ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαύρος Ιανουάριος με 84% «βουτιά» στην επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Μαύρος Ιανουάριος με 84% «βουτιά» στην επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Με καθίζηση κινούνται τα μεγέθη της αεροπορικής αγοράς. Με πτώση που ξεπερνά το 80% σε σχέση με το 2020 ολοκληρώθηκε σε επίπεδο επιβατικής κίνησης ο πρώτος μήνας του 2021 για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού να εξακολουθούν να είναι ορατές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η επιβατική κίνηση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας κατά τον πρώτο μήνα του έτους επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία της νόσου Covid-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, με δεδομένο ότι οι περιοριστικοί όροι κυκλοφορίας και μετακινήσεων είναι ακόμα σε ισχύ.

Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στους 233 χιλιάδες επιβάτες περίπου, μειωμένη κατά 84,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2020 (και κατά 83,2% συγκριτικά με την κίνηση του 2019). Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 74,5% και 88,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020 και 75,4% και 87% αντίστοιχα συγκριτικά με το 2019.

Πτήσεις

Σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκε και ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2021 ανήλθε σε 5.790, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 57,9% σε σχέση με το 2020 και 57,6% συγκριτικά με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 39,5% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 69,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 και κατά 43,9% και 67,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα.

Ryanair

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ryanair διευρύνει τα δρομολόγιά της προς Ελλάδα, ανακοινώνοντας νέο δρομολόγιο Ζάκυνθος-Βουδαπέστη καθώς και περισσότερες πτήσεις από την Κέρκυρα και τα Χανιά προς Βουδαπέστη για το καλοκαίρι του 2021.

Οι πτήσεις από Ζάκυνθο θα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα, από Κέρκυρα 2 φορές την εβδομάδα (μία επιπλέον πτήση) και από Χανιά τρεις φορές την εβδομάδα (μία επιπλέον πτήση), από την 1η Ιουλίου του 2021. Eπιπλέον, προστίθεται νέο δρομολόγιο Σαντορίνη – Κρακοβία από τις 6 Ιουλίου του 2021, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Επίσης παρέχεται δωρεάν αλλαγή κράτησης για κρατήσεις πριν από την 31η Μαρτίου ενώ η Ryanair λάνσαρε εισιτήρια από 39,99 ευρώ για ταξίδια από την 1η Ιουλίου, αλλά με κράτηση έως 10 Φεβρουαρίου.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα

Συντάξεις- Αναδρομικά: Δεύτερη ευκαιρία για τους κληρονόμους – Τι πρέπει να κάνουν

Υπουργείο Παιδείας: Διάψευση στα σενάρια για μείωση της ύλης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η Boeing καθηλώνει 128 αεροσκάφη τύπου 777 μετά το ατύχημα στο Ντένβερ

Tinad

Notam: Παράταση περιορισμών στις πτήσεις εσωτερικού – Ποιες εξαιρούνται

Tinad

Notams: Παρατείνονται έως 15/2 οι περιορισμοί για πτήσεις εσωτερικού και έως 22/2 για εξωτερικού

Μιχάλης Μάρδας

Η ασθένεια Βενιζέλου και η παραίτησή του από την πρωθυπουργία

Kon

Κορωνοϊός: Σκυλιά που εντοπίζουν κρούσματα διά της όσφρησης επιστρατεύονται και στις ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού – Μόνο οι ουσιώδεις μέχρι 25 Ιανουαρίου

Tinad

Ο κορωνοϊός «τσάκισε» τα αεροδρόμια: «Βουτιά» 60% στην αεροπορική κίνηση

Evanthia Karra

Αεροδρόμια: Η επιβατική κίνηση «προσγειώθηκε» στο… 1991- Για δέκα συνεχόμενους μήνες το αρνητικό σερί

Δημήτρης Ντόγκας

Νέα ΝΟΤΑΜ – Πτήσεις εσωτερικού: Παράταση έως τις 18 Ιανουαρίου – Ποιες επιτρέπονται

Tinad