Μετά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Ιταλίας, ενώ γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδος αναμένονται οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.
Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα τεθούν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ καθώς και το μεταναστευτικό.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το Σάββατο στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την Ουκρανία, που συγκάλεσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.
Η θέση της Ελλάδας για το Ουκρανικό είναι ξεκάθαρη, με τον πρωθυπουργό να στηρίζει το Κίεβο και να τονίζει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών, όπως προτείνεται από κοινού από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους.
Η συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι, σήμερα Δευτέρα, θα έχει διπλό σκοπό. Από τη μία ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τόσο στις υποδομές – κυρίως τον σιδηρόδρομο – όσο και στην οικονομία, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, η οποία φημίζεται για τις εξαιρετικές της σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, να ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ και για όσα συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο εν μέσω εμπορικού πολέμου.
Οπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι λίγα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, η χώρα μας τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στο ανώτατο επίπεδο με τις γειτονικές της χώρες.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, στην οποία θα συμπροεδρεύσουν Μελόνι και Μητσοτάκης.
Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε. και το Μεταναστευτικό.
Ειδικά στο Μεταναστευτικό, Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες πρώτης γραμμής και έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών.
Δεν θα είναι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Φρίντριχ Μερτς, καθώς ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά θα είναι η πρώτη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο μετά την εκλογή του από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Η συνάντηση θα είναι μεν άτυπη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα για το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU, όπου θα συζητηθεί η «Αλλαγή πορείας για τη Γερμανία – Επιστροφή στην Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς».
Τιμώμενος ομιλητής θα είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός και στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης Μητσοτάκης και Μερτς, που έχουν έρθει πολύ κοντά, θα έχουν μία συνάντηση που θεωρείται σημαντική, καθώς αποτελεί την πρώτη επαφή των δύο ηγετών και θα δώσει το στίγμα των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Από την 1η Μαΐου η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία αλλά και να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο τη θαλάσσια ασφάλεια. Οσο πλησιάζει αυτή η ημερομηνία φουντώνει η σεναριολογία για το αν θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός για κάτι τέτοιο.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΜΕΛΟΝΙ
Στο τραπέζι τρένα και Ενέργεια
Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών καθώς η ατζέντα είναι ευρεία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις, στην Ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας θα προχωρήσουν και σε ανακοινώσεις για τον σιδηρόδρομο, καθώς προηγήθηκε η συνάντηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα είχε αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει σύγχρονα τρένα πριν από το 2027 στο ελληνικό δίκτυο και να κάνει πιο φιλικό μέσο τον σιδηρόδρομο. Η Αθήνα προσδοκά σε επενδύσεις από τους Ιταλούς της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση νέων, σύγχρονων τρένων, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, με έμφαση τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.