Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ελλάδα αποτυπώνει σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή την πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά.
Η Ελλάδα κλείνει κατ’ αυτόν τον τρόπο οριστικά και αμετάκλητα εκκρεμότητες του παρελθόντος, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από τις κοινοτικές οδηγίες και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Οσον αφορά για την επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον.
Η σπουδαιότητα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αποδεικνύεται και από την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας. Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει αποφασισμένη στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στην πράξη και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα έκπτωσης από τις θέσεις μας. Ταυτόχρονα επιθυμει την διατήρηση του θετικού κλίματος και τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία, πάντα με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.