Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι η εποχή του «δώσ’ τα όλα» έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ωστόσο είναι σαφές ότι πλέον βρισκόμαστε σε τέτοιο σημείο που η ανάπτυξη πρέπει να αποτυπωθεί στην πράξη, στην καθημερινότητα των πολιτών. Το επόμενο διάστημα στο κυβερνητικό επιτελείο σκοπεύουν να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μια θα απαντούν σε όσους επιμένουν να αμφισβητούν κάθε πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 6 χρόνια και από την άλλη θα εξηγούν με σαφήνεια στους πολίτες πόσα και πότε μπορούν να δώσουν.
«Δεν γίνεται να αμφισβητούνται οι επιτυχίες μας, όταν ο ένας επενδυτικός οίκος μετά τον άλλο προχωρούν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας», σχολίαζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ενας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι η συστηματική προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που έγινε τα τελευταία χρόνια. Οπως τονίζουν επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η αναβάθμιση αυτή ήρθε σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής και αβεβαιότητας.
Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι όλες αυτές οι επιτυχίες προέρχονται από τους πολίτες, οι οποίοι έχουν πιεστεί όσο κανείς άλλος τα τελευταία 10 χρόνια κάνοντας θυσίες. Και τώρα κατανοούν ότι ήρθε η στιγμή το μέρισμα αυτό της επιτυχίας να το καρπωθούν οι ίδιοι. Ο δημοσιονομικός χώρος για περισσότερες παροχές δεν είναι απεριόριστος και πολλά θα εξαρτηθούν τους επόμενους μήνες για το κατά πόσον θα γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ με το οποίο θα ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.
Οι ημερομηνίες- ορόσημα είναι η σημερινή ημέρα, όπου η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τις οριστικές εκτιμήσεις της για το ύψος στο οποίο έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2024. Η επόμενη θα είναι τον Ιούνιο, όταν θα οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις για το ύψος των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη στον «Ε.Τ.» και εξηγούν ότι η άκρατη παροχολογία μόνο σε περιπέτειες έβαλε στο παρελθόν τη χώρα. Αυτό που επίσης σημειώνουν είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας. Αυτό θα σημαίνει και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Οσο εύκολα υποβαθμιζόταν στο παρελθόν η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, άλλο τόσο δύσκολα και με μεγάλο κόπο έρχονται οι αναβαθμίσεις. Αυτό που σχεδιάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το πώς έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά και από πού προκύπτουν οι παροχές που θα έρθουν το επόμενο διάστημα. «Είναι πολύ εύκολη η πλειοδοσία για κάποιους που κινούνται στον πολιτικό στίβο με όρους παλαιότερων δεκαετιών, αλλά ακόμα και όταν θα βρεθούμε σε προεκλογική περίοδο δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα», εξηγούσε συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, έχει πει πολλές φορές ότι το μέρισμα της ανάπτυξης θα αποδίδεται στους πολίτες και θα εξηγεί σε κάθε ευκαιρία ότι αν οι κραδασμοί που έχουν προκαλέσει οι αμερικανικοί δασμοί παρασύρουν την ευρωπαϊκή οικονομία, η Ελλάδα έχει θέσει τόσο στέρεες βάσεις στην οικονομία της που θα διατηρηθεί και πάλι «εντός επενδυτικής βαθμίδας», ακόμα και σε περίπτωση μελλοντικής υποβάθμισης.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Σήμερα, Τρίτη του Πάσχα ο πρωθυπουργός επιστρέφει μετά από τη μίνι πασχαλινή ανάπαυλα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου για συσκέψεις με το στενό του επιτελείο, ενώ από αύριο Τετάρτη ξεκινά και πάλι επισκέψεις στα υπουργεία, με πρώτο το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι. Συχνά ωστόσο θα βρίσκεται εκτός γραφείου και αυτό γιατί επενδύει πολύ στην απευθείας επαφή με τους πολίτες, προκειμένου να ακούει από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους και να δρομολογεί λύσεις.