Στα 25 δισ. ευρώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη θωράκιση της χώρας την επόμενη 12ετία με τρεις βασικούς άξονες: την ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών, την εγχώρια προστιθέμενη αξία, τη διαρκή υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε προμηθευτεί.
Ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλεια και ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία, εξήγγειλε την ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας ως μια ευέλικτη δομή, υπό την προσωπική του παρακολούθηση, δίπλα και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την παρακολούθηση των σύμφυτων υβριδικών απειλών.
Προανήγγειλε μισθολόγιο στις Ε.Δ. όπου «θα διαχωριστεί το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο για να μπορέσουμε να αμείβουμε τα στελέχη με έναν τέτοιον τρόπο που να αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα, αλλά ταυτόχρονα και να μπορούν να προσελκύουν τα νέα παιδιά στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ανακοίνωσε ότι «την 1η Ιουλίου τα 100 ευρώ αύξηση δεν θα δοθούν μόνο στα στελέχη των Ε.Δ., αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, όπως και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «ο μακροχρόνιος αμυντικός προγραμματισμός της χώρας δεν μπορεί να αποτελεί μόνο υπόθεση μιας παράταξης. Είναι εθνικά αναγκαίο να εδράζεται στον κοινό παρονομαστή μιας στοιχειώδους, εκεί τουλάχιστον μπορεί να επιτευχθεί, εθνικής συνεννόησης», εάν και από την αντιπολίτευση, όπως είπε, «δεν έχω δει ουσιαστικές προτάσεις», προκειμένου να «καταλήξουμε σε κάποιες συνθέσεις οι οποίες θα είναι και εθνικά επωφελείς». Κάρφωσε, μάλιστα, τα εμφανιζόμενα ως υπερεθνικιστικά κόμματα της Βουλής, λέγοντας ότι «στο σχέδιο ReArm EU, το οποίο ήρθε προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, το ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ οι υπερπατριώτες της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ και της Φωνής Λογικής προτίμησαν να απέχουν! Αυτό για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι οι πατριώτες στα λόγια…».
Ο πρωθυπουργός και στην πρωτολογία του όσο και στην δευτερολογία του επεσήμανε, χωρίς όπως είπε «να θέλω να επεκταθώ, ότι τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις άκρως προβληματική. Κινηθήκαμε όμως με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σήμερα η εικόνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή την οποία παραλάβαμε» και θωρακίσαμε τη χώρα «με τα 24 καινούργια μαχητικά Rafale που έχουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Με τις τρεις νέες φρεγάτες Belharra, που θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη φρεγάτα “ΚΙΜΩΝ” να παραλαμβάνεται από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη “Heron”. Τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου “Romeo”.Τις νέες τορπίλες οι οποίες εξοπλίζουν πλέον τα υποβρύχιά μας. Εχουμε κατορθώσει», είπε, «να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε έναν επιχειρησιακό στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, που καρκινοβατούσε, με σημαντικές παρεμβάσεις της ΕΑΒ να τρέχει πια με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα ολοκληρωθεί εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων», ενώ έδωσε έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες που έχουν αναπτυχθεί με το Ισραήλ.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα εφεξής, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα δίνουν ορατότητα όχι μόνο στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και στην αμυντική μας βιομηχανία. Οι εγκρίσεις σε εξοπλιστικές προμήθειες θα προτεραιοποιούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και του τρόπου με τον οποίο ουσιαστικά βλέπουμε στην πράξη ότι αλλάζει το θέατρο των επιχειρήσεων, με νέα ευέλικτα οπλικά συστήματα, τα οποία μπορούν διαρκώς να προσαρμόζονται, να αναβαθμίζονται και να βελτιώνονται. Θα δίνεται έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, δηλαδή στη συμμετοχή της ΕΑΒ της ΕΑΣ, αλλά και πολλών ελληνικών εταιριών του ιδιωτικού τομέα, που υπάρχουν ως ένας απαράβατος όρος προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση, όπως γίνεται με την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Σημείωσε ότι «μέσα από το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας ήδη γίνονται σημαντικά πρώτα βήματα για το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων γύρω από την άμυνα. Εμφαση θα δίνεται στη διαρκή υποστήριξη των συστημάτων τα οποία έχουμε ήδη προμηθευτεί, γιατί ακούγεται πολύ ελκυστικό και πολιτικά ωραίο να αγοράζουμε, να προμηθευόμαστε καινούργια οπλικά συστήματα, όμως γνωρίζουμε ότι τα συστήματα αυτά είναι εξαιρετικά ακριβά και πολυδάπανα και αν δεν έχουμε φροντίσει από τώρα για τη συντήρησή τους».
«Στη ΔΕΘ οι αυξήσεις σε Σώματα Ασφαλείας και σωφρονιστικούς»
«Η κυβέρνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι» γιατί «η δημοσιονομική υπευθυνότητα και σοβαρότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε όλες τις πολιτικές μας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς όλες τις κατευθύνσεις.
«Εχουμε αποδείξει ότι όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε τρόπο να επιστρέφουμε το πλεόνασμα πίσω σε κοινωνικές ομάδες ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, θα το κάνουμε όμως τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πάντα μας διακρίνει».
Μια αναφορά, αυτή του κ. Μητσοτάκη με εμφανή στόχο τον πολιτικό και κομματικό εναγκαλισμό του διαγωνισμού που αναπτύχθηκε μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με αφορμή τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τα στελέχη των Ε.Δ., ανοίγοντας παράλληλα και έναν ευρύτερο χορό οικονομικών συνδικαλιστικών αιτημάτων.
« Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει τη διαχρονική της στήριξη όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, στην κοινωνία συνολικά, αλλά και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι το οποίο θα φανεί μετά βεβαιότητας και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για, δε, τις αυξήσεις στις Ε.Δ. και στα Σ.Α. ανέφερε ότι αυτές «είναι ήδη συμφωνημένες και δίνονται ουσιαστικά σε τρεις διαφορετικές φάσεις: Τα 30 ευρώ ενσωματώθηκαν ήδη από χθες, 1η Απριλίου, στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα 100 ευρώ θα δοθούν την 1η Ιουλίου και θα αφορούν όχι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και προφανώς θα δοθούν, όπως έχουν ανακοινωθεί, και οι συμφωνημένες αυξήσεις που ουσιαστικά αφορούν την περίοδο από το 2026 και μετά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι «η ενεργοποίηση για την επόμενη τετραετία της “ρήτρας διαφυγής για την άμυνα” δίνει στην ελληνική κυβέρνηση πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», όμως «αυτή η δημοσιονομική ευελιξία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, γιατί οι αγορές μάς παρακολουθούν και μας κρίνουν».
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
«Μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για ισχυροποίηση και διαφάνεια»
Δέσμη μέτρων διαφάνειας στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με στόχο την ισχυροποίηση της άμυνας της χώρας. Ο υπουργός ανέφερε επτά μέτρα-παρεμβάσεις διαφάνειας και λογοδοσίας που άμεσα θα ληφθούν από την κυβέρνηση και αυτά είναι:
- Η αποποίηση του προνομίου ο πρώτος και ο δεύτερος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών να είναι άτομα της επιλογής του υπουργού. Οπως είπε ο κ. Δένδιας, και ο επικεφαλής και ο δεύτερος ήταν άτομα που επέλεγε ο υπουργός. Σημειώνοντας ότι ο ίδιος επέλεξε μόνιμο αξιωματικό, τον οποίον του υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ. Και ο δεύτερος τη τάξει είναι, επίσης, μόνιμος αξιωματικός, τον οποίο, επίσης, επέλεξε το ΓΕΕΘΑ.
- Προανήγγειλε διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία θα υπάρχει πλέον μόνιμος νομικός σύμβουλος του κράτους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος θα συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις των εξοπλιστικών συστημάτων.
- Θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Θα υπάρχουν αξιωματικοί μακράς θητείας, όχι αξιωματικοί 2 και 3 ετών, για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία στα θέματα των διαπραγματεύσεων, ιδιαιτέρως εξειδικευμένων θεμάτων.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τροποποιείται το Π.Δ. σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΑΔΕ, ώστε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να αποκτήσει τεχνογνωσία και μεθόδους σύγχρονες ελέγχου «πόθεν έσχες», λογαριασμών κ.λπ.
- Τοποθετείται στρατιωτικός εισαγγελέας στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά. Το ίδιο θα ισχύει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Δηλαδή, για οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με οποιονδήποτε τρόπο θα έχει δημιουργηθεί ένας εξελιγμένος μηχανισμός ελέγχου για αυτόν.
- Η Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής θα ενημερώνεται ανά εξάμηνο για την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων.
- Κατεβαίνει το επίπεδο ενεργοποίησης της διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής της Βουλής για προγράμματα από τα 30 εκατ. στα 10 εκατ.