Η κούραση και η υπνηλία αποτελούν τις αιτίες για χιλιάδες τροχαία που καταγράφονται σε ετήσια βάση παγκοσμίως. Ενδεικτικά, τα στατιστικά στη Β. Αμερική (ΗΠΑ – Καναδάς) αναφέρουν ότι το ποσοστό των δυστυχημάτων που οφείλονται στην απόσπαση του οδηγού λόγω κόπωσης και ύπνου στο τιμόνι, είναι της τάξεως του 20%.
Εκ πρώτης και με μια επιφανειακή προσέγγιση, θα έλεγε κανείς ότι η ευθύνη σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αποκλειστικά του οδηγού. Σίγουρα, το ότι κάποιος συνεχίζει να οδηγεί ενώ αισθάνεται κουρασμένος και «κλείνουν τα μάτια» του, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραλειφθεί.
Είναι όμως στην πραγματικότητα η έλλειψη ύπνου πάντοτε η αιτία; Είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό αυτών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, οδηγώντας κουρασμένοι; Σύμφωνα με τα ευρήματα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης, όχι.
Ο καθηγητής Stephen Robinson και η ομάδα του, ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα εύρος χαμηλής συχνότητας δονήσεων που δεχόμαστε από το αυτοκίνητο ενώ οδηγούμε, το οποίο θέτει εγκέφαλο και σώμα, σε διαδικασία ύπνου. Εν ολίγοις και απλά, η οδήγηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μας «νανουρίζει».
«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες δονήσεις που παράγονται από ένα αυτοκίνητο σε κύλιση, συγχρονίζουν τα εγκεφαλικά κύματα των οδηγών σε συχνότητα τέτοια, που θέτουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση ύπνου».
Οι συχνότητες στις οποίες δονείται ένα κάθισμα αυτοκινήτου, είναι πολύ κοντά σε αυτές των «Θήτα εγκεφαλικών κυμάτων» (theta waves). Τα Θήτα εγκεφαλικά κύματα, όπως έχει παρατηρηθεί σε εγκεφαλογραφήματα, είναι αυτά τα οποία αυξάνονται, όταν ένας άνθρωπος περνά σε κατάσταση ύπνου.
Διαβάστε την συνέχεια στο Autotypos.gr