Ενα διεθνές συμπόσιο που διερευνά την προσωπική και τη συλλογική στάση για δημιουργικότητα και οικολογικό πολιτισμό. Συναρπαστικές συζητήσεις με ανθρώπους που καινοτομούν σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία με στόχο τη ζωή μας σε έναν καλύτερο κόσμο. Η αρχαία γνώση, η ιατρική, οι ανθρωπιστικές επιστήμες συναντούν την τέχνη και τον πολιτισμό στην Ελευσίνα…
Ελευσίνα: Η αρχαία γνώση συναντά τον σύγχρονο κόσμο
«Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο» έχει τίτλο το καινοτόμο διεθνές συμπόσιο που διοργανώνεται από το World Human Forum στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς στις 27 και 28-29 Σεπτεμβρίου στο παλιό εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, ερευνητών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Η εν λόγω εκδήλωση -η πρώτη μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση- εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και διοργανώνεται από το World Human Forum.
Η πρώτη αυτή διοργάνωση του συμποσίου αφιερώνεται στη μνήμη του ρηξικέλευθου τραγουδιστή και ακτιβιστή Χάρι Μπελαφόντε. Ο «Ε.Τ.» έθεσε το ερώτημα του θέματος «Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο» στις συντονίστριες του συμποσίου, την πρόεδρο και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, και την ακτιβίστρια καλλιτέχνιδα, κόρη του καλλιτέχνη που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο, Τζίνα Μπελαφόντε. Το κεντρικό θέμα -όπως σημειώνουν στον «Ε.Τ.» δύο από τους βασικούς συντελεστές του καινοτόμου προγράμματος- πραγματεύεται τους διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο προς ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων και τη συμβολή μας στην προστασία της ζωής στον πλανήτη μας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο αρχαιολόγος και επικεφαλής του Προγράμματος Σπουδών Αρχαίας Φαρμακολογίας στο Yale University, Andrew Koh, η χορογράφος Sasha Waltz, ο συγγραφέας και ερευνητής Brian Muraresku, ο εθνομουσικολόγος Christopher King, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή, ο επικεφαλής του Johns Hopkins Psychedelic Research Centre, Fred Barrett, ο κλινικός ψυχολόγος και κλινικός επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο NYU School of Medicine Anthony Bossis και η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Bonna Wescoat. Το συμπόσιο θα περιλαμβάνει επίσης συναρπαστικές μουσικές εμπειρίες με την παγκοσμίου φήμης σοπράνο Marlis Petersen, την ανερχόμενη πιανίστα Kiveli Doerken, τον κορυφαίο λυράρη Σωκράτη Σινόπουλο με κορύφωση την τελευταία μέρα την ερμηνεία του «Human Requiem», μια μοναδική εκδοχή του γερμανικού ρέκβιεμ του Brahms.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΣΥΝΙΔΡΥΤΡΙΑ ΤΟΥ WORLD HUMAN FORUM
Ο κόσμος χρειάζεται μια «νέα Ελευσίνα»
«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται μια “νέα Ελευσίνα”. Και η ευκαιρία ήρθε τώρα, με την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Ομως της αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από ένας χρόνος πολιτιστικής πρωτεύουσας, όταν για 1.500 χρόνια ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του πνευματικού κόσμου. Σε μια εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο άνθρωπος, την κλιματική κρίση, η Ελευσίνα μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο όπου οι άνθρωποι επανασυνδέονται με τη Γη και κατανοούν το ρόλο τους ως προστάτες της ζωής. Συνδυάζοντας την οικολογική ευαισθητοποίηση με την αρχέγονη σοφία και το μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η Ελευσίνα και τα Μυστήριά της μπορούν και πρέπει να μας εμπνεύσουν για να συμβιώσουμε αρμονικά με τη φύση. Αυτό θα είναι η παρακαταθήκη της πολιτιστικής πρωτεύουσας».
ΤΖΙΝΑ ΜΠΕΛΑΦΟΝΤΕ
ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ, ΚΟΡΗ ΤΟΥ Χ. ΜΠΕΛΑΦΟΝΤΕ
Εργαλεία αλλαγής, εκπαίδευση και τέχνη
«Για να αλλάξουμε το μυαλό μας και τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και ενσυναίσθησης. Ο δρόμος προς την αλλαγή ξεκινά από το σημείο της δέσμευσης ώστε να ακούμε και να κατανοούμε βαθιά. Πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές μας στις εμπειρίες και τις προοπτικές των άλλων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στο περιθώριο και υποεκπροσωπούνται. Η εκπαίδευση, η τέχνη και η ευαισθητοποίηση είναι ισχυρά εργαλεία αλλαγής, επομένως, ας εκπαιδευτούμε για τα θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία, ας εμπλακούμε σε ουσιαστικές συζητήσεις και ας αναλάβουμε συνεργατικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αδικιών που βλέπουμε γύρω μας».
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκικά παιχνίδια με το μειονοτικό σχολείο στη Ξάνθη