Η αρχή του τέλους στη δυσλειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών στα αναψυκτήρια και τα εστιατόρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχει ήδη ξεκινήσει… Η εταιρία «Κλασικοί Δρόμοι», στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει η εταιρία Γρηγόρης, κατόπιν ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού που προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, δρομολογεί την εκμίσθωση 59 σημείων εστίασης εντός αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, αλλά και την εγκατάσταση 36 αυτόματων πωλητών σε χώρους ευθύνης του ΥΠΠΟ.
Τα νέα αναψυκτήρια, που έχουν ήδη ανοίξει υπό τη νέα διεύθυνση, είναι του Ολυμπιείου στην Αθήνα και του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας «Κλασικοί Δρόμοι» που μίλησαν στον «Ε.Τ.», το έργο με τα 95 στο σύνολο αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, τονίζοντάς μας τη δέσμευσή τους: «Το πλάνο μας προβλέπει αναβάθμιση των χώρων, των υποδομών και των υπηρεσιών με τρόπο που θα ικανοποιεί τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και θα ενισχύει την εικόνα της χώρας στον τομέα της φιλοξενίας και της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να βάζει τέλος όχι μόνο στα χρόνια προβλήματα και στις σχετικές δυσλειτουργίες στους χώρους και τα μνημεία της χώρας, εκ των οποίων πολλοί δεν διέθεταν ούτε μπουκάλι νερό να προσφέρουν, αλλά και στη δυσαρέσκεια που προκαλούσε στους επισκέπτες τους αυτή η εικόνα παραμέλησης και ελλιπούς οργάνωσης!
Παράλληλα, η εταιρία, «για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών», έδωσε απαντήσεις σε όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες και που αφορούν κυρίως δύο τοπόσημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το καφέ του Νομισματικού Μουσείου και το εστιατόριο «Β» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, για τις τοποθετήσεις που κάνουν λόγο για «φωτογραφικό διαγωνισμό», η εταιρία υποστηρίζει πως «πρόκειται για ανακριβέστατη υπόθεση και συκοφαντική κρίση» και εξηγεί πως στη διαδικασία του υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχαν τέσσερις υποψήφιοι και η σχετική επιτροπή επέλεξε τον ανάδοχο με βάση τα κριτήρια του διαγωνισμού. «Ημασταν οι μόνοι που συμμετείχαμε και για τις 3 ομάδες και αναλάβαμε να καταβάλουμε 1,5 εκατ. ευρώ ετήσιο ενοίκιο, όταν μέχρι σήμερα ο κρατικός φορέας που έχει την ευθύνη των χώρων (ΟΔΑΠ) εισέπραττε υποπολλαπλάσια χρήματα, αν όντως τα εισέπραττε.
Το κυριότερο όμως αφορά στις υποχρεώσεις της μισθώτριας: αναλαμβάνει την ευθύνη να διαθέτει σε 95 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία προϊόντα ή και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι μέχρι τώρα σε 78 από αυτά οι επισκέπτες δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε νερό να πιουν. Γιατί προφανώς δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον. Αυτός είναι και λόγος που η διακήρυξη του διαγωνισμού αφορούσε ουσιαστικά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις με οικονομική ευρωστία».
Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», η τεχνική έκθεση για το νέο αναψυκτήριο – χώρο εστίασης στο Παλάτι του Μ. Μαγίστρου, το οποίο δεν λειτουργούσε για πάνω από 15 χρόνια, έγιναν ήπιες παρεμβάσεις, που λαμβάνουν υπόψη τους τον μνημειακό χαρακτήρα του κτιρίου και την αρχιτεκτονική διάταξη του παραχωρούμενου προς μίσθωση χώρου. Στόχος της νέας διεύθυνσης -όπως υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του ΟΔΑΠ, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου- είναι «να αναβαθμιστεί η εμπειρία των εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και να λυθούν πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα σε αναψυκτήρια ανά την Ελλάδα, με μεγάλη ή μικρότερη επισκεψιμότητα».
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Fake news τα περί επιγραφών
Για τη φερόμενη «υποβάθμιση των χώρων και των υπηρεσιών από τους νέους φορείς», η εταιρία απαντάει ότι «η φήμη πως θα μπει επιγραφή “Γρηγόρης” σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο είναι εκτός πραγματικότητας» και διευκρινίζει ότι «κανένα εστιατόριο δεν θα γίνει κυλικείο και κανένα καφέ μουσείου δεν θα μετατραπεί σε fast food. Να τονίσουμε επίσης ότι σε όποιους χώρους οργανώνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, το πλάνο μας λέει ότι θα συνεχιστούν κανονικά».
Σε όσα δημοσιεύματα αναφέρεται πως «η νέα επιχείρηση διαχείρισης των χώρων εστίασης των μουσείων θα ξεσπιτώσει τις μικρές επιχειρήσεις που μέχρι τώρα είχαν την ευθύνη της εστίασης», δίνεται η παρακάτω απάντηση:
«Στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρχε ήδη κάποια μονάδα εστίασης σε αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο και εφόσον οι παρεχόμενες υπηρεσίες ήταν ικανοποιητικές, επιδιώξαμε τη συνεργασία, ώστε οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες-μισθωτές να λειτουργήσουν ξανά το σημείο. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΔΑΠ, που γνωρίζει αν υπάρχουν οικονομικές ή άλλες εκκρεμότητες με αυτούς τους επιχειρηματίες». Συγκεκριμένα, για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το εστιατόριο του Βυζαντινού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, η εταιρία υποστηρίζει ότι έχουν «γίνει πολλές επαφές με τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας και σε όλες εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει. Είχε ζητήσει μόνο να παραμείνει έως τις 7 Οκτωβρίου για να ολοκληρώσει κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, κάτι που έγινε δεκτό».
Ειδήσεις σήμερα
Τριετίες: Είναι επίσημο, αυτοί οι μισθοί αυξάνονται από 01/01/2024 – Όλη η εγκύκλιος
Αρκάς: Σκίτσο γροθιά στο στομάχι για τον πόλεμο στο Ισραήλ – «Διαψεύδοντας τον Δαρβίνο»