Κινούμενος για άλλη μία φορά στη γραμμή της προκλητικότητας, των υπερβολών, των ψεμάτων (έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «θα ξεφτιλιστούμε ως χώρα αν δεν κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» αλλά και ότι «η οικονομία είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης») και προσπαθώντας να παρουσιάσει για άλλη μία φορά μία εικονική πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας ακύρωσε το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας και αποδέχθηκε ότι το δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει είναι ψήφος εμπιστοσύνης ή πρόωρες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή θα πάει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές». Προσπάθησε ωστόσο να δείξει βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος θα διαχωρίσει μεν τη θέση του από τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα άρει όμως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.
«Πιστεύω πως ούτε ο κ. Καμμένος ούτε κάποιος άλλος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνουν αυτό, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Μαξίμου.
«Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των αντιπάλων μας, τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας θυμίζοντας ότι στο επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο που κατέληξε στην απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό ακριβώς είχε πει, ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία – για άλλη μία φορά- προκάλεσε να καταθέσει.
Ηταν ωστόσο ξεκάθαρος ότι αν προχωρήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αυτό θα γίνει πριν από τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και πως αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων τότε -ακυρώνοντας επί της ουσίας τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας- θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα».
«Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μία κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα και αν δεν έχεις 151 βουλευτές, δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίες», είπε αρχικά, αλλά κατόπιν διευκρίνισε: «Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μία τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, πριν από τις πρόωρες εκλογές, αναφέρθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, το νομοσχέδιο για την προστασία α’ κατοικίας, τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
«Θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια και δεν την κυρώσουμε εμείς», είπε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας έκπληξη, ενώ αναφερόμενος τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Καμμένο είπε ότι «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιτέθηκε δε με δριμύτητα εναντίον του κ. Μητσοτάκη για τη στάση του, για τον οποίο είπε ότι «κερδοσκοπεί και ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο και όσα λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα, ως φαίνονται και ο ίδιος πιστεύει, θα κυλήσουν ομαλά στην ΠΓΔΜ. Οπως είπε θα στείλει τις αλλαγές στα κόμματα προς ενημέρωση μόλις φτάσει το σχετικό κείμενο στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]