Διαβάζουμε βιβλία, παρακολουθούμε διαδικτυακά ξεναγήσεις σε μουσεία της χώρας, εφευρίσκουμε παιχνίδια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, παρακολουθούμε παραστάσεις μέσω Ιντερνετ προκειμένου αφενός να μη χάσουμε την επαφή μας με την τέχνη και αφετέρου να μην ξεχάσουμε τον παρηγορητικό ρόλο της σε δύσκολους καιρούς. Μέσα στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας, οι καλλιτέχνες από την αρχή των μέτρων που πάρθηκαν από την κυβέρνηση πήραν πρωτοβουλίες προκειμένου η τέχνη να παραμείνει στις ζωές μας.
Ο «Ε.Τ.», υποστηρίζοντας την παρότρυνση «Μένουμε σπίτι», προτείνει παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο δωρεάν και είναι εξαιρετικές επιλογές για να σας κρατήσουν συντροφιά.
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ: Θέλοντας να βοηθήσει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνάει η χώρα μας, το θέατρο προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την εικοσαετή πορεία του, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο! Η αυλαία αυτής της προσφοράς ξεκινάει από σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου με την εμβληματική «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη από τις 10:00 το πρωί έως τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του θεάτρου που έχει αναρτηθεί στο site www.poreiatheatre.com, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 12 παραστάσεις του θεάτρου όπως «Το ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση (25/3), το «Υψωμα 731» του Αρη Μπινιάρη (26/3), την «Αγριόπαπια» του Χένρικ Ιψεν (27/3), «Οι τρεισευτυχισμένοι» του Eugène Labiche σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά (28/3).
ΣΑΟΥΜΠΙΝΕ: Το βερολινέζικο θέατρο προσφέρει δωρεάν σπουδαίες παραστάσεις από το τεράστιο αρχείο του. Κάθε βίντεο ανεβαίνει στις 6.30 μ.μ. κάθε ημέρα. Μισή ώρα νωρίτερα θα υπάρχουν βίντεο σχετικά με την παράσταση. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του βερολινέζικου θεάτρου και είναι διαθέσιμο έως τις 17 Απριλίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα 24/3 ανεβαίνει το «The Final Choir» του Λουκ Μπόντι και ακολουθούν μεταξύ άλλων οι: «The Marriage of Mary Brown» του Τόμας Οστερμάγιερ (25/3)και τα δύο μέρη «Peter Gynt» του Πέερ Στέιν, 26 και 27 Μαρτίου αντίστοιχα. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα επισκεφτείτε το www.schaubuehne.de/en/seiten/online-spielplan.html.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ: Στο YouΤube ανέβηκε πριν από λίγες ημέρες η ειδική μαγνητοσκόπηση που έγινε για το Κανάλι της Βουλής το 2011 στο έργο «Μήδειας υλικό» του Χάινερ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου. Η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα του Ευριπίδη από το Θέατρο Αττις και πρωταγωνιστεί η Ρωσίδα ηθοποιός Ανα Ντεμίντοβα. Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής του Ηλία Μαλανδρή «Εστιν Ουν».
ΠΑΛΛΑΣ: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έχει ανεβάσει στο Vimeo την εξάωρη περφόμανς «Μέσα», που είχε παρουσιάσει στο Θέατρο Παλλάς το 2011. «Εντός του Θεάτρου Παλλάς στήθηκε δωμάτιο στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό το δωμάτιο, μια απλή σειρά κινήσεων που δείχνει την καθημερινή μας επιστροφή. Το θέατρο ήταν ανοιχτό για το κοινό για έξι ώρες κάθε μέρα. Πρόκειται για έξι ώρες αμοντάριστης τεκμηρίωσης της δουλειάς. Οι επισκέπτες ήταν ελεύθεροι να παρακολουθούν όσο γουστάρουν, να κάθονται όπου γουστάρουν, να βγουν και να ξαναμπαίνουν όσες φορές γουστάρουν», περιγράφει ο διακεκριμένος Παπαϊωάννου στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
INSIDE (2011) / full six-hour work by Dimitris Papaioannou.One shot.Unedited. from Dimitris Papaioannou on Vimeo.
ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, ο Αργύρης Πανταζάρας προσφέρει διαδικτυακά την performance «Ενας καλός λόγος», που συνσκηνοθέτησε με την Ελίνα Μαντίδη. Η παράσταση είναι βασισμένη στις σκέψεις του Ντοστογιέφσκι και του Νιζίνσκι και φωτίζει τη θέση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία.
ENAS KALOS LOGOS | FULLPLAY from Argyrios Pandazaras on Vimeo.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ: Η ομάδα Sforaris ανέβασε την εξαιρετική παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Στο YouΤube είναι διαθέσιμη η παράσταση που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2014 με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, την Ελένη Κοκκίδου, τον Γιώργο Γλάστρα, τη Χριστίνα Μαξούρη και 13 ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η μυθιστορηματική ζωή και ο τραγικός έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, δύο ιστορικών πρόσωπων του 12ου αιώνα, είναι το θέμα της παράστασης του Καλαβριανού, που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε ανέβει.
https://www.youtube.com/watch?v=xi0p-__4sEY&feature=emb_title
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου