ΓΙΑ πρώτη φορά, χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο αρωγής για τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά, ενώ ακόμα δεν έχουν σβήσει οι φλόγες. Εχουν καταστραφεί δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες. Το πρώτο βοήθημα ύψους 5.000 ή 10.000 ευρώ, η στεγαστική συνδρομή, η επιδότηση ενοικίου, η αποζημίωση οικοσκευής, οι ενισχύσεις για εταιρίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η αναστολή καταβολής υποχρεώσεων προς την εφορία και τα Ταμεία, η τριετής απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, τα επιδόματα προς ευάλωτα νοικοκυριά και η έκτακτη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν τα ελάχιστα που έχει ως υποχρέωση να παράσχει η πολιτεία.
Μη ανεκτές παθογένειες του παρελθόντος
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μέτρων στήριξης για αυτές τις περιπτώσεις και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό, καθώς παλαιότερα περνούσαν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να δοθούν τα πρώτα βοηθήματα προς τους πληγέντες.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές όταν περνάει ο καιρός και η καταστροφή δεν αποτελεί πια μείζον θέμα επικαιρότητας, τότε το δεύτερο «κύμα» μέτρων στήριξης χρονοκαθυστερεί, καθώς μπλέκει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Θέματα όπως η ενίσχυση για την ανοικοδόμηση των κατοικιών που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, η έκδοση των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών, ταλαιπωρούν τους ήδη καταπονημένους από τις θεομηνίες πολίτες. Γι’ αυτό και υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Μάτι ή στη Θεσσαλία που δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις διαδικασίες κρατικής αρωγής και να μην αφήσει τη γραφειοκρατία να κυριαρχήσε