ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που συμβαίνει μια τέτοια καταστροφή, εκτός από την απόλυτα λογική οργή που εκφράζουν οι πληγέντες, ξεκινά μια κομματική αντιπαράθεση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Η αντιπολίτευση συνεχίζει μια στείρα και λαϊκιστική ρητορική. Εκτοξεύονται κατηγορίες, φουντώνουν η πόλωση και η τοξικότητα.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ψυχραιμία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι συνέπειές της δεν αφορούν τα κόμματα, αλλά τις ζωές των πολιτών και το περιβάλλον. Είναι ώρα, λοιπόν, να ξεχωρίσει κανείς τους μύθους και τις αλήθειες τόσο για την καταστροφή στην Πεντέλη όσο και συνολικά για τις πυρκαγιές. Οι αφορισμοί είναι εύκολοι, αλλά δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Προφανώς και κάτι δεν γίνεται σωστά όταν υπάρχουν τέτοιες καταστροφές, αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται και τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας.
Μη ανεκτές παθογένειες του παρελθόντος
ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μια σωστά δομημένη Πολιτική Προστασία, που μάλιστα αναβαθμίστηκε θεσμικά σε υπουργείο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Φέτος, από την 1η Μαΐου έως τώρα η Πυροσβεστική έχει αντιμετωπίσει πάνω από 3.500 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο αντιμετώπισε 2.344. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, χάρη στη νέα στρατηγική, που περιλαμβάνει από παρακολούθηση με drones μέχρι έμφορτες περιπολίες εναέριων μέσων.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ δείχνουν πως έχουν αλλάξει πολλά. Η χώρα διαθέτει ένα σώμα 17.500 πυροσβεστών, ενώ το 2019 είχε 14.000. Επιχειρούν 89 εναέρια μέσα, ενώ πριν από πέντε χρόνια 61. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. αναλογικά ως προς τον αριθμό πυροσβεστών και στη δεύτερη θέση ως προς τις δαπάνες για πυροπροστασία. Εδώ και τρία χρόνια εφαρμόζεται το πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας «AntiNero» για καθαρισμούς δασών, θεσμοθετήθηκε ο καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες, δημιουργήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, ενώ αυστηροποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας για τους εμπρηστές. Η ενεργοποίηση του «112», όσο και αν έχει λοιδορηθεί από την αντιπολίτευση, εκκενώνει περιοχές και σώζει ζωές, κάτι που δεν είχε συμβεί στην εθνική τραγωδία στο Μάτι. Παράλληλα, με 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς» μέσα από το οποίο θα αγοραστούν πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα, αρκετά πυροσβεστικά αεροπλάνα και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οπως αποδεικνύεται, όμως, δεν αρκούν. Απαιτούνται πολύ περισσότερα. Η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει και να σχεδιάσει ένα νέο μοντέλο αντιπυρικής πρόληψης για τα περιαστικά δάση της Αττικής, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.