Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων επαφών στο Παρίσι και ενώ συμπληρώνονται 100 μέρες από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με πομπώδεις και ατεκμηρίωτες εκφράσεις του Αμερικανού προέδρου και ευχολόγια ότι θα επιτευχθεί ανακωχή, ικανοποιώντας ορισμένα απαράδεκτα και μαξιμαλιστικά ρωσικά αιτήματα.
Ομως ο πόλεμος μαίνεται και οι προκλήσεις της Μόσχας διευρύνονται με εναέριες επιθέσεις σε αστικούς στόχους, ενώ η λεγόμενη «πασχαλινή ανακωχή των 30 ωρών» που εξήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε οικτρά (σχεδόν 3.000 παραβιάσεις) και η αμερικανική διπλωματική κινητικότητα δεν αποδίδει καρπούς, παρά τη σχετική πολιτική και διπλωματική ευελιξία του Κιέβου.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ μπορεί να είναι πρόθυμες να δώσουν στον Πούτιν μια στρατηγική νίκη και να αποδεχθούν τον ρωσικό έλεγχο στην Κριμαία. Το 2014, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν τη χερσόνησο, την οποία ο Πούτιν προσήρτησε έπειτα από ένα παράνομο δημοψήφισμα. Τυχόν διπλωματική αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ θα παραβίαζε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τη συναίνεση, μετά το 1945, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να καταλάβει εδάφη με τη βία.
Τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Η πιθανή παραχώρηση στη Μόσχα από τον Λευκό Οίκο είναι πιθανό να προκαλέσει εντονότατη κριτική από τους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες συμμάχους της Ουάσιγκτον, καθώς και από σημαντικό αριθμό κρατών του Νότου, όπως και μια λυσσαλέα αντίδραση από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, θα πρέπει να αποκλειστεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ θα αρθούν αρκετές από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, όμως με αυτά τα ενδεχόμενα διαφωνούν κάθετα τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Ουκρανοί. Επίσης, το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν αναφορές ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει την επιστροφή του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, που βρίσκεται στη Ζαπορίζια, υπό ουκρανικό ή αμερικανικό έλεγχο.
Και ενώ η «πασχαλινή ανακωχή των 30 ωρών» αποδείχθηκε ένα πολιτικό θέατρο του Πούτιν -στοχεύοντας στον Τραμπ- οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί σε όλα τα επιμέρους πολεμικά μέτωπα. Πάνω από 600 θρησκευτικοί χώροι καταστράφηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε, δε, ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις χριστιανικές εκκλησίες και τους πιστούς. Επικαλούμενος δεδομένα εν καιρώ πολέμου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι τουλάχιστον 67 Ουκρανοί ιερείς, πάστορες και μοναχοί «σκοτώθηκαν ή βασανίστηκαν από Ρώσους κατακτητές» και 640 θρησκευτικοί χώροι έχουν καταστραφεί – οι περισσότεροι από αυτούς χριστιανικοί.
ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
Την Κυριακή του Πάσχα δύο αεροσκάφη της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Μάλμπορκ που βρίσκεται στην Ανατολική Πολωνία για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-20M, τα οποία εξέρχονταν από τον εναέριο χώρο του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται κοντά στον εναέριο χώρο του NATO. Οι αναχαιτίσεις σηματοδότησαν την πρώτη αναμέτρηση της RAF ως μέρος της βρετανοσουηδικής επιχείρησης «Chessman» (Σκακιστής).