Εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης της οικονομίας μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι θα φτάσουν τα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί, και πρόσθεσε ότι το κόστος της πανδημίας σε μηνιαία βάση υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ.
«Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και γι’ αυτό τα μέτρα στήριξης θα στοχεύουν περισσότερο στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ο 6ος κύκλος της σπάει σε δύο επιμέρους.
Ο πρώτος που θα ανοίξει τη Δευτέρα θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου και θα πληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, με το 50% της ενίσχυσης να μην είναι επιστρεπτέος όπως και στον 4ο και τον 5ο κύκλο.
Τα όρια ενισχύσεων για τις πληττόμενες διαμορφώνονται από τα 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, ενώ για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές θα είναι υψηλότερα.
Συγκεκριμένα, για τους κλάδους που παραμένουν κλειστοί (λιανεμπόριο, εστίαση, γυμναστήρια, αθλητισμός, πολιτισμός, μεταφορές) τα κατώτερα όρια ενισχύσεων θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, θα κλιμακώνονται στις 2.000 ευρώ για όσες απασχολούν από 1 έως 5 εργαζομένους, στις 4.000 ευρώ για όσες απασχολούν από 6 έως 20 εργαζομένους και στις 8.000 ευρώ για όσες απασχολούν περισσότερους από 21 εργαζομένους.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ελάχιστο όριο ενίσχυσης θα διαμορφωθεί από 500 ευρώ έως και 1.000 ευρώ με βάση τη μείωση του τζίρου τους.
Πληρωμές
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί μέσα στην εβδομάδα το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η σχετική πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές. Εως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος του 6ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, είπε ότι θα έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, θα εξελιχθεί τον Απρίλιο και θα καλύπτει την πτώση τζίρου για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Και στον επόμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και το 50% της ενίσχυσης ανά επιχείρησης θα είναι μη επιστρεπτέο. Επίσης, θα υπάρχουν και σε αυτόν τον κύκλο αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή για τον Φεβρουάριο.
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του επιτυχημένου μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
Παράταση
Σε ό,τι αφορά το, ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση, τόνισε ότι παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη.
Επίσης, περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί. Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το επιπρόσθετο κόστος διαμορφώνεται στα 125 εκατ. ευρώ.
Μειωμένα ενοίκια και για τον Μάρτιο
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης και ειδικότερα για τα μειωμένα ενοίκια, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι και για τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής ενοικίου, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν επιστροφή το 80% του συμφωνημένου μισθώματος, το οποίο θα είναι αφορολόγητο στο σύνολό του για τους ιδιοκτήτες με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους εκμισθωτές. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά, θα ισχύει και τον Μάρτιο η μείωση ενοικίου κατά 40%.
Απολογιστικά, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι:
* Συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.
* Καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.
Επίκειται:
* Μέσα στον Φεβρουάριο ολοκληρώνεται η διαδικασία για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων. Η διαδικασία αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.
* Η αποζημίωση για το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
* Η έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες για το μήνα Ιανουάριο θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.
Επίδομα θέρμανσης
Σχετικά με το επίδομα θέρμανσής, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μέχρι αύριο, στις 10.00 το πρωί, μπορούν οι 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στο myTaxisnet, να το κάνουν, για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό. Μέσα στο Σαββατοκύριακο 3.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν κανονικά τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η πίστωση του ποσού στους συγκεκριμένους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.
Μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι, δηλαδή το 94% όσων πραγματοποίησαν αγορές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ.
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αποφάσεις για τα δύο διαδοχικά πακέτα περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες πρόσθεσαν 750 εκατ. ευρώ στο μηνιαίο κόστος της διαχείρισης από το Δημόσιο, που αναλύεται τόσο σε απώλεια φόρων και εισφορών αλλά και σε ό,τι αφορά την ανάγκη λήψης πρόσθετών μέτρων στήριξης.
«Αυτό οδηγεί στην ανάγκη λήψης αμεσότερων αλλά και πιο στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που με υπευθυνότητα και νοικοκυροσύνη διαχειρίζεται και “χτίζει” η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Μαύρος Ιανουάριος με 84% «βουτιά» στην επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»
Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα
Συντάξεις- Αναδρομικά: Δεύτερη ευκαιρία για τους κληρονόμους – Τι πρέπει να κάνουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr