ΣΕ αυτή την κατεύθυνση κινούνται εδώ και καιρό οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κάθε χρόνο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, ενώ ήδη άρχισαν να ενσωματώνονται οι τριετίες των εργαζομένων, που είχαν παγώσει από τη μνημονιακή εποχή.
ΤΟ πρόβλημα, όμως, είναι πως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είχαν ισοπεδωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης και στη συνέχεια οι αναπροσαρμογές αποδοχών συνέπεσαν με το παγκόσμιο πληθωριστικό τσουνάμι. Αρα, απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις αποδοχών και ιδιαίτερα στους εργαζομένους της μεσαίας τάξης, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό.
ΣΕ αυτή τη ρότα προχωρά το υπουργείο Εργασίας, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», ο στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Μάλιστα, οι αυξήσεις μισθών θα πρέπει να βρίσκονται σε αναλογία τόσο με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και με τον μέσο όρο αποδοχών των εργαζομένων.
ΟΙ εργοδότες που παρουσιάζουν αυξημένα κέρδη οφείλουν να αποδίδουν το αντίστοιχο «μέρισμα» και στους εργαζομένους των επιχειρήσεών τους. Πρόκειται για ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.