Η Ακρόπολη θα παραμείνει και φέτος κλειστή για λόγους ασφαλείας και θα λειτουργήσει σύμφωνα με το διευρυμένο θερινό ωράριό της (8 π.μ.-8 μ.μ.). Από τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας ωστόσο η θέα προς τα μνημεία του Ιερού Βράχου και την πανσέληνο θα είναι άπλετη. Μέχρι τα μεσάνυχτα αλλά χωρίς εκδήλωση θα παραμείνει ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου, προσφέροντας ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα αλλά και μοναδική θέα προς το πέλαγος και την Ιστορία.
Οι αρχαιολογικοί χώροι που θα υποδεχτούν φέτος την πανσέληνο είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι που ήταν 140 και δέχτηκαν συνολικά 83.330 επισκέπτες. Το πρόγραμμα πάντως περιλαμβάνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οι αρχαιολόγοι «θα αφηγηθούν ιστορίες της νύχτας που αφορούν ορισμένα από τα διασημότερα εκθέματά του», ενώ ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος του μπαλέτου της κρατικής τηλεόρασης της Κούβας Alejandro Ceballos θα συμμετέχει σε παράσταση χορού και μουσικής με το συνθέτη και ερμηνευτή αρχαίας λύρας Νίκο Ξανθούλη.
Στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας θα δώσει συναυλία η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα, τη Σμύρνη και τη Μεσόγειο θα παρουσιάσει η Ζωή Τηγανούρια και το συγκρότημά της στο δροσερό κήπο του Νομισματικού Μουσείου.
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης το συγκρότημα String Demons θα παρουσιάσει διασκευές κλασικών και παραδοσιακών, ποπ και ρεμπέτικων κομματιών, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ.
Στον αρχαιολογικό χώρο Πρόερνας-Νέο Μοναστήρι, στη Φθιώτιδα, η Γλυκερία θα παρουσιάσει τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκη και στην Απτέρα της Κρήτης θα συναντηθούν ο Γιώργης Ξυλούρης-Ψαρογιώργης (λαούτο-τραγούδι), ο Γιάννης Πολυχρονάκης (κοντραμπάσο) και ο Γιάννης Παπατζανής (κρουστά) στη μουσική παράσταση «Ταξιδεύουμε με τα φτερά της μουσικής».
Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση που μας απευθύνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας. Να παρατηρήσουμε (μέχρι τα μεσάνυχτα) τον έναστρο νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπια και να θαυμάσουμε τους δακτυλίους του Κρόνου, αστέρια και νεφελώματα σε συνεργασία με το Σύλλογο Αστρολάβος.
Ηλέκτρα & Time Fusion: «FlashΒack – Σκάλα Μνήμης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου, στα Ιωάννινα, δίνει συναυλία η Μελίνα Κανά και στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης το μουσικό σχήμα «trio incontro» θα παρουσιάσει τραγούδια από τη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική. Στο Βυζαντινό Κάστρο των Τρικάλων η Ορχήστρα Τσιτσάνη θα παρουσιάσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Μίμη Πλέσσα.
Στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών στήνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Περιλαμβάνει έργα γλυπτικής της γνωστής γλύπτριας και καθηγήτριας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αφροδίτης Λίτη.
Για πρώτη φορά φέτος την ημέρα της πανσελήνου θα ανοίξει και η Ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης με μουσική εκδήλωση. Η διαδρομή των επισκεπτών μέχρι την κορυφή του λόφου θα φωτιστεί με φαναράκια…
Με χθεσινή δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις υπηρεσίες του υπουργείου και το φυλακτικό προσωπικό για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Οπως έγινε γνωστό, εκδηλώσεις προγραμματίζονται, επίσης, στις 17, 19, 20 και 21 Αυγούστου, ενώ στην αφίσα του φετινού εορτασμού βλέπουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που μέσα στο 2016 συμπληρώνει 180 χρόνια από τη θεμελίωσή του.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου