Αραγε συμβαίνουν θαύματα, όπως διαδίδουν ορισμένοι, ή απλώς πρόκειται για μια «απάτη ολκής» από «ψευδοπροφήτες»; Ενα ζήτημα το οποίο επανήλθε τελευταία στην επικαιρότητα με αφορμή τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στους θρησκευτικούς κύκλους από τις καταγγελίες του μητροπολίτη Αργολίδος, Νεκτάριου, για τα «δήθεν θαύματα» στο ναό των Αγίων Ισιδώρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όσα «θαυματουργά» συμβαίνουν στον εν λόγω ναό αναμένεται να απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).
Συστάσεις
Αλλωστε, η ΔΙΣ, την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τον κόσμο
(μέσω εγκυκλίου) να μην παρασύρεται από διάφορους «πλάνους και αγύρτες», ενώ παραδέχθηκε ότι τελευταία έχουν αυξηθεί «οι εντός της Εκκλησίας ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έχουν παρασύρει έναν αριθμό πιστών και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε σχίσμα ή αίρεση».
Αναφερόμενος γενικότερα στο φαινόμενο αυτό, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος, συνιστά με τη σειρά του στους πιστούς «να είναι προσεκτικοί με τα ακάθαρτα πνεύματα τα οποία προσπαθούν να ξεγελάσουν». Οπως τονίζει στον «Ε.Τ.», κάποιοι άνθρωποι «βρίσκουν υποκατάστατα και μεσάζοντες σε άτομα που εμπορεύονται την ευσέβεια και την πίστη και προβάλλονται ψεύτικα πρότυπα στη ζωή των χριστιανών».
Σε κάθε περίπτωση, οι συνοδικοί ιεράρχες δεν κατονόμασαν πρόσωπα και καταστάσεις. Το έπραξε, όμως, ο μητροπολίτης Αργολίδος, Νεκτάριος. Ο ιεράρχης δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη πληγή που λέγεται Αγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος, γιατί δήθεν γίνονται θαύματα. Το βασικό, λοιπόν, των αγίων είναι η ταπείνωση. Δεν είναι η διαφήμιση και δεν είναι η προπαγάνδα. Οταν, λοιπόν, σε αυτόν το χώρο δήθεν γίνονται θαύματα κάθε μέρα, πηγαίνουν τηλεοράσεις και το δείχνουν παντού και υπάρχει μάλιστα μονίμως και κανάλι που δείχνει την κατάσταση αυτή, προφανώς καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι απαράδεκτο».
Πνευματικό καταφύγιο
Το μεσαιωνικό εκκλησάκι -χτίστηκε τον 15ο με 16ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά του Λυκαβηττού, ακριβώς επάνω στον κομμένο βράχο και μέσα σε μεγάλο σπήλαιο- χρόνια τώρα αποτελεί πνευματικό καταφύγιο χιλιάδων πιστών, αλλά και δεκάδων επωνύμων (Πάνος Μουζουράκης, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Κώστας Σαββιδάκης κ.ά.).
«Ο Θεός δεν προίκισε μόνο με φυσικό κάλλος αυτήν την εκκλησία, αλλά οικονόμησε να φιλοξενείται εκεί η Χάρη Του Θαυματουργού Τιμίου Σταυρού, που άξια κρατά στα χέρια του ο χαρισματικός ιερέας του προσκυνήματος, πατέρας Δημήτριος, ευλογώντας χιλιάδες πιστούς που προσέρχονται στη χάρη του. Ανθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, υγιείς, ασθενείς με ανίατες ασθένειες, με διάφορα προβλήματα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά προσέρχονται στη σημερινή Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, επιζητώντας την ίαση και το θαύμα», σημειώνεται στον ιστότοπο του ναού.
Μάλιστα, έχει «τραβήξει» το ενδιαφέρον για τα θαύματα που γίνονται κατά καιρούς και που διαφημίζονται διαρκώς με βίντεο στα social media. Ενώ η δράση του εφημέριου, π. Δημήτριου Λουπασάκη, είχε απασχολήσει στο παρελθόν την Αρχιεπισκοπή, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια διεξάγεται σχετική έρευνα με εντολή του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου. Κάτι που υπενθύμισε και ο Αργολίδος, ο οποίος κατήγγειλε ότι έχουν γίνει τρεις ανακρίσεις, οι οποίες είναι όλες καταπέλτης, αλλά μπήκαν στο συρτάρι, γιατί επεμβαίνουν και πολιτικά πρόσωπα. «Εδώ υπάρχει και ποινική διάσταση, που θα έπρεπε να έχει καθαιρεθεί για εμένα, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Οταν λέει κάτι η Εκκλησία και έρχεται σε σύγκρουση με την Πολιτεία για κάποιο θέμα, αμέσως όλοι αντιδρούν. Γιατί, όμως, η Πολιτεία επεμβαίνει σε θέματα καθαρά εκκλησιαστικά και απειλούν, χωρίς να θέλω να πω ονόματα;».
Οι καταγγελίες του κ. Νεκτάριου προκάλεσαν την ενόχληση των υποστηρικτών του π. Δημήτριου, οι οποίοι σε κάθε διαδικτυακό τους σχόλιο σπεύδουν να τον ενισχύσουν.
«Δεν υποκρίνομαι»
Πάντως, ο ίδιος ο εφημέριος απάντησε από άμβωνος: «Αν ήταν ένα θαύμα, θα λέγαμε ε! Αν ήταν δύο, θα λέγαμε… ε, μα τι συμβαίνει; Αν ήταν τρία, θα λέγαμε, τι συμβαίνει; Μα τόσες χιλιάδες θαύματα, επομένως κάτι συμβαίνει».
Οπως είπε την περασμένη εβδομάδα, «μην πιστεύετε εμένα, εγώ δεν είμαι τίποτα, είμαι ένας απλός παπάς. Πιστεύετε στη χάρη στου Θεού, στη χάρη του Σταυρού. Σε όλες τις εκκλησίες γίνονται θαύματα, μικρά ή μεγάλα, γίνονται καθημερινά… Δεν υποκρίνομαι, είμαι αυτό που είμαι, έχω τον Τίμιο Σταυρό και τα παιδάκια μου».
Τον Τίμιο Σταυρό, που όπως έχει υποστηρίξει έχει στην κατοχή του μετά το θάνατο της θείας του, ασκήτριας γερόντισσας Ειρήνης.