Ο λόγος για το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, για τα οποία ο προγραμματισμός του αρμόδιου υπουργείου για την προκήρυξη νέων προγραμμάτων και καθεστώτων αντίστοιχα έχει πάει… περίπατο εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι παραγωγικοί φορείς της χώρας κρούουν -για ακόμη μία φορά- καμπανάκι για την κρισιμότητα της κατάστασης. Οπως υποστηρίζουν, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος Απριλίου για να απεγκλωβιστεί, σταδιακά, η ελληνική επιχειρηματικότητα από ένα περιβάλλον όπου μειώνονται διαρκώς η ρευστότητα και οι καταθέσεις και σε αντιδιαστολή αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, οι οφειλές και τα λουκέτα.
ΕΣΠΑ
Οσον αφορά στο ΕΣΠΑ, καταγράφονται καθυστερήσεις στην προκήρυξη προγραμμάτων που είχε προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης πως θα «άνοιγαν» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς και στις εκταμιεύσεις χρηματοδότησης αυτών που έκλεισαν προ μηνών.
Μόλις 1 από τα 16 προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ που είχε κοινοποιήσει το υπουργείο πως θα προκηρυχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 «άνοιξε», τελικά, για υποβολή αιτήσεων. Ο λόγος για το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τις προτάσεις τους από τις 23.3.2017. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» έως τις 17.5.2017.
Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως είναι έτοιμοι, από καιρό, οι οδηγοί, τουλάχιστον, τεσσάρων προγραμμάτων που αφορούν σε: ίδρυση και λειτουργία μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εστίασης και ιδιωτικής εκπαίδευσης, καινοτομικές συνεργατικές συστάδες επιχειρήσεων και αναβάθμιση μεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
Πρόσθετα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τελειοποιούνται οι προκηρύξεις για το δεύτερο κύκλο των προγραμμάτων που εγκαινίασαν πριν από περίπου ένα χρόνο το επιχειρηματικό σκέλος του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής: «Πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων». Για την ακρίβεια, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έχει αναλάβει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στον πρώτο κύκλο των τριών παραπάνω δράσεων σε αυτόν που θα ακολουθήσει. Στο μεταξύ, λειτουργώντας «πυροσβεστικά» η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 156 εκατ. ευρώ συνολικά των τριών παραπάνω δράσεων.
Παρ’ όλα αυτά, το πότε, ακριβώς, θα προκηρυχθούν οι επόμενες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ παραμένει άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να «ανοίξουν» μαζικά, διότι θα μπλοκάρει το πληροφοριακό σύστημα που δέχεται τις αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους.
Αναπτυξιακός νόμος
Δύο από τα οκτώ καθεστώτα που περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός νόμος είναι «ανοιχτά» για υποβολή αιτήσεων έως τις 28 Απριλίου. Πρόκειται για τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και τις «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας». Κι αυτό, παρότι η ηγεσία του υπουργείου είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα άνοιγαν δύο επιπλέον καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου («Επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για ΜμΕ» και «Συνέργειες και δικτυώσεις clusters») και άλλα δύο μέχρι το τέλος Απριλίου («Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – αλυσίδες αξίας» και «Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – ταμεία συμμετοχών»).
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής επικοινώνησε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Κατά τα λεγόμενά του «δεν πρόκειται να ανοίξει άμεσα κάποιο καθεστώς του νόμου».
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τέσσερα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου. Σε αυτά που έκλεισαν στις 31 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και στις «Νέες Ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κατατέθηκαν 427 έγκυρες προτάσεις και 210 αντίστοιχα. Αυτά που είναι ακόμη «ανοιχτά» δεν έχουν συγκεντρώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το υπουργείο έκαναν λόγο για 54 έργα με προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ, στις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού». Παράλληλα, κανένα έργο δεν έχει υποβληθεί στις «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», όπου η κυβέρνηση έχει εναποθέσεις τις ελπίδες της για υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Τα 15 προγράμματα ΕΣΠΑ που εκκρεμεί η προκήρυξή τους
«Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (β’ κύκλος).
«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» (β’ κύκλος).
«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» (β’ κύκλος).
«Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων».
«Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υφιστάμενων και νεοϊδρυόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)».
«Αναβάθμιση εταιριών franchising».
«Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση)».
«Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών ΜμΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
«Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας».
«Αναβάθμιση Μεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
«Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜΜΕ».
«Ενίσχυση Νεοφυών Επιχειρήσεων για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτομικών ιδεών (Τεχνοβλαστοί Startup – Spin off/Spin out)».
«Δημιουργία Θερμοκοιτίδων για την ενίσχυση startup στις ΤΠΕ στον τομέα παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση».
«Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία».
«Βιομηχανικά και Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά».
Από το κακό στο χειρότερο το κλίμα στην αγορά
«Οι Ελληνες θα συμβιβαστούμε με τον εορτασμό του Πάσχα της Ορθοδοξίας και την Ανάσταση του Κυρίου, αφού η οικονομική ανάσταση της ελληνικής αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.
Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, «το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει οριστικά χαθεί και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μετά το Πάσχα και μέχρι τέλος Απριλίου, παρά την έναρξη της τουριστικής περιόδου κατά το δεύτερο εξάμηνο».
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το νεκρό διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι αρκετό για να εντείνει την ύφεση που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2016, αλλά και να μεταβάλει το στόχο για ανάπτυξη 2,7%, σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1,5%, ανάλογα με το εάν τελικά θα κλείσει η αξιολόγηση. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει φορτώσει την αγορά με άγχος. Οι επιπτώσεις από την αναβλητικότητα της αξιολόγησης αποτυπώνονται στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος έχει υποχωρήσει σημαντικά στις 92,9 από τις 95,1 μονάδες, επιστρέφοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε το περασμένο έτος. Αξιοσημείωτη είναι η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων με λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης και βέβαια το αρνητικό ισοζύγιο εγγράφων-διαγραφών του Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2017 έβαλαν λουκέτο 8.511 επιχειρήσεις, τη στιγμή που άνοιξαν 7.687. Οι περισσότερες διαγραφές (6.065) αφορούσαν ατομικές εταιρίες, ενώ ακολούθησαν οι Ο.Ε., με 1.057… κατεβασμένα ρολά, και οι ΕΠΕ με 466 αντίστοιχα.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής