Πρόκειται για συνθετικά χημικά που βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον ανθρώπινο οργανισμό και παραμένουν στο περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα. Οι ενώσεις αυτές δεν διασπώνται εύκολα και εκτός από τις παθήσεις του θυρεοειδούς έχει βρεθεί ότι συνδέονται με τον καρκίνο, τη στειρότητα, γενετικές ανωμαλίες και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ας δούμε ποια αντικείμενα που υπάρχουν σε σχεδόν όλα τα σπίτια περιέχουν τα «ύποπτα» χημικά.
Οδοντικό νήμα. Σε κάποια οδοντικά νήματα προστίθενται αντικολλητικά χημικά, προκειμένου το νήμα να γλιστρά πιο εύκολα ανάμεσα στα δόντια. Επιλέξτε ένα οδοντικό νήμα που δεν έχει αυτήν την ουσία.
Αντικολλητικά τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς δεν χρειάζονται τρίψιμο για να καθαρίσουν, χρήζουν όμως μεγάλης προσοχής, καθώς τα χημικά που υπάρχουν στην επιφάνειά τους μπορεί να περάσουν στο φαγητό και, κατά συνέπεια, στον οργανισμό. Αν το αντικολλητικό σκεύος σας έχει γρατζουνιστεί, αντικαταστήστε το αμέσως. Μια υγιεινή επιλογή είναι τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο, σμάλτο, γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα.
Αδιάβροχο. Αδιάβροχα πανωφόρια, γαλότσες, ομπρέλες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα περιέχουν επισφαλή χημικά, λόγω της ιδιότητάς τους να απωθούν το νερό. Προτιμήστε προϊόντα που φτιάχνονται από πολυουρεθάνη, ενώ μια ασφαλής επιλογή είναι τα ρούχα με κερωμένη εξωτερική επιφάνεια που απωθεί το νερό, καθώς και μπότες από ελαστικό.
Κουτιά πίτσας και συσκευασίες fast-food. Αλλος ένας σοβαρός λόγος για να αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό. Πολλές συσκευασίες είναι επικαλυμμένες με αντικολλητικές χημικές ουσίες για να συγκρατούν τις λιπαρές ουσίες.
Ποπ κορν στον φούρνο μικροκυμάτων. Η σακούλα στην οποία είναι συσκευασμένο το ποπ κορν που προορίζεται για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων έχει αποδειχθεί ότι περιέχει υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Σύμφωνα με μια μελέτη από το UCLA, αυτό το οξύ μπορεί να προκαλέσει βλάβες του ήπατος και να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Εννέα… οικιακές απειλές για τον θυρεοειδή σας
Ταπετσαρίες επίπλων. Πολλά υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή επίπλων (καναπέδες, πολυθρόνες κ.λπ.) περιέχουν χημικά που εμποδίζουν την απορρόφηση υγρών. Πριν αγοράσετε έπιπλα βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένα από φυσικά μη επεξεργασμένα υφάσματα.
Χάρτινα πιάτα μίας χρήσης. Τα χάρτινα πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης, εκτός του ότι δεν ανακυκλώνονται και επιβαρύνουν το περιβάλλον, είναι επικαλυμμένα με χημικές ουσίες για να εμποδίζουν την απορρόφηση.
Σαμπουάν. Πολλά σαμπουάν και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας έχουν πλέον εξελιγμένη υφή και πολλές μυρωδιές, πράγμα που επιτυγχάνεται με την προσθήκη χημικών συστατικών. Προτιμήστε σαμπουάν από φυσικά συστατικά, όπως σαπωνίνη ή καρύδα.
Οικιακή σκόνη. Η οικιακή σκόνη περιέχει πληθώρα χημικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα όταν εισέρχονται στον οργανισμό. Τα χημικά αυτά απελευθερώνονται στον αέρα από τα διάφορα προϊόντα (προσωπικού καθαρισμού, οικιακής καθαριότητας, οικοδομικά, επίπλων κ.λπ.) και καταλήγουν στη σκόνη πάνω σε αντικείμενα και στο πάτωμα. Καθαρίζετε τακτικά το σπίτι με ήπια καθαριστικά και προτιμήστε ηλεκτρική σκούπα με οικολογικά φίλτρα.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Οταν ο θυρεοειδής… εγκυμονεί κινδύνους κατά την κύηση
Αντιγράφει 100% τη Νταϊάνα – Η Μέγκαν Μαρκλ προσπαθεί να της μοιάσει
Στην πυρά ο Δημήτρης Πανόπουλος – Το άγριο κράξιμο από τις εκπομπές
Η ανακοίνωση βόμβα από την ΕΡΤ
Ο Γιώργος Λιανός στην επίθεση και το τηλεοπτικό μέλλον που απασχολεί
Χριστίνα Μπόμπα: Μέχρι και το μπάνιο της είναι μέσα στη χλιδή – Θυμίζει spa
Καθαρά Δευτέρα: Η απόλυτη λαγανά που πρέπει να φτιάξετε – Τραγανή και πεντανόστιμη
Ανατροπάρα από τον ANT1 – Τι αλλάζει στο πρόγραμμα