Σύμφωνα και με την ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη, η υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας επέτρεψε την ενίσχυση εισοδημάτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Δεν είναι πανάκεια, ούτε και λύνει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Στην αντίστοιχη μέτρηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο πληθυσμός της Ελλάδας που πιστεύει ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας, στο πλαίσιο της οικονομικής ανασφάλειας ή της αίσθησης του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού, ανέρχεται στο 26,9% του συνολικού πληθυσμού.
Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία ουδείς αρνείται και η οποία λειτουργεί ως πρόκληση για την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που, στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, ποσοστό του υπερπλεονάσματος επιστρέφει ως στήριξη αρχικά στις πληθυσμιακές ομάδες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά έχουν μόνιμο και όχι παροδικό χαρακτήρα δηλώνει πολλά και σημαντικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η σημασία των μέτρων αυτών είναι μεγαλύτερη με δεδομένο το αρνητικό διεθνές περιβάλλον της οικονομικής αβεβαιότητας, που αυτήν την περίοδο είναι διογκωμένο λόγω του πολέμου των δασμών που έχει επιβάλει ή απειλεί να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η μεμψιμοιρία και ο αρνητισμός με τον οποίον υποδέχθηκαν το πρώτο πακέτο των μέτρων στήριξης τα κόμματα της αντιπολίτευσης στέκονται απέναντι σε κάθε θετικό που μπορεί να επιτυγχάνει η χώρα. Αντιμετωπίζουν με μικροκομματικά κριτήρια όχι μόνο τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή θέση της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, που, έστω και με μικρά προσεκτικά βήματα, αφήνει πίσω της τα δεινά της χρεοκοπίας και των Μνημονίων.
Ο στυλοβάτης της οικονομίας, η μεσαία τάξη, βρίσκεται στο επίκεντρο της λήψης των επόμενων μέτρων στήριξης εν όψει ΔΕΘ. Μειώσεις φόρων για τα μεσαία φορολογικά κλιμάκια (με εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ), μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κ.ά. Ακόμα και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι στο τραπέζι. Ο μηδενισμός και η διαρκής γκρίνια δεν είναι δημιουργικός αντιπολιτευτικός λόγος. Είναι λόγος για περαιτέρω συρρίκνωση…
Ολα αυτά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν επίγειο παράδεισο.