Αυτά τα ερωτήματα έγιναν η αφετηρία της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Τζένης Αργυρίου, η οποία πιάνει το νήμα του ιστορικού θεσμού και το οδηγεί δυναμικά στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του.
Χθες έγινε η παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού προγράμματος, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, του 31ου Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου και που αγκαλιάζει το παρόν, σέβεται το παρελθόν και κοιτάζει δυναμικά προς το μέλλον, δίνοντας τον ρυθμό στην πόλη της Καλαμάτας και σε πόλεις της Πελοποννήσου με έργα που συνομιλούν με τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. «Εργα που ενεργοποιούν διαδικασίες συμμετοχής, τελετουργίας, θεραπείας, που αναδεικνύουν έννοιες τόσο απλές όσο και πολύτιμες: άνθρωπος, φύση, αναπνοή, παύση», όπως σημείωσε η κ. Αργυρίου.
Η φετινή διοργάνωση κορυφώνει τον εορτασμό μιας ιστορικής πορείας 30 χρόνων (1995-2025), όπου συμμετείχαν 322 παραστάσεις ξένων ομάδων και 136 ελληνικών. Μία διαδρομή που στηρίχτηκε -όπως είπε η κ. Αργυρίου- στα θεμέλια που έθεσαν οι γυναίκες που ηγήθηκαν του θεσμού: Βίκυ Μαραγκοπούλου, Κατερίνα Κασιούμη και Λίντα Καπετανέα. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, μετέφερε τους χαιρετισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που απουσίασε λόγω ασθένειας και αναγνώρισε τη συμβολή του Φεστιβάλ ως έναν «από τους πιο δυναμικούς και σταθερούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και καλλιτεχνική ακτινοβολία». Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει 20 χορογραφικά έργα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Λίβανο και Ελβετία. Παράλληλα, ενσωματώνει στο πρόγραμμά του επετειακές δράσεις, οι οποίες υποστηρίζονται με την επιπλέον επιχορήγηση των 70.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.
Οπως είπε η κ. Αργυρίου, όραμά της είναι η μετατροπή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας σε «έναν ζωντανό και ενεργό πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας», που θα λειτουργεί όλον τον χρόνο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι χώροι που ενεργοποιούνται για τις φετινές παραστάσεις, εκτός από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, είναι το Αμφιθέατρο του Κάστρου, η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά και διαφορετικοί δημόσιοι χώροι άλλων πόλεων, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε Πύλο, Σπάρτη, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Τρίπολη και Αρχαία Ολυμπία. Ειδική μνεία έγινε για τη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ξεκινά στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ με την παρουσίαση δύο παραγωγών του Μπαλέτου και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού.
Η διοργάνωση σηκώνει αυλαία στις 18 Ιουλίου, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, με την πρεμιέρα του «Mellowing», του διεθνώς αναγνωρισμένου Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός έργου αφιερωμένου στην ωριμότητα του σώματος… Ανάμεσα στα δυνατά ονόματα είναι και εκείνο της Μαγκί Μαρέν, μίας από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας, που, δέκα χρόνια μετά την τελευταία παρουσίασή της στην Ελλάδα, έρχεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα με το «Μay Β», (21/7). Στις 23 Ιουλίου, ένας από τους πιο περιζήτητους χορογράφους στον κόσμο, ο Damien Jalet, θα παρουσιάσει στην Καλαμάτα το έργο του «Thrice», αμέσως μετά την πρεμιέρα του στη Νορβηγία, τον Ιούνιο του 2025.
Πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα: https://kalamatadancefestival.gr/
ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ
Στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα επίσης ξεχωρίζει το έργο «Ραντάρ», μία μοναδική συνάντηση μουσικής και χορού που εξετάζει την αλληλεπίδραση ήχου, κίνησης και σιωπής, των Θοδωρή Οικονόμου και Μαριάννας Καβαλλιεράτου (20/7). Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το The Place του Λονδίνου, παρουσιάζει το «Future Cargo», μία παράσταση επιστημονικής φαντασίας σε ένα φορτηγό, προσφέροντας μια εμβυθιστική εμπειρία (19, 25/7). Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ο Πορτογάλος Marco da Silva Ferreira παρουσιάζει το «Fantasie Minor», μία παράσταση που συνδυάζει urban χορούς με τη μουσική του Schubert, ενώ στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας (22/7) η Παναγιώτα Καλλιμάνη, με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας, παρουσιάζει το έργο «Φωνές», εστιάζοντας στη συλλογική μνήμη και τη μεταμόρφωση του παραδοσιακού χορού.
Ειδήσεις Σήμερα
- Δικαστική «κόντρα» Ιζαμπέλας Κογεβίνα – Τάσου Οικονόμου: Αντιμέτωποι για τη ρύθμιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους [βίντεο]
- Νικόλαος Ντε Γκρες και Χρυσή Βαρδινογιάννη σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας
- Χατζηβασιλείου από Κωνσταντινούπολη: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μπορούν να αποκτήσουν ξανά δυναμική
- Κωνσταντίνος Ρήγος: Πάρτι που δεν τελειώνει ποτέ
- Jean-Christophe Grangé στον ΕΤ: Γράφω για να ξορκίσω μέσα μου τους φόβους