Ελεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας στην εγκυμοσύνη
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζουν το 4-7% των κυήσεων. Για τους λόγους αυτούς συστήνεται ένας βασικός έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας σε όλες τις εγκύους στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που θα περιλαμβάνει μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (ΤSH) και των ελευθέρων ορμονών Τ3 και Τ4.
Αντίθετα, απαραίτητος είναι ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη όταν:
- Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
- Υπάρχει ιστορικό υπογονιμότητας ή αποβολών πρώτου τριμήνου.
- Υπάρχει ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς.
- Υπάρχει ιστορικό άλλου αυτοάνοσου νοσήματος.
- Η έγκυος παίρνει κάποιο φάρμακο για τον θυρεοειδή της.
- Βρίσκουμε έναν διογκωμένο θυρεοειδή (βρογχοκήλη) στην κλινική εξέταση.
- Υπάρχουν συμπτώματα ή σημεία ύποπτα για διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας.
Πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι ένα 7% των γυναικών που δεν είχαν πρόβλημα πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτύξει κάποια διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς ακόμα και έναν χρόνο μετά την εγκυμοσύνη.
Ιώδιο και εγκυμοσύνη
Η σοβαρή έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο και να οδηγήσει σε βαριά διαταραχή της ανάπτυξης και της εγκεφαλικής λειτουργίας, τον λεγόμενο κρετινισμό.
Πριν από την εγκυμοσύνη οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 150 mcg ιωδίου ημερησίως. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, που η ανάγκη για παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τουλάχιστον 150-200 mcg την ημέρα. Οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 250 mcg ιωδίου την ημέρα έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό τους. Προσοχή χρειάζεται στις γυναίκες με ιστορικό υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς, όπου θα πρέπει να συζητήσουν τη λήψη ιωδίου με τον ενδοκρινολόγο τους.
Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη
Αν μια γυναίκα έχει υποθυρεοειδισμό και επιθυμεί να μείνει έγκυος, θα πρέπει να ρυθμίσει τις ορμόνες του θυρεοειδούς στα κατάλληλα φυσιολογικά επίπεδα. Αν οι ορμόνες του θυρεοειδούς δεν είναι στα συνιστώμενα επίπεδα, τότε μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει την εγκυμοσύνη μέχρι αυτά να ρυθμιστούν.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν η γυναίκα δεν έχει επαρκείς ορμόνες, το έμβρυο μπορεί να έχει διαταραχές, ιδιαίτερα στην εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Οι γυναίκες, λοιπόν, που έχουν υποθυρεοειδισμό όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν την ορμόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά συχνά χρειάζεται και να αυξήσουν τη δόση που παίρνουν, 30-50% μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Συνιστάται, επίσης, έλεγχος των θυροειδικών ορμονών κάθε μήνα, μέχρι την 24η εβδομάδα και κάθε 6 εβδομάδες μετά.
Υπερθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη
Οταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός), επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια και μπορεί να επηρεάσει και τη γονιμότητα και την πορεία μιας εγκυμοσύνης. Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, αν δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι έγκυοι με ανεξέλεγκτο υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν ταχυκαρδίες, υπέρταση και καρδιακά προβλήματα και έχουν αυξημένο κίνδυνο για αποβολή, πρόωρο τοκετό και γέννηση μωρού με πολύ χαμηλό βάρος.
Αν μια γυναίκα έχει υπερθυρεοειδισμό και μείνει έγκυος, θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τον ενδοκρινολόγο της για να τροποποιήσει την αγωγή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι πολύ στενή, κάθε 3-4 εβδομάδες, έτσι ώστε να διαμορφώνεται η φαρμακευτική θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες της εγκυμοσύνης.
Κάποιες φορές ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να διαγνωσθεί για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη και τότε θα πρέπει να υπάρξει άμεση αξιολόγηση από ενδοκρινολόγο σχετικά με την ανάγκη έναρξης θεραπείας και τη συχνότητα παρακολούθησης.
Τι μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
- Νόσος του Graves. Η νόσος του Graves είναι η πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν συνήθως διαγνωσθεί και ξεκινούν θεραπεία πριν από την εγκυμοσύνη.
- Υπερέμεση. Γυναίκες που έχουν σοβαρή ναυτία και εμετούς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν και διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς τους και κάποιες φορές μπορεί να αναπτύξουν παροδικό υπερθυρεοειδισμό της κύησης.
- Οζοι θυρεοειδούς. Κάποιες φορές υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη μπορεί να ξεκινήσει από έναν όζο του θυρεοειδούς που παράγει μεγάλες ποσότητες ορμονών.
- Ο υπερθυρεοειδισμός της κύησης συνήθως είναι ήπιος και παροδικός, οπότε σπάνια χρειάζεται θεραπεία.
Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού στην κύηση
Η μέλλουσα μαμά μπορεί να παραπονείται για:
- Υπερβολική ζέστη, σε σχέση με άλλα άτομα στο περιβάλλον της.
- Ταχυκαρδίες.
- Τρέμουλο στα χέρια.
- Απώλεια βάρους ή δυσκολία στο να πάρει βάρος.
- Ιδιαίτερη κόπωση.
- Διαταραχή στον ύπνο.
- Ευερέθιστη διάθεση, έντονο στρες.
Ελεγχος του μωρού
Αν η έγκυος έχει νόσο του Graves ή είχε ιστορικό της νόσου στο παρελθόν, θα πρέπει να γίνει έλεγχος αυτών των ειδικών αντισωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και συγκεκριμένα μετά την 24η εβδομάδα, οπότε και αρχίζει να λειτουργεί ο εμβρυϊκός θυρεοειδής. Αν βρεθούν αυξημένα πάνω από ένα όριο, το μωρό μπορεί να χρειαστεί ειδική παρακολούθηση τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά (για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό) και κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.
Χρόνια θυρεοειδίτιδα και εγκυμοσύνη
Ιστορικό χρόνιας θυρεοειδίτιδας με πολύ αυξημένα αντισώματα σχετίζεται με υπογονιμότητα, καθώς και σχεδόν διπλάσια πιθανότητα αποβολής στο πρώτο τρίμηνο. Μια γυναίκα που έχει θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θα πρέπει, αν σχεδιάζει μια εγκυμοσύνη, να συζητήσει με τον ιατρό της ποια πρέπει να είναι τα ιδανικά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης για να ευνοηθεί η σύλληψη και αν θα χρειαστεί να ξεκινήσει θεραπεία με θυρεοειδική ορμόνη πριν από την εγκυμοσύνη.
Εάν μια γυναίκα με θυρεοειδίτιδα μείνει έγκυος, θα πρέπει να παρακολουθείται η TSH κάθε μήνα, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθεί υποθυρεοειδισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Θυρεοειδίτιδα της λοχείας
Οι γυναίκες που έχουν αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα πριν από την εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θυρεοειδίτιδα της λοχείας, μια σχετικά οξεία διαταραχή του θυρεοειδούς που συνήθως εμφανίζεται 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εναλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και έντονα συμπτώματα στη νεαρή μαμά, όπως σημαντική κόπωση, νεύρα, κατάθλιψη, διαταραχή στον θηλασμό και άλλα. Ενα 30% αυτών των γυναικών μπορεί να αναπτύξει μόνιμο υποθυρεοειδισμό στο μέλλον.
Οζοι θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη
Συνήθως οι όζοι του θυρεοειδούς δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς ούτε την κύηση, οπότε μπορούμε να αναβάλουμε την αντιμετώπισή τους για μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που η παρακέντηση του όζου είναι ύποπτη, χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς μπορεί να γίνει με ασφάλεια στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Αντιγράφει 100% τη Νταϊάνα – Η Μέγκαν Μαρκλ προσπαθεί να της μοιάσει
Στην πυρά ο Δημήτρης Πανόπουλος – Το άγριο κράξιμο από τις εκπομπές
Η ανακοίνωση βόμβα από την ΕΡΤ
Ο Γιώργος Λιανός στην επίθεση και το τηλεοπτικό μέλλον που απασχολεί
Χριστίνα Μπόμπα: Μέχρι και το μπάνιο της είναι μέσα στη χλιδή – Θυμίζει spa
Καθαρά Δευτέρα: Η απόλυτη λαγανά που πρέπει να φτιάξετε – Τραγανή και πεντανόστιμη
Ανατροπάρα από τον ANT1 – Τι αλλάζει στο πρόγραμμα