Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν οργή και θυμός στην κοινωνία, άλλωστε ύστερα από έξι χρόνια διακυβέρνησης και φθορά υπάρχει και πρωτοβουλίες νέες πρέπει να αναληφθούν, οι οποίες και δρομολογούνται το προσεχές διάστημα και στο επίμαχο θέμα του εκσυγχρονισμού και της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ωστόσο, η κυβέρνηση πλέον έχει χαράξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή απέναντι στη χυδαιολογία και την τοξικότητα που προσπαθεί να επιβάλει στο δημόσιο διάλογο η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ηχηρή μειοψηφία των ακραίων, η οποία ρίχνει διαρκώς λάσπη στον ανεμιστήρα, με «χρυσούς χορηγούς» τα συστημικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τι λέει η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη
Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής επί των διαδηλώσεων, ανώτατα στελέχη επισημαίνουν ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράσει το αίτημά του για δικαιοσύνη με όποιον τρόπο επιθυμεί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα και επιμένοντας ότι δουλειά των κομμάτων είναι να θωρακίζουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης και να μην καπηλεύονται την ανθρώπινη αντίδραση, με όποιον τρόπο και αν αυτή εκφράζεται.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει αύριο Δευτέρα στα καθήκοντά του μετά από ένα ταξίδι-αστραπή που έκανε στις ΗΠΑ για αυστηρά οικογενειακούς λόγους, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη Υπουργικό Συμβούλιο με πλούσια ατζέντα. «Καθήκον μας να πάμε πιο γρήγορα», είναι το σήμα που εκπέμπει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό γνωρίζουν και οι υπουργοί, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στην προώθηση των χαρτοφυλακίων τους, δεδομένου ότι πολλά έργα είναι συνυφασμένα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η εκταμίευση των οποίων απαιτεί παραδοτέα.
Αυτό που βλέπουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ξεκάθαρα πια κάποιοι επιχειρούν να οδηγήσουν τη χώρα σε αποσταθεροποίηση και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «χυδαία τοξικότητα» και «προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση».
Τι λέει η κυβέρνηση για την υπόθεση Καλογήρου;
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η απόπειρα από την αντιπολίτευση να συνδέσει τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου με το δυστύχημα των Τεμπών. Οπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίζοντας να καβαλήσει το κύμα της οργής, από τα μέσα του Φεβρουαρίου ακολούθησε τη ρητορική κομμάτων στ’ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα είπε ότι αν δεν είχε τοποθετηθεί ο σταθμάρχης με ρουσφέτι από τη Ν.Δ., δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία και στη συνέχεια, εντός του Κοινοβουλίου, είπε κάτι το οποίο άφησε άφωνα ακόμα και στελέχη του κόμματός του και προκάλεσε την έκρηξη του Μάκη Βορίδη. Λίγο μετά την ανεύρεση της σορού του Βασίλη Καλογήρου, γιου της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, ο κ. Φάμελλος διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων: «Τι συσχέτιση μπορεί να υπάρχει με την εντολή που είχε λάβει για την έρευνα των καταγγελιών συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για το έγκλημα των Τεμπών;».
Πλέον, στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις δυο μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες της επόμενης εβδομάδας. Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή, με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι αποφασισμένο να δώσει απαντήσεις για να λάμψει η αλήθεια. Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαρτίου, με τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την επομένη, στις 5 Μαρτίου, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση. «Ακόμα περιμένω την πρόταση της δυσπιστίας που υποσχέθηκαν. Εκεί θα πέσουν οι μάσκες», διεμήνυσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πορίσματα
Ζήτημα χρόνου θεωρείται η δημοσιοποίηση των πορισμάτων του ΕΜΠ αλλά και του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Πανεπιστημίου της Γάνδης για τα αίτια της έκρηξης και της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών. Παράλληλα, αναμένεται η απάντηση των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. για τα νέα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας με την εμπορική αμαξοστοιχία. Με τα στοιχεία αυτά ανά χείρας ο πρωθυπουργός θα δώσει τις μάχες στη Βουλή και, όπως έχει πει, θα καταρρίψει ένα προς ένα τα fake news με τα οποία πορεύεται εδώ και μήνες πια η αντιπολίτευση.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Κυβέρνηση: Το διακύβευμα με φόντο το 2027
Μελετώντας το κυβερνητικό επιτελείο τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αυτό που επισημαίνεται είναι πως, παρότι η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν, διατηρεί σταθερά την υπεροχή της και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εστιάζουν στο ευρύ ποσοστό των αναποφάσιστων και εκτιμούν ότι, δεδομένου ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα εφαρμόζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα, αυτό θα αλλάξει γιατί θα βελτιωθεί στην πράξη η ζωή των πολιτών.
Το ερώτημα που θα θέσει η κυβερνητική έδρα τη δεδομένη στιγμή είναι: Ποιος θέλουν να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας τα επόμενα 4 χρόνια και με συγκεκριμένο δίλημμα: «Θέλουμε με τα σωστά και τα λάθη μας να πάμε μπροστά ή να επιστρέψουμε πίσω στον εφιάλτη του χθες;». Η κυβέρνηση στηλιτεύει την αντιπολίτευση τονίζοντας ότι δεν έχει καταθέσει εναλλακτικό πρόγραμμα, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στην άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων, με την κυβέρνηση να εστιάζει στον λαϊκισμό στον οποίο επιδίδονται, επιχειρώντας να τα εκθέσει και αποδομώντας τα επιχειρήματά τους. Η ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Φωνής Λογικής σίγουρα προβληματίζει, ωστόσο, δεδομένου ότι μεσολαβούν δύο χρόνια για την εκλογική χρονιά του 2027, εκτιμάται ότι θα αντιστραφεί το κλίμα. Πάντως, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με κόμματα της άκρας δεξιάς.
Οσον αναφορά στις τάσεις αποσυσπείρωσης που καταγράφονται στην εκλογική βάση της Ν.Δ. και τη διαρροή ψηφοφόρων στα κόμματα πιο δεξιά από τη Ν.Δ., αυτό που συζητείται και ήδη έχει αρχίσει μέσω κυβερνητικών κλιμακίων που επισκέπτονται την περιφέρεια, είναι η επικοινωνία με τη βάση, να δίνονται απαντήσεις ακόμα και παραδοχή λαθών, αλλά και να αφουγκράζονται στην παράταξη τους προβληματισμούς των ψηφοφόρων. «Είναι ανάγκη να μιλήσουμε ξανά στους ψηφοφόρους μας», έλεγε στον «Ε.Τ.» ανώτατο κομματικό στέλεχος.
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η ανάγκη για νέα Ευρώπη και οι επαφές με τις ΗΠΑ
«Η Γη εξακολουθεί να γυρίζει και οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, ειδικά όσον αφορά στο Ουκρανικό», σχολίαζε στον «Ε.Τ.» συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η επιθετική στάση του Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσε αρχικά αμηχανία και στη συνέχεια συναγερμό στην Ε.Ε., έφερε στο προσκήνιο τις ελληνικές θέσεις που έχουν εκφραστεί πολλές φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά στην επείγουσα ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην άμυνα.
Ετσι, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου, αν όχι σε έκτακτη συνεδρίαση, αναμένεται να δοθεί μάχη για να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες.
Σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη από σήμερα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη. Εκεί, θα βρεθεί με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα συνεδριάσει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει εντός της εβδομάδας την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον και αυτή θα είναι και η πρώτη επαφή της ελληνικής με την αμερικανική κυβέρνηση.