Η βραδιά αποτελεί μια μουσική διαδρομή με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης έως το σήμερα και τη μουσική του άλλου κορυφαίου Κρητικού, του Μίκη Θεοδωράκη, που χάσαμε πρόσφατα και στον οποίο είναι αφιερωμένη η συναυλία.
Την έμπνευση και τον σχεδιασμό της βραδιάς έχει η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστή για την αφοσίωση στο έργο του επί 25 χρόνια, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ερατοσθένη Καψωμένο υπογράφουν το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες με τίτλο «H Κρήτη & ο Μίκης Θεοδωράκης» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.
Χατζής - Σαββιδάκης: Τραγουδούν τους μεγάλους συνθέτες από 23 Νοεμβρίου
Πρόβες στο Ηρώδειο
Τις τελευταίες ημέρες πριν από τη μεγάλη βραδιά στο Ηρώδειο ο Βασίλης Σκουλάς βρέθηκε σε πρόβες με τη Μαρία Τζομπανάκη και τους άλλους συντελεστές τόσο στην Αθήνα όσο και στα Ανώγεια της Κρήτης, όπου επέλεξαν τραγούδια που θα ακουστούν στη συναυλία:
«Θα παρουσιάσουμε από βυζαντινά ακούσματα, ξεκινώντας από τα ριζίτικα τραγούδια, τα οποία έχει αγαπήσει ιδιαίτερα το κοινό», λέει ο Βασίλης Σκουλάς στον «Ε.Τ.» της Κυριακής και συνεχίζει: «Θα ερμηνεύσουμε και τραγούδια Κρητικών συνθετών, του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη κυρίως. Είναι η νεότερη γενιά συνθετών που τίμησαν, προέβαλαν και εμπνεύσθηκαν από τα κρητικά ακούσματα και πέρασαν την κρητική μουσική πέρα από τα σύνορα και την έκαναν παγκόσμια. Είναι πολύ έντονο το συναίσθημα να τραγουδάς τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και, μάλιστα, περίπου έναν μήνα αφότου έφυγε από τη ζωή… Επίσης, είναι μεγάλη μου χαρά που θα έχω στο πλευρό μου μια γνήσια Κρητικά, μια αληθινή αρχόντισσα, τη Μαρία Τζομπανάκη, που δεν είναι μόνο πολύ καλή ηθοποιός, αλλά και εξαιρετική τραγουδίστρια. Είναι παθιασμένη Κρητικά και την εκτιμά πολύ το κοινό για τη διαδρομή της. Επίσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, είναι σχεδόν πολιτογραφημένος Κρητικός. Έχει σπουδάσει στο νησί, έχει μείνει και έχει επηρεαστεί πολύ από την Κρήτη, τον έχουν αγαπήσει, έχει αγαπήσει το νησί και τους ανθρώπους του».
«Είναι τα ακούσματά μου…»
«Ο Βασίλης Σκουλάς είναι σπουδαίος Κρητικός καλλιτέχνης, που αποτελεί ορόσημο για τη μουσική μας παράδοση», λέει από την πλευρά της η Μαρία Τζομπανάκη και συνεχίζει: «Είχαμε συναντηθεί ξανά σε μια συναυλία στο Σύνταγμα που δόθηκε το 2000, καθώς και σε μια ηχογράφηση. Μέσα σ’ αυτήν την παράσταση θα καταθέσω κι εγώ ένα κομμάτι από τη Μαρία την Κρητικιά, που το κουβαλάω μέσα μου από πολύ μικρό παιδί. Είναι τα ακούσματά μου, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η ψυχή μου. Είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα, καθώς σ’ αυτήν τη βραδιά θα συνδέσουμε τα κρητικά βυζαντινά ακούσματα και τα ριζίτικα τραγούδια με τα τραγούδια του σπουδαίου Κρητικού Μίκη Θεοδωράκη, που ο πατέρας μου έβαζε όταν ήμαστε μικρά και ακούγαμε τη μουσική του. Για μένα ο Μίκης είναι η ελευθερία, είναι ο Κρητικός που μιλά για τα ιερά και τα όσιά του. Από τη βυζαντινή μουσική πηγάζει η έμπνευση του κρητικού παραδοσιακού τραγουδιού. Εγώ πρώτα έμαθα να τραγουδάω ριζίτικα και μετά να μιλάω. Όλοι όσοι θα έρθουν σ’ αυτήν τη μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο θα καταλάβουν μέσα από τη μουσική, αλλά και από το οπτικό ερέθισμα που θα προσφέρουν οι λυγερόκορμοι χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, ότι η Κρήτη είναι βαθιά συνδεδεμένη με το παρελθόν της, με τους ζωγράφους της, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τους ήχους της, τη μουσικότητα του Χορτάτζη ή του Κορνάρου, τη δωρικότητα, αλλά και τον λυγμό που εκφράζονται μέσα από τη λύρα και από τα τσακίσματα της φωνής του Βασίλη Σκουλά. Οταν πατούν το πόδι τους και το χτυπούν ρυθμικά κάτω οι Βρακοφόροι, μιλούν για τους πολέμους και για τις νίκες, για τις βεντέτες, για το μαύρο που φορούν και αυτούς που θρήνησαν. Ο Μίλτος Πασχαλίδης, επίσης, έχει μια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία που ταιριάζει με το νησί. Σ’ αυτήν τη βραδιά στο Ηρώδειο η πρωταγωνίστρια είναι η κρητική ψυχή».
«Η βραδιά στο Ηρώδειο θα “μιλήσει” σε όλους, Κρητικούς και μη»
Πάντα όταν πραγματοποιείται μια βραδιά με κρητικό πνεύμα οι Κρητικοί συσπειρώνονται και δίνουν το «παρών»:
«Οι Κρήτες κουβαλούν μια κληρονομιά στις πλάτες τους, που στο βάθος του χρόνου περνάει και στις νεότερες γενιές», λέει ο Βασίλης Σκουλάς και συνεχίζει: «Είναι το κρητικό μεγαλείο που τους έχουν παραδώσει οι πρόγονοί τους και ενστικτωδώς λειτουργούν και πορεύονται με αυτά τα στοιχεία της κρητικής παράδοσης που περνούν στους ήχους, στη μουσική, στην κίνηση, στον χορό. Γι’ αυτό θα έχουμε και στο πλευρό μας τον ιστορικό Ομιλο Βρακοφόρων Κρήτης, που με τον χορό τους θα εκφράσουν αυτά τα στοιχεία και θα κάνουν να σειστεί το Ηρώδειο. Οι Βρακοφόροι είναι ομάδες νέων ανθρώπων που έχουν ανδρωθεί με το κρητικό πνεύμα, το οποίο με μεράκι, ευλάβεια και σεβασμό προσπαθούν να περάσουν στις παραστάσεις τους».
Η Κρήτη, ωστόσο, και η κρητική μουσική έχουν την αγάπη και των μη Κρητών, είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα είτε από το εξωτερικό:
«Ακριβώς αυτό το γεγονός μού δίνει μεγάλη χαρά. Το κοινό από την υπόλοιπη Ελλάδα και από το εξωτερικό εισπράττει τη θετική αύρα της Κρήτης και τους αρέσει να συμμετέχουν σε γεγονότα με κρητικό πνεύμα. Ταξιδεύουν με τη μουσική της Κρήτης, με την ενέργεια που εκπέμπει ο Ψηλορείτης. Η μουσική, βέβαια, είναι μια διεθνής γλώσσα. Σημασία έχουν τα στοιχεία που μεταφέρονται μέσα από την κρητική παράδοση. Έχω ζήσει τη σχέση των μη Κρητικών Ελλήνων, αλλά και ανθρώπων από το εξωτερικό με την κρητική μουσική. Στέκουν με ευλάβεια απέναντί της. Άνθρωποι που δεν ξέρουν καν την ελληνική γλώσσα και τραγουδούν κρητικά τραγούδια. Έχω μία φωτογραφία στην “Ντελίνα”, το μαγαζί μου στα Ανώγεια, που μου έφερε μια νηπιαγωγός από τη Γερμανία με μικρά παιδάκια, Γερμανάκια, που δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα, που τραγουδούν και χορεύουν κρητικά τραγούδια. Έχει, μάλιστα, ανεβάσει και το σχετικό βίντεο στο ΥouΤube. Κάτι πολύ συγκινητικό. Γι’ αυτό λέω και πιστεύω ακράδαντα ότι η βραδιά στο Ηρώδειο στις 13 Οκτωβρίου απευθύνεται και θα μιλήσει σε όλους, Κρητικούς και μη».
Τατιάνα Παπαγεωργίου: «Η συναυλία παρουσιάζει ένα ψηφιδωτό ήχων…»
Από την πλευρά της η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία έχει την έμπνευση και τον σχεδιασμό της συναυλίας, στενή συνεργάτις του Μίκη Θεοδωράκη για 25 χρόνια, σημειώνει: «Με αρχή το ριζίτικο τραγούδι, μνημείο της κρητικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια, στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, η συναυλία παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων -τραγουδιών και χορών- που θα ενώσει τον χρόνο και τις πηγές της μουσικής ελληνικότητας με το παρόν της ελληνικής μουσικής. Η συναυλία θα μας ταξιδέψει μέσα από μουσικές σύγχρονων συνθετών με επίκεντρο το μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τη μουσική και πνευματική κληρονομιά της Κρήτης. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μίκης είχε ακούσει τις ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά σε δικά του τραγούδια, του άρεσαν πολύ, συγκινήθηκε από την εκφορά της κρητικής ψυχής που βρίσκεται μέσα στα τραγούδια του και όχι μόνο τις ενέκρινε, αλλά σε ένα χειρόγραφο σημείωμά του έγραψε: “Βασίλη, προχώρα – Μίκης”».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε ο ποδοσφαιριστής του Μακεδονικού, Νίκος Τσουμάνης – Τι «δείχνουν» οι πρώτες ενδείξεις
- Νίκος Τσουμάνης: Από ασφυξία ο θάνατος του ποδοσφαιριστή – Τι έδειξε η νεκροψία [βίντεο]
- Νίκος Τσουμάνης: Θρίλερ με τον θάνατο του ποδοσφαιριστή που εντοπίστηκε δεμένος με τρία tie wraps στο λαιμό
- Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η κατάθεση της πλαστικής χειρουργού – «Από θαύμα έζησε η Ιωάννα»
- Ανακοινώθηκε επίσημα: Νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο Θεοκλής Ζαούτης
- Σε δύο δόσεις… η επιστροφή στα πανεπιστήμια – Ποια άνοιξαν, ποια θα ακολουθήσουν και με τι μέτρα
- Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022
- Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp – Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μπλακ άουτ των 6 ωρών
- Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αύξηση στην τσέπη από το 2023 με τον νέο επανυπολογισμό [πίνακες για όλα τα ταμεία]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr