Από τους στενότερους συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπουργός στις κυβερνήσεις του, πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ., πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Προετοιμασίας της σύνδεσης της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ, ανήκει στους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας.
«Ξέρετε ότι είχα ιδιαίτερο σύνδεσμο με τον Καραμανλή, πηγαίναμε μαζί διακοπές, συζητούσαμε. Είχα απολύτως πειστεί από τη σκέψη του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκείνη την εποχή δεν ήταν η Ρωσία που γνωρίζουμε σήμερα, ήταν το σοβιετικό μπλοκ με το οποίο ήμασταν γείτονες. Ηταν η Βουλγαρία από πάνω μας, η Αλβανία που ήταν τότε υπό το καθεστώς του Χότζα, ήταν η Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Ημασταν απομονωμένοι».
Ομως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αποφασισμένος να πετύχει την ένταξη της χώρας. «Πρώτος από όλους ήταν ο Ζισκάρ, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι ήταν προς όφελος της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ηταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που βοήθησε να πάει μπροστά και η γαλλική κοινωνία αλλά και η Ευρώπη». «Οι Γερμανοί δεν θα έλεγα ότι ήταν αρνητικοί. Ηταν όμως ουδέτεροι», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνεχίζει: «Κοιτάξτε, αν δεν ήταν ο Καραμανλής, δεν θα μπαίναμε τότε στην Ευρώπη. Σε τέτοια θέματα οι προσωπικές σχέσεις και οι χαρακτήρες των ηγετών παίζουν 100% ρόλο. Ο Καραμανλής ήταν ισχυρή προσωπικότητα και επιβαλλόταν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει ένα μικρό κράτος, όπως ήταν τότε η Ελλάδα, να διαθέτει τέτοια προσωπικότητα που να περνάει τις απόψεις του σε μεγαλύτερα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία;».
Σήμερα βέβαια τα ευρωπαϊκά μεγέθη είναι διαφορετικά. «Δεν υπάρχουν τέτοιες προσωπικότητες στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Ο Μακρόν είναι η μόνη φυσιογνωμία που αναδείχθηκε, όμως είναι νωρίς ακόμα. Θα εξαρτηθεί από το αν οι Γάλλοι τον επανεκλέξουν». Ο πολύπειρος πολιτικός δεν κρύβει την απογοήτευσή του. Οπως λέει, αν και η κληρονομιά που άφησαν Ντ’ Εστέν και Καραμανλής είναι η Ενωμένη Ευρώπη, η σημερινή εικόνα της Ε.Ε. δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, με ευθύνη κυρίως της Γερμανίας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Τροπολογία: «Πράσινο» στην επέκταση υπόγειων πάρκινγκ, «κόκκινο» σε… ιερά αυθαίρετα