Οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αποτελούν τα λεγόμενα «σκληρά» δεδομένα, από τα οποία αντιλαμβάνονται οι επιστήμονες την πραγματική κατάσταση που έχει η επιδημία στη χώρα μας και τον κίνδυνο που ακολουθεί. Οι αριθμοί των τελευταίων ημερών τόσο όσον αφορά στους διασωληνωμένους ασθενείς όσο και τους νέους θανάτους κινούνται σε … τεντωμένο σχοινί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα από την 1η έως τις 15 Αυγούστου καταγράφηκαν 20 νέοι θάνατοι, ενώ για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου διπλασιάστηκαν (επιπλέον 40 θάνατοι). Ακόμη πιο ανοδική πορεία ακολουθούν οι θάνατοι κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου διάστημα κατά το οποίο ακόμη 23 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διασωληνώσεις είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν από τα μέσα του προηγούμενου μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διασωληνώσεις βρίσκονται… πίσω κατά επτά ημέρες από τα κρούσματα, δηλαδή όσοι δηλώνονται μία συγκεκριμένη ημέρα αντικατοπτρίζουν τα νέα περιστατικά μίας εβδομάδας πριν.
Η επίπτωση της Covid-19 εξακολουθεί να είναι ραγδαία στους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Από τους 289 θανάτους που είχαν καταγραφεί μέχρι και χθες στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι 233 αφορούν σε ασθενείς αυτού του ηλικιακού γκρουπ. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των διασωληνωμένων ασθενών, σχεδόν 70%, πρόκειται για ασθενείς άνω των 65 ετών.
Υπάρχουν, βέβαια, και μεμονωμένες περιπτώσεις νεότερων ηλικιακά που χρειάζονται διασωλήνωση. Μια τέτοια είναι του 25χρονου από το Μπαγκλαντές που την Κυριακή το βράδυ πήγε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μόνος του, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και χρειάστηκε διασωλήνωση. Τον Αύγουστο είχαν διασωληνωθεί και δύο ανήλικοι, που πλέον έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.
Οι νέες μολύνσεις πάντως, δείχνουν να βρίσκονται σε μία επίπεδη πορεία τις τελευταίες ημέρες, με σταθερά τριψήφιο αριθμό καθημερινά, αλλά κάτω από το όριο των 200. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, εκείνο της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Κατά εκεί φαινόταν να πηγαίνει η επιδημία που πήρε μεγάλη «φόρα» τον Αύγουστο. Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές περιμένουν να ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των εκδρομέων, να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός και κατέχει καθημερινά την «πρωτιά» στη διασπορά και να εξαχθούν συμπεράσματα.
Εάν η επιδημιολογική πορεία συνεχίσει με το σημερινό ρυθμό, τα όποια μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα αφορούν σε περιοχές με πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr