Η τέχνη προσφέρει διέξοδο αυτές τις ημέρες της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι, παρόλο που οι αίθουσες που τη φιλοξενούν έχουν κατεβάσει την αυλαία τους. Ειδικά η μουσική ως η πιο αφαιρετική τέχνη μπορεί να σας κρατήσει εξαιρετική συντροφιά αυτές τις δύσκολες ώρες.
Μπορείτε να ανατρέξετε σε αγαπημένες μουσικές και δίσκους που έμειναν κλασικοί στο ελληνικό ρεπερτόριο και να τους ακούσετε ξανά. Στο Διαδίκτυο πλέον υπάρχουν τα πάντα, ακόμα και αν δεν έχετε τον σχετικό κύκλο τραγουδιών στο σπίτι και στη δισκοθήκη σας. Εμείς θυμόμαστε, ακούμε και σας προτείνουμε τις μουσικές κατά της… καραντίνας, από το κλασικό ελληνικό ρεπερτόριο που έγραψαν κορυφαίοι Ελληνες συνθέτες και έχουν αφήσει σημαντική παρακαταθήκη σε όλους εμάς.
● Καραντίνα χωρίς Μάνο Χατζιδάκι δεν ξεπερνιέται, είναι γεγονός. Κι αυτό γιατί ο αγαπημένος συνθέτης έχει γράψει αξεπέραστες μουσικές, που αποτελούν διαχρονική και μόνιμη επιλογή μας. Ο δίσκος που πουλούσε πάντα περισσότερο ή βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων τις ημέρες των γιορτών, όταν τα μαγαζιά πώλησης δίσκων και CDs ήταν ακόμα στις δόξες τους, είναι το περίφημο «Χαμόγελο της Τζοκόντας», που κυκλοφόρησε το 1965. Ενα έργο-σταθμός με δέκα αλησμόνητες ορχηστρικές μελωδίες, που, αν και έχει ελληνικά στοιχεία, ωστόσο έχει βαπτιστεί στη δυτική τέχνη και κουλτούρα. Ξεκινάει καταλυτικά με το «Οταν έρχονται τα σύννεφα», για να περάσει σε πιο μελαγχολικές μελωδικές γραμμές στην «Κοντέσα Εστερχάζυ» και στην «Παρθένα της γειτονιάς μου», στο πολύ ευαίσθητο «Προσωπογραφία της μητέρας μου», για να ανεβάσει πάλι ρυθμούς στους «Δολοφόνους».
Στο ρεπερτόριο του Μάνου Χατζιδάκι υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί δίσκοι, όπως το εξαίρετο «Reflections», που ερμήνευσε το New York Rock & Roll Ensemble το 1969, ή η πολυαγαπημένη «Πορνογραφία» του 1982 και ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς…
● Από τον άλλο τεράστιο πόλο της ελληνικής μουσικής, τον Μίκη Θεοδωράκη, επίσης οι επιλογές είναι πολλές. Εργο ιστορικό είναι το περίφημο «Αξιον Εστί», όπου μελοποίησε το υπέροχο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, το 1964 σε διπλό δίσκο με λαϊκό τραγουδιστή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το 1988 δόθηκε συναυλία στο Ηρώδειο με το κορυφαίο αυτό έργο και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, που έδωσε νέα πνοή στο κλασικό αυτό ακρόαμα, που επίσης δισκογραφήθηκε και κυκλοφόρησε. Μέσα στο έργο τραγούδια-σύμβολα, όπως τα «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» ή το «Ενα το χελιδόνι», το ομώνυμο κ.λπ. Υπάρχουν και άλλα έργα αναφοράς του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ο «Επιτάφιος», οι «Πολιτείες Α και Β», το «Αρχιπέλαγος», τα «Επιφάνια» κ.λπ.
● Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έχει γράψει κορυφαίους κύκλους τραγουδιών και πολύ σημαντικά έργα από τα οποία θα προτείναμε τη «Λειτουργία του Ορφέα», ένα εξαιρετικό έργο για φωνές, μικτή χορωδία, αφηγητή και συμφωνική ορχήστρα, που κυκλοφόρησε το 1994, αλλά και το 2009. Πρόκειται για ένα διεθνές ελληνικό έργο, που έχει παρουσιαστεί και αναγνωριστεί στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε τη «Λειτουργία του Ορφέα», δομημένη στη βάση αρχαίων ορφικών ποιημάτων και απευθύνεται στο θέμα του επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.
● Από το… οπλοστάσιο του Σταύρου Ξαρχάκου θα επιλέξουμε το πολυαγαπημένο «Ρεμπέτικο» με τη μουσική από την ομώνυμη ταινία του Κώστα Φέρρη, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, όπου συμπεριλαμβάνονται εκπληκτικά τραγούδια με μοναδικό ήχο. Ενας λαϊκός δίσκος που παραμένει διαχρονικός, καθώς έχει καταφέρει να έχει μια δική του ανυπέρβλητη προσωπικότητα και τραγούδια που έμειναν, όπως τα: «Μάνα μου Ελλάς», «Καίγομαι καίγομαι», «Στου Θωμά», «Το πρακτορείο» κ.λπ.
● Πολυαγαπημένος συνθέτης που χάσαμε πρόσφατα, μεγάλη απώλεια για το ελληνικό τραγούδι και όχι μόνο, ο Θάνος Μικρούτσικος έχει αφήσει πίσω του μια περιουσία από τραγούδια και έργα. Θα αναφερθούμε στον κλασικό «Σταυρό του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, στην περίφημη πρώτη του έκδοση του 1979, με τον Γιάννη Κούτρα και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά και στην ανανέωση που του έδωσε ο ίδιος ο δημιουργός του με την έκδοση του δίσκου «Γραμμές των Οριζόντων» δώδεκα χρόνια μετά. Καταπληκτικοί ερμηνευτές, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Νταλάρας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, μοναδικές στιγμές, με πιο κορυφαία και αξέχαστη αυτή του Θάνου να παίζει στο πιάνο και να ερμηνεύει ο ίδιος το «Επτά Νάνοι στο S/S Cyrenia».
● Ο Δήμος Μούτσης μπορεί να έχει χρόνια να παρουσιάσει νέα τραγούδια όμως έχει γράψει κορυφαία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, όπως το «Ενέχυρο», που κυκλοφόρησε το 1983, με τον ίδιο να τραγουδάει με τον δικό του μοναδικό τρόπο «Για όλα φταίνε οι γκόμενες». Στίχοι, μουσική ερμηνεία δικά του, ένας ιδιαίτερος τραγουδοποιός, με στίγμα και ποιότητα. Στα δικά του κορυφαία έργα και το «Φράγμα», δίσκος-ορόσημο, που κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν, το 1981, με στίχους του Κώστα Τριπολίτη. Ερμηνευτές, εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη, είναι η Σωτηρία Μπέλλου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.
● Από τον Διονύση Σαββόπουλο θα προτείνουμε το «Φορτηγό», τον δίσκο με τον οποίο μας συστήθηκε το 1966, όπου υπάρχουν τα χιλιοτραγουδισμένα «Τα κορίτσια δύο δύο», «Μη μιλάς άλλο για αγάπη» και η «Συννεφούλα», που τον έκαναν πολύ γνωστό και αγαπητό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου