Από πότε ξεκινά η αγάπη σας για την Iστορία;
Από μικρός. Θυμάμαι τους μεγαλύτερους που διηγoύνταν ιστορίες και καθόμουν με προσοχή και τις άκουγα, αλλά και στο σχολείο ήμουν πολύ καλός στο μάθημα της Ιστορίας.
Τι σας γοητεύει γράφοντας τοπική Ιστορία;
Το άγνωστο. Αυτό που έχει χαθεί, έχει ξεχαστεί. Η χαρά κάθε φορά που βρίσκω κάτι είναι σαν αυτή του αρχαιολόγου που κάνει ανασκαφή και βρίσκει ένα αρχαίο άγαλμα.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου «Ιστορική διαδρομή του κάστρου των Ρωγών και της περιοχής του», εκδόσεις Εντύπωσις;
Οπως γράφω και στο βιβλίο, ο προπάππος μου ο Παπαγιώργης Γείτονας, πατέρας της γιαγιάς μου, ήταν ιερέας και συχνά στις Λειτουργίες έπαιρνε και τη γιαγιά μου μαζί. Ετσι από τη γιαγιά μου αλλά και τον πατέρα μου είχα ακούσματα, όπως και όταν άκουσα για πρώτη φορά τον δάσκαλό μου, Γιώργο Τσιάτσο, στο κάστρο να μιλά για πειρατές κ.τ.λ. Ολα αυτά μού είχαν μείνει. Μεγαλώνοντας ήθελα όλο και περισσότερα να μάθω. Πέρα από το αρχαίο Βουχέτιο για τη μεσαιωνική Ιστορία, λίγα γνωρίζαμε και οι περισσότερες ιστορίες έρχονταν από τον Μελέτιο τον Γεωγράφο και κατ’ επέκταση τον Αραβαντινό και Ξενόπουλο και αργότερα τον καθηγητή Σωτηρίου. Η πρώτη καλύτερη μελέτη που διάβασα ήταν αυτή της κυρίας Ευστρατίας Συγκέλλου, αλλά σταματούσε στον Μεσαίωνα. Με ενδιέφερε όμως και η παραπέρα ιστορία του και έτσι άρχισα την έρευνα. Ολα αυτά τα στοιχεία σκέφθηκα κάποια στιγμή πως πρέπει να μαζευτούν σε ένα βιβλίο.
Τι ήταν το κάστρο των Ρωγών και πού βρίσκεται;
Το κάστρο των Ρωγών είναι στην ουσία το αρχαίο Βουχέτιο, το οποίο ερημώθηκε με την ίδρυση της Νικόπολης, τον Μεσαίωνα εποικήθηκε πάλι και άντεξε ως καστρόπολη μέχρι τον 16ο αιώνα. Το κάστρο αυτό βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Κερασούντας του Δήμου Ζηρού, περίπου 18 km από την Αρτα και κάπου 30 Km από την Πρέβεζα. Ελέγχει το δυτικό μέρος του αρτινού κάμπου και τη Λάμαρη της Πρέβεζας.
Ποια βιβλία σάς βοήθησαν να βρείτε στοιχεία για την έρευνά σας;
Τατόι: Πώς θα είναι το μουσείο με τα θρυλικά βασιλικά αυτοκίνητα Rolls Royce, MG και Fiat
126 βιβλία έχω στη βιβλιογραφία, συν κάποια αρχεία, ελληνικά και ξένα, όπως και κάποιες διηγήσεις με δύο βασικά μεσαιωνικά βιβλία, «Το χρονικό των Τόκκων» και «Το χρονικό του Μορέως», οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα του 16ου αιώνα κ.τ.λ.
Ποια ήταν η εξέλιξη της πόλης όπου αναφέρεται η μελέτη σας;
Το αρχαίο Βουχέτιο ήταν αποικία των Ηλείων κατά τον 7ο αιώνα, άντεξε ως πόλη μεταξύ Κασωππαίων και Αμβρακιωτών, αλλά και Μολοσσών και Αθαμάνων σε κοντινή απόσταση. Κάποια στιγμή θα το βρούμε στη συμμαχία των Κασσωπαίων, Απειρωτάν κ.τ.λ., ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση που οι κάτοικοι θα μετοικήσουν αναγκαστικά στη Νικόπολη. Τον Μεσαίωνα θα έρθουν εδώ προφανώς κάτοικοι από την Ιταλία ελληνόφωνες και θα ιδρύσουν την πόλη των Ρωγών ή Ασταχώρα. Η πόλη θα εξελιχθεί σε επισκοπή της Μητρόπολης Ναυπάκτου και αργότερα Αρτας. Στον ύστερο Μεσαίωνα θα είναι ένα από τα βασικότερα κάστρα της Αρτας και θα αντέξει στις πολιορκίες. Με την έλευση των Οθωμανών η καστρόπολη των Ρωγών και η περιοχή τους θα είναι ένας από τους πέντε δήμους της Αρτας. Ως τον 17ο αιώνα η πόλη θα ερημωθεί και θα ξαναγεννηθεί ένας νέος οικισμός με πρόσφυγες από το Πουλατζάκ και την Κερασούντα το 1924 με ονομασία Νέα Κερασούντα και θα ενταχθεί στο Νομό Πρέβεζας.
Ποιοι λαοί έκαναν επιδρομές στο κάστρο των Ρωγών και στην ευρύτερη περιοχή;
Στο χρόνο μέσα, πέρα από τους Ρωμαίους, σαν επιδρομείς θα βρούμε Ερουλους, Γότθους, Βησιγότθους, Σαρακηνούς, Βούλγαρους, Ιταλούς, Νορμανδούς, Σέρβους, Αλβανούς, Τούρκους και φυσικά πειρατές.
Σήμερα τι σώζεται από εκείνη την ένδοξη εποχή;
Σώζεται ακόμη μεγάλο μέρος του κάστρου, οι πύργοι του και ένας ναός του 15ου αιώνα.
«Μοιάζει σαν να πέσαμε σε λήθαργο»
Αν και μένετε μόνιμα στο Μόναχο της Γερμανίας, διαβάζετε και γράφετε για την Ηπειρο. Ποιο είναι το κίνητρο που σας κάνει να γράφετε;
Πέρα από την αγάπη για τον τόπο από τον οποίο κατάγομαι, συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκαν πολλοί με τις περιοχές όπου κάνω έρευνα, πέρα από κάποια στάνταρ, ενώ πολλά γεγονότα έχουν ξεχαστεί ή δεν ασχολήθηκαν, πέραν ολίγων, αρκετοί. Και αυτό μοιάζει σαν να πέσαμε σε λήθαργο. Σαν ξεφυτρώσαμε από κάπου. Ο άνθρωπος δεν είναι χορτάρι να βγει από τη γη. Εχει μια ιστορία πίσω του. Και αυτό ψάχνω στον τόπο μου.
Ειδήσεις σήμερα
Δωρεάν ταξίδι στην Ιστορία με οδηγό τα μνημεία
Ζωφριά: Σμπαράλια το λεωφορείο που έπεσε σε κολώνα – Έξι τραυματίες [εικόνες]
Νέα Σμύρνη: Συνελήφθη ο 40χρονος που είχε εμπλακεί στους πυροβολισμούς έξω από το γήπεδο βόλεϊ