όρια της γενοκτονίας, και η σύνδεση των ανθρώπων με τη γη τους είναι η βεβαιότητα για την οποία αντιστέκονται.
Ειδήσεις σήμερα
Κάρλο Λουκαρέλι στον ΕΤ: Η ειρήνη και η δημοκρατία δεν είναι δεδομένες για πάντα
Θεϊκά σοκολατάκια με μπισκότα – Μπουκίτσες απόλαυσης
Γιατί ο Τζορτζ Κλούνει παραπονέθηκε στον Μπάιντεν;
SPECIAL OLYMPΙCS HELLAS: Σε αυτούς τους αγώνες νίκησαν όλοι
Καιρός: Έρχεται πενθήμερος καύσωνας με 45αρια – Ποιες περιοχές θα είναι στο «κόκκινο»