Μολονότι ο κλάδος παραμένει… διασωλημένος εξαιτίας του υψηλού δανεισμού των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμών του ΕΟΠΠΥ και των «εκκωφαντικών» περικοπών στις τιμολογήσεις, ισχυροί ξένοι οικονομικοί «παίκτες» διείδαν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Τούτο άλλωστε προκύπτει από την πρόσφατη υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε. (Metropolitan Hospital) και της Hellenic Healthcare. Πρόκειται για deal που, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αποτελεί την παρακαταθήκη για την έλευση και άλλων funds στον κλάδο.
Επισημαίνεται ότι η Hellenic Healthcare αποτελεί «όχημα» που ελέγχεται από το διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners (ίσως το κορυφαίο fund σε ενεργητικό που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέχρις στιγμής) για την είσοδο στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας με πλειοψηφικό ποσοστό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι μεγαλύτεροι μέτοχοι και ιδρυτές του Metropolitan, κύριοι Βασίλειος Θεοχαράκης και Δημήτριος Σπυρίδης, θα επανεπενδύσουν στην Hellenic Healthcare ως σημαντικοί μέτοχοι μειοψηφίας και θα συνεχίσουν να ηγούνται της εταιρίας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα.
Υπογραμμίζεται ότι η CVC αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια (μεταξύ άλλων σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία), ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σήμερα σε 88 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Οπως υποστήριξαν και οι δυο πλευρές, «η επένδυση αυτή θα προσδώσει στην εταιρία και τον όμιλο του Metropolitan Hospital περαιτέρω οικονομική ευρωστία, η οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία της διοικητικής μας ομάδας, φιλοδοξούμε να καταστήσει το Metropolitan Hospital ηγετικό πάροχο υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, πλέον το Metropolitan, υπό τη νέα «μετοχική σκέπη», πρόκειται να επενδύσει 150 εκατ. ευρώ περίπου για την εξαγορά νοσοκομείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εντός του 2017. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το νοσοκομείο που δεσπόζει στον Πειραιά ερίζει για νοσηλευτήρια με ιδιαίτερα υψηλό τραπεζικό δανεισμό. Ως τέτοιο λογίζεται το «Ερρίκος Ντυνάν», νοσηλευτική μονάδα για την οποία είχε ενδιαφερθεί με άλλο επενδυτικό σχήμα το Metropolitan στο παρελθόν. Ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο του Metropolitan λέγεται ότι βρίσκονται ιδιωτικά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό πρόβλημα. Αλλες πληροφορίες σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται το Metropolitan να ενδιαφερθεί ακόμη και για το Υγεία, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση θέση και στο χώρο των μαιευτηρίων, εξέλιξη που δεν αποκλείει μετοχική διείσδυση και στο Ρέα.
Επισημαίνεται ότι ως σύμβουλοί της συναλλαγής μεταξύ Metropolitan και CVC Capital Partners λειτούργησαν η Deloitte και τα δικηγορικά γραφεία Shearman & Sterling και Μ. & Π. Μπερνίτσας για λογαριασμό της CVC, και τα δικηγορικά γραφεία Clyde & Co και Καρατζάς και Συνεργάτες για λογαριασμό της εταιρίας. Τέλος, η Panaxia Limited λειτούργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της εταιρίας.
Την ίδια ώρα διαψεύδει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του δικτύου διαγνωστικών κέντρων η διοίκηση της Euromedica υπενθυμίζοντας ότι από τον Μάιο του 2015 ο όμιλος έχει προχωρήσει στη σύναψη του Standstill Agreement, ενός πενταετούς πλάνου που σκοπό έχει την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του Ομίλου.
Επιστροφή στην κερδοφορία για Ιατρικό Αθηνών και Υγεία
Το 2016 ήταν κερδοφόρο για το Ιατρικό Αθηνών. Σε επίπεδο ομίλου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 15,7 εκατ. ευρώ το 2015. Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση ανήλθε σε 167,4 εκατ. ευρώ το 2016, έναντι 158 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 6%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 677% σε σχέση με τα αντίστοιχα EBITDA του 2015 τα οποία ανέρχονταν σε 3 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εταιρίας, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 445.000 ευρώ έναντι ζημίας το 2015 15,605 εκατ. ευρώ. Επίσης ο κύκλος εργασιών σε εταιρική βάση ανήλθε στα 162,7 εκατ. ευρώ, έναντι 153 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 6%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 981% σε σχέση με τα αντίστοιχα EBITDA του 2015 τα οποία ανέρχονταν σε 2 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια του 2016 παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε 544.000 εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, σε σχέση με το 2015 η αύξηση των εξωτερικών ασθενών ανήλθε σε 16% και των εσωτερικών ασθενών σε 6%, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην κερδοφορία επέστρεψε και ο όμιλος Υγεία το 2016. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατέγραψαν κέρδη 760.000 ευρώ το 2016 έναντι ζημιών 26,6 εκατ. ευρώ το 2015.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 45,5% καταγράφοντας κέρδη 32 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3,4%, στα 227,7 εκατ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του 2016 ανήλθε σε 227,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,4% έναντι 220,3 εκατ. ευρώ το 2015. Οπως σχολιάζει ο όμιλος, τόσο τα αποτελέσματα της χρήσης του 2016 όσο και του 2015 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αποφάσεις περικοπών στην τιμολόγηση των νοσηλίων και των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ (rebate και claw-back) ωστόσο, παρά τις συνέπειες, οι λειτουργικές επιδόσεις συνεχίζουν να καταγράφουν βελτίωση.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
pressntigri@gmail.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής