Περιοχή-έκπληξη
Αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν σε γενικές γραμμές την πιθανή περιοχή να αποτελεί (ως ένα βαθμό) «έκπληξη». Την περίπτωση του πλοίου παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, καθώς και υψηλόβαθμα ενεργειακά στελέχη της γαλλικής εταιρίας TOTAL και του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI που «ανησυχούν» από την ενδεχόμενη άφιξη στο θαλασσοτεμάχιο 6 που έχει εκχωρηθεί από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου (στις δυο εταιρίες) αλλά η Αγκυρα μονομερώς επιδιώκει την παρουσία της ισχυριζόμενη ότι ένα μεγάλο μέρος του αποτελεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της και προ δυο και πλέον χρόνων είχαν πραγματοποιήσει έρευνες τα γεωτρητικά και υδρογραφικά πλοία της (προφανώς παράνομες, νότια της επαρχίας Πάφου) «Γιαβούζ» και «Μπαρμπαρός Χαρεντίν πασά».
Προβληματισμός
Επίσης, βάσει του πολύ πρόσφατου ταξιδιού του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Μερσίνα, εικάζεται ότι πιθανότατα να υπάρξει θεωρητική «εμπλοκή» των κατεχόμενων ενώ έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η στροφή της κυβέρνησης-διοίκησης της ανατολικής Λιβύης (Κυρηναϊκή) υπέρ της Αγκυρας που επισημοποιήθηκε με την παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ Ακίλε Σάλεχ στην Τουρκία και τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τους Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ντονμέζ, Ακάρ και με στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η χαοτική κατάσταση στη Λιβύη απαιτεί πολλή προσοχή εκ μέρους μας γιατί βάσει διαβαθμισμένων πληροφοριών του υπογράφοντα παρατηρούνται «περίεργες κινήσεις».
Παράνομες κινήσεις εν μέσω επικίνδυνης διεθνούς κατάστασης
Η Τουρκία προχωρά στη συγκεκριμένη προκλητική συμπεριφορά σε μια πολύ κρίσιμη χρονικά περίοδο για την παγκόσμια ευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή του 4ου ιδιόκτητου γεωτρύπανου «ABDULHAMIT HAN», τη στιγμή που υπάρχουν κλιμακούμενες εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα/Στενά της Ταϊβάν, εξάμηνος πόλεμος στην Ουκρανία, τοπική αστάθεια στο Κόσοβο, καθώς και μικρότερες κρίσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και προεκτάσεις.
«Γαλάζια Πατρίδα»
Στο τουρκικό αφήγημα προφανώς γίνεται έντονη προσπάθεια προβολής του ναυτικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που διακηρύσσει συνεχώς και προκλητικά ο Ερντογάν. Δεν ενδιαφέρονται άμεσα για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων αλλά πιο πολύ ενδιαφέρονται να προβληθεί η στρατιωτική και ενεργειακή δυναμική της Τουρκίας, η οποία εκτιμούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει το «πάνω χέρι».
Ο Ερντογάν και το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο στην Αγκυρα δεν επιδιώκουν την πολεμική σύγκρουση (γιατί είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα), αλλά επιδιώκουν να περιορίσουν τις κινήσεις της Λευκωσίας και τις ευρύτερες διασυνδέσεις της με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Βασικός αντικειμενικός στόχος της Τουρκίας είναι να καταστήσουν και να μετατρέψουν την Κύπρο μέσω των κατεχομένων σε εφαλτήριο αναθεωρητισμού και νεο-οθωμανισμού χαράσσοντας την πορεία προς αυτή την κατεύθυνση με την εξαγγελία της Γαλάζιας Πατρίδας, την απειλή για εποικισμό της Αμμόχωστου και την προσάρτηση των κατεχομένων. Η Αγκυρα επιδιώκει την «ομηροποίηση» της μεγαλονήσου. Εκτιμάται ότι θα προβούν σε γεωτρήσεις σε χώρους που θα στέλνουν το μήνυμα πάνω σε διμερή βάση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου αποφεύγοντας την ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε.
ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ
» ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ/ΘΑΛΑΣΣΟΤΕΜΑΧΙΟ 6
Η πιο πιθανή επιλογή της Τουρκίας με την οποία θα στείλει ισχυρό και υπολογίσιμο μήνυμα προς τους διεθνείς «παίκτες» και στις κολοσσιαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο θαλασσοτεμάχιο 6 (με νόμιμη αδειοδότηση εδώ και χρόνια από τη Λευκωσία και με εμπειρίες) ότι η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας περιλαμβάνει και τμήματα των συνοριακών θαλασσοτεμαχίων 4-5-6 και ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε έρευνα/γεώτρηση ούτε από εταιρίες αδειοδοτημένες από την Κύπρο (ενδεχομένως με χρήση όλων των μέσων).
Η Αγκυρα στέλνει το μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν αποδέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, θεωρεί ότι δεν προκαλεί τον διεθνή παράγοντα ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθόσον κάνει γεώτρηση σε μια περιοχή που δεν έχει συμφωνηθεί ΑΟΖ ούτε την αποδέχεται, καθόσον δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982.
Πέραν των παραπάνω στέλνει επιπρόσθετο μήνυμα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε. ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση οποιουδήποτε αγωγού από την περιοχή που παράνομα θεωρεί ότι είναι δική της υφαλοκρηπίδα (χωρίς την άδεια της), όπως για τα κατά καιρούς προταθέντα πολυεθνικά προγράμματα EASTMED και EURASIA INTERCONNECTOR.
» ΜΕΤΑΞΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ
Είναι η περίπτωση γεώτρησης σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την κυριαρχία των κατοχικών δυνάμεων του ψευδοκράτους και προφανώς η περιοχή μεταξύ της κατεχόμενης επαρχίας της Κερύνειας και των απέναντι τουρκικών ακτών των επαρχιών Αττάλειας και Μερσίνας και ανατολικότερα του κόλπου της Αμμόχωστου και της κατεχόμενης Καρπασίας (Ριζοκάρπασο, Ακρωτήρι Αποστολοανδρέα, περιοχές που έχουν αναφερθεί τα τελευταία δυο χρόνια και έχουν πραγματοποιηθεί σεισμογραφικές και υδρογραφικές έρευνες). Προφανώς το ψευδοκράτος θα πλασαριστεί «ανάλογα, έμπρακτα και παραπλανητικά».
» ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΕΜΕΣΟΥ
Είναι η πλέον ακραία περίπτωση, να στείλει το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο νότια των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού δηλαδή σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Με τον Ερντογάν τίποτα δεν είναι απίθανο ή απόμακρο. Αλλά με τόσα ανοικτά ζητήματα που έχει με Αμερικανούς και ΝΑΤΟ μία τέτοια κίνηση θα τίναζε στον αέρα πολλά και θα έθετε σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ανατολική Μεσόγειο και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ας μη λησμονούμε ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση, με Ισραηλινούς και Αιγύπτιους να προβληματίζονται εντονότατα. Προφανώς σε όλες τις περιπτώσεις το πλωτό γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και ομάδες βατραχανθρώπων.
Η Κύπρος δυστυχώς καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα (εδώ και 10 χρόνια) και αυτό το εκμεταλλεύτηκε χρονικά η Αγκυρα για να προχωρήσει σε παράνομες έρευνες, μελέτες, καταγραφές και γεωτρήσεις και τώρα εμφανίζεται με ένα από τα 5 μεγαλύτερα γεωτρύπανα του κόσμου. Εστω και τώρα καλείται η Λευκωσία να τρέξει πολύ για να προλάβει αρνητικές καταστάσεις και επιπτώσεις. Μέσα στην επόμενη διετία θα κριθούν πάρα πολλά για τους ενεργειακούς πόρους της ΑΟΖ και τις επιπτώσεις τους σε όποια μελλοντική επίλυση του Κυπριακού.