Η Fitch είναι ο δεύτερος οίκος, μετά τη Moody’s, από τους «μεγάλους» που είναι αποδεκτοί και για την ΕΚΤ, ο οποίος διατηρεί από τον Δεκέμβριο του 2023 την Ελλάδα στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.
Στην τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας στις 22 Νοεμβρίου του 2024 (στην οποία διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του) εκτιμούσε ότι το ελληνικό χρέος, παρά τις μεγάλες μειώσεις των τελευταίων ετών, παραμένει πολύ υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ επεσήμαινε την ανάγκη το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ενισχυθεί περαιτέρω, αφήνοντας πίσω την κακή ποιότητα ενεργητικού και τους αναβαλλόμενους φόρους.
Στην τωρινή αξιολόγηση έχει να κρίνει τις τελευταίες ανακοινώσεις από ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Εurostat: Ενα πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,3%, σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και μείωση του χρέους σε έναν χρόνο κατά 10,3% του ΑΕΠ.
Στο τέλος του μήνα (30 Μαΐου) έρχεται η σειρά του γερμανικού οίκου SCOPE, που ήταν ο πρώτος ο οποίος αναβάθμισε την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας, στην κλίμακα ΒΒΒ από ΒΒΒ, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, ο οίκος άλλαξε τις προοπτικές της οικονομίας από «θετικές» σε «σταθερές». Σε αυτήν την αξιολόγηση δεν αναμένεται να αλλάξει τη θέση του. Θα έχουν όμως ενδιαφέρον τα σχόλια για τις επιδόσεις της οικονομίας για το 2024. Επίσης, θα έχουν ενδιαφέρον τα σχόλια του μοναδικού ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης για την επίπτωση του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στην ελληνική οικονομία.
Περισσότερα για το θέμα των ενδεχόμενων επιπτώσεων από τους δασμούς Τραμπ για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένουμε να ακούσουμε από τις δεύτερες ετήσιες αξιολογήσεις που θα γίνουν από τα μέσα μέχρι και το τέλος του 2025.