Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή», Λευτέρης Ζαγορίτης, παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2020.
Οι κλάδοι
Στο πλαίσιο αυτής προκύπτει, συγκριτικά με το 2019, αύξηση των αναφορών για καταναλωτικά αγαθά (κατά 75%) και υπηρεσίες αναψυχής (72,8%). Σημαντική αύξηση υπήρξε, επίσης, στις αναφορές για υπηρεσίες εκπαίδευσης (54,2%) και σε εκείνες για μεταφορές (35,1%).
Οι περισσότερες αναφορές που υποβλήθηκαν στην Αρχή αφορούσαν σε καταναλωτικά αγαθά (37%), ηλεκτρονικές επικοινωνίες – ταχυδρομικές υπηρεσίες (26,3%), χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (12,8%) και ενέργεια – ύδρευση (9,3%). Η πλειονότητά τους σχετιζόταν:
– Κατά 36,6% με οικονομικής φύσης διαφορές (εσφαλμένοι λογαριασμοί, αδικαιολόγητες ή αδιαφανείς τιμολογήσεις, αθέμιτες διαδικασίες είσπραξης χρεών, μονομερείς αλλαγές στον συνήθη τρόπο χρέωσης).
– Κατά 32% με την παράδοση/παροχή των αγαθών (αγαθά που δεν παραδίδονται καθόλου ή παραδίδονται στον καταναλωτή μερικώς ή και με μεγάλες καθυστερήσεις).
– Κατά 16,6% με την ποιότητα των αγαθών (ελαττωματικά αγαθά, αγαθά με έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων ή που δεν ανταποκρίνονται στην παραγγελία του καταναλωτή).
– Κατά 13,1% με θέματα κατάρτισης και εκτέλεσης συμβάσεων (πλημμελής ή ελλιπής προσυμβατική ενημέρωση, μη τήρηση του ορθού συμβατικού τύπου, μονομερής τροποποίηση συμβατικών όρων, προβλήματα στην άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης, ζητήματα διακοπής/καταγγελίας συμβάσεων).
Οι περιπτώσεις
Ενδεικτικά μερικά παραδείγματα αναφορών που δέχθηκε ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» εντός του 2020:
1. Συνεχίστηκαν -και το 2020- οι αναφορές κατόχων χρεωστικών καρτών και δικαιούχων καταθετικών λογαριασμών, οι οποίοι αιτούνταν την απαλλαγή τους από τη χρέωση (ύψους 6 ευρώ) εξόδων ανανέωσης των καρτών τους που πραγματοποιήθηκε στους καταθετικούς τους λογαριασμούς.
2. Καταναλωτές κατήγγειλαν τη μη προσήκουσα εκτέλεση των παραγγελιών τους από ορισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα, στα οποία τα προς πώληση προϊόντα ήταν σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων πελατών, όπως συμβαίνει με τα αποκαλούμενα «προϊόντα-κράχτες».
3. Μεγάλος αριθμός παραπόνων αφορούσαν σε συνδέσεις ADSL 24 (πρόσβαση με ταχύτητες έως 24 Mbps), όπου η πραγματική ταχύτητα πρόσβασης (download) ήταν πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής (της τάξης των 5-6 Mbps ή και 1-4 Mbps σε κάποιες περιπτώσεις).
4. Ενα ειδικό θέμα που απασχόλησε πολλούς καταναλωτές το 2020 και συνδέεται με την πανδημία ήταν η διακοπή διεξαγωγής πολλών δημοφιλών αθλητικών διοργανώσεων, μεταδιδόμενων τηλεοπτικά μέσω συνδρομητικής τηλεόρασης.
5. Οι αναφορές για διαφορές μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας είχαν να κάνουν, κατά κύριο λόγο, με την αμφισβήτηση λογαριασμών και, ιδιαίτερα, μεγάλων χρεώσεων με τις συνήθεις ονομασίες «Ρήτρα ΟΤΣ» ή «Ρήτρα Κόστους Προμήθειας», για τις οποίες δεν έλαβαν γνώση κατά τη σύναψη της σύμβασης.
6. Οι αναφορές για διαφορές μεταξύ καταναλωτών και του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (εταιρία «ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.») αφορούσαν, κυρίως, στην αμφισβήτηση των μεγεθών κατανάλωσης στους λογαριασμούς, είτε κατά την έκδοση των τακτικών εκκαθαριστικών λογαριασμών είτε κατά την έκδοση του λογαριασμού κατανάλωσης μετά τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ή αλλαγής πελάτη στην εκάστοτε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως λόγω λαθών στη συλλογή των μετρήσεων ή τεχνικών προβλημάτων των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.
7. Οι αναφορές για διαφορές μεταξύ καταναλωτών και της εταιρίας «ΕΥΔΑΠ Α.Ε.» σχετίζονταν, όπως και προηγούμενα έτη, με την έκδοση λογαριασμών ασυνήθιστα υψηλής κατανάλωσης ύδατος, λόγω αφανών ή δυσδιάκριτων διαρροών ύδατος, αλλά και από ανεξακρίβωτα αίτια.
8. Αυξήθηκαν το 2020 οι αναφορές – παράπονα καταναλωτών για την καθυστερημένη επίδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων τους (συνήθως είχαν αγοραστεί από e-shop).
9. Σημαντικός αριθμός αναφορών ήταν σε βάρος αεροπορικών εταιριών και ταξιδιωτικών γραφείων. Αφορούσαν στην άρνηση των καταγγελλόμενων προμηθευτών να επιστρέψουν στους ταξιδιώτες-καταναλωτές χρήματα που κατέβαλαν για την αγορά των εισιτηρίων τους ή τη συμμετοχή σε οργανωμένα ταξίδια, είτε λόγω ματαίωσης των πτήσεών τους είτε λόγω καταγγελίας των συμβάσεων οργανωμένου ταξιδιού.
10. Ανέκυψαν πολυάριθμα αιτήματα καταναλωτών σχετικά με τη μείωση ή την αναπροσαρμογή καταβαλλόμενων διδάκτρων σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές διάφορων βαθμίδων (Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ΙΙΕΚ, κολέγια). Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που καταγγέλθηκαν αντέτειναν ότι κατάφεραν να διατηρήσουν την ποιότητα των εκπαιδευτικών τους υπηρεσιών σε ικανοποιητικά επίπεδα εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter