Η φιλοξενία που επεφύλαξε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στην ελληνική αντιπροσωπεία, με τον πρωθυπουργό να συνοδεύεται από εννέα υπουργούς, ήταν πολύ καλή, με την Τζόρτζια Μελόνι να εστιάζει σε όσα ενώνουν Ελλάδα και Ιταλία εδώ και αιώνες και να επισημαίνει το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων και σε προσωπικό επίπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Αλλωστε, και οι δύο χώρες θα ασκήσουν διαδοχικά την προεδρία της Ε.Ε. τα επόμενα δύο εξάμηνα, γεγονός που θα εντείνει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους με επίκεντρο την αναβάθμιση των θέσεων των χωρών του Νότου σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Αμυνα, η ασφάλεια και η οικονομία.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, με αιχμή τη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train και προβλέπει επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από την Ιταλία σε νέα τρένα και αμαξοστάσια στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μια επανεκκίνηση της σχέσης την οποία αυτή τη στιγμή οικοδομούμε.
Μια σχέση η οποία δοκιμάστηκε υπό τη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Αφενός η Ελλάδα καλείται να επενδύσει παραπάνω από 400 εκατομμύρια στην ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου, στην επισκευή ζημιών από μια μεγάλη κλιματική καταστροφή, μια μεγάλη πλημμύρα που είχαμε πέρυσι, στην εγκατάσταση των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας» και πρόσθεσε: «Με τη σειρά της η ιταλική πλευρά δεσμεύεται να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα, καινούργια αμαξοστάσια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι να φτάσουν στο επίπεδο που είναι σήμερα οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι».
Οσον αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για: την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 8 θα είναι τύπου Intercity και θα κάνουν τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 15 λεπτά. Μάλιστα, τα δύο πρώτα αναμένεται να μπουν στις ράγες εντός του 2026 αν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο Daniel.
Και επίσης, τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών. Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τη Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις υποχρεώσεις του ΟΣΕ για τα έργα που οφείλει να εκτελέσει με ταχείς ρυθμούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι οι Ιταλοί πείστηκαν, καθώς είδαν την ελληνική κυβέρνηση να έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε κινήσεις που δείχνουν ότι προχωρά η ανάταξη του ελληνικού σιδηρόδρομου όπως η υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία, η υπογειοποίηση των Σεπολίων, η εγκατάσταση του ETCS, οι νέες δικλίδες ασφαλείας που προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας και το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ηλεκτρική διασύνδεση
Στο ενεργειακό πεδίο ενισχύεται η συνεργασία των δύο χωρών, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας εκφράζοντας την πρόθεση της χώρας για τριπλασιασμό της δυνατότητας από τα 500 MW στα 1.500 MW, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ενεργειακού χαρακτήρα, προτείνοντας ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα με έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, όπου η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Ιταλία έχει τις κοιλότητες, τους χώρους όπου μπορεί να αποθηκευτεί αυτό το διοξείδιο.
Οσον αφορά στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, αυτό περιλαμβάνει κινήσεις με στόχο να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW. Πιο αναλυτικά, το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χλμ. Το υποβρύχιο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 240 χλμ. με μέγιστο βάθος πόντισης 1.000 μέτρων. Η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Εμμεση αναφορά στην Τουρκία
Την πρόθεση για κοινές δράσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και ενίσχυση της ελληνοϊταλικής αμυντικής συνεργασίας εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας «στον τομέα αυτό μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα» κάνοντας ειδική αναφορά στη ρήτρα διαφυγής. Απευθυνόμενος στην Τζόρτζια Μελόνι και εστιάζοντας στις αμυντικές βιομηχανίες σημείωσε: «Μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα, στην τεχνολογία, να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ενωσης», αφήνοντας ξεκάθαρη αιχμή για τη στάση της Τουρκίας και τις συμφωνίες της Αγκυρας με ιταλικές εταιρίες, καθώς εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα «δεν εξυπηρετείται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν πρέπει να οδηγηθεί η Ε.Ε. σε εμπορικό πόλεμο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη η Δύση να παραμείνει ενωμένη.
Κοινός βηματισμός στο Μεταναστευτικό
Μέτωπο για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της αύξησης των μεταναστευτικών ροών συνδιαμορφώνουν Ελλάδα και Ιταλία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι στο πρόσωπο της Τζόρτζιας Μελόνι βρήκε μια ισχυρή σύμμαχο, ακολουθώντας από κοινού σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Απαιτείται προστασία των συνόρων μας, να «τσακίσουμε» τα δίκτυα των διακινητών, να υλοποιήσουμε πολιτική επιστροφών, σημείωσε, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να συμφωνεί λέγοντας: «Στην πλάτη μας πέφτει το βάρος, είμαστε πρώτες χώρες υποδοχής, έχουμε εργαστεί σκληρά για την αλλαγή αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών».
Το «μεράκι» της Μελόνι
Τη λέξη «μεράκι» χρησιμοποίησε η Τζόρτζια Μελόνι στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας έκπληξη και θετικά σχόλια. «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλή σε πολλά ζητήματα και αυτό αποβαίνει από μια λέξη που εμείς δεν έχουμε στο λεξιλόγιό μας, το μεράκι, δηλαδή να κάνεις κάτι με όλο σου το είναι, να βάλεις όλο το πάθος που έχεις σε μια δραστηριότητα», είπε ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Ιταλία.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο «μεράκι». Ηταν 2 Δεκεμβρίου 2022 όταν χρησιμοποίησε την ίδια λέξη αναφερόμενη στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Θαρραλέες ενέργειες – Energie coraggiose».
«Είναι η ώρα να απελευθερώσουμε τις καλύτερες ενέργειές μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προσέγγιση που οι Ελληνες περιγράφουν με μία εξαιρετική λέξη, “μεράκι”», είχε πει χαρακτηριστικά. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέχισε εξηγώντας την έννοια του ελληνικού όρου, δηλαδή «το να κάνεις κάτι με όλο σου τον εαυτό, με όλο σου το πάθος και με όλη σου την ψυχή».